Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia a dlhodobé slabé hnačky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    už 2 týždne mám redšiu (nie riedku, ale ani normálnu - už na hranici zdravého vylučovania) stolicu 1 – 2x denne. Viem, čo robiť keď ma preženie po užití antikoncepcie, ale nie keď to je slabé, s nízkou frekvenciou a dlhodobo... pravdepodobne moje črevá majú nejaký problém - je tabletková antikoncepcia účinná aj tak (za predpokladu, že ma nepreženie do 4h od užitia tab.)? Môžem užívať niečo proti hnačke (uhlie, Endiex/Smecta) ak dodržím odstup od antikoncepcie napríklad 5, 6h pred a po tabletke alebo radšej nie, ak chcem byť chránená? Ako mám brať ATK, aby bola čo najefektívnejšia a zároveň aby som mohla liečiť svoje črevné ťažkosti?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každý človek má iný metabolizmus, ako aj iné vylučovanie. Ak sa u Vás nejedná o opakované hnačky a ak navyše k stolici dôjde po viac ako 4 hodinách, účinok hormonálnej antikoncepcie by mal byť plne zachovaný. Skúste užívať probiotiká, je možné, že to Vám bude stačiť na úpravu. Smectu, Endiex ani ďalšie preparáty by som zatiaľ neužíval, najmä nie do pár hodín od užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie, čo by mohlo mať vplyv na vstrebanie hormonálnej antikincepcie. 6 hodinový odstup by mal byť dostačujúci, podľa opisu sa však u Vás nejedná o hnačky, preto by som zatiaľ neužíval preparáty proti hnačke.