Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Fibroadenom ?

    , Autor: lola

    Dobrý den mám takýto problém.Asi pred 3 mesiacmi sa mi v jednom prsníku objavila hrčka,moj gynekolog ma poslal na sono kde mi povedali že je to pravdepodobne fibroadenom o velkosti 12 krát 6 mm a že viac mi povie gynekolog.Ten ma ale bez slova poslal na onkologiu ( čo ma samozrejme dost vydesilo ) kde mi zase povedali,že nemám žiadny patologický nález a toto ma sledovat gynekolog.Medzi tým sa mi objavila dalšia hrčka a ked som chcela aby ma moj gynekolog vyšetril odbil ma zo slovami,že on moje telo nepozná a prsia si mám vyšetrovat a sledovat sama a dal mi papier zo sona,že si mám lekára ( mamologa ) ktorý ma vyšetrí nájst sama.Bola som u dvoch ale všetci hovoria,že to má riešit gynekolog,už neviem čo si mám mysliet.Chcem sa teda spýtat čo si myslíte o jeho postupe ?Vobec neviem či sú tie hrčky fibroadenomi a všetci ma posielajú naspet gynekologovi a už som zúfalá a som rozhodnutá ist na súkromnú polikliniku,ked to inak nejde.Myslíte žeby tie hrčky mohli byt naozaj fibroadenomi ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak na sone povedali, že ide o fibroadenom tak to tak asi bude. Ide o to, že všetci vás posielajú ku gynekológovi, pretože je to benígny (teda nie nebezpečný) nález, s ktorým odborníci ako mamológovia alebo onkológovia nemajú čo spraviť, pretože nevyžaduje riešenie. Nález je ale nutné sledovať, či sa nemení, nezväčšuje a podobne. Samozrejme musíte si prsníky vyšetrovať aj sama, a akékoľvek podozrenie nahlásiť gynekológovi. Ten totižto nemusí zaznamenať každú zmenu. Myslím, že nemusíte robiť paniku, tento váš nález nie je pre vás nebezpečný, ani nevyžaduje momentálne žiadne riešenie ani liečbu. Dôkladne si však prsníky vyšetrujte, aby ste ich poznali a zaznamenali každú zmenu. Taký nález má mnoho žien a ani o tom nevedia, nezabudajte však minimálne raz ročne na kontrolu.