Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pani doktorka, kolko dostavate od pohrebnych sluzieb, za to za ockujete? a dakujem za velmi obiektivnu odpoved na predchadzajucu otazk a tesim sa na dalsiu smiesnu odpoved. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vy ste sa ma pýtali koľko dostávam za očkovaciu látku. Je to taká istá hlúpa otázka, ako táto.

Podobné otázky

  • Odmietanie prsníka

    , Autor: Tatiana199

    Dobrý deň prajem pani MUDr. Špánikova,

    Mám 3 a pol mesačnú dcérku, plne dojčenú. Na začiatku som mala problém s dojčením - prisatim a pod. ale ešte v nemocnici sa mi podarilo plne rozbehnúť kojenie a malinká sa vždy rada prisala, ba aj zaspávala na prsníku. Pred dvoma týždňami sme absolvovali prvé očkovanie povinné + rotarix. Cumlík vždy odmietala, čo mi nevadilo,.lebo sa vždy upokojila na prsníku, ale krátko po očkovaní začala preferovať svoj palec, ktorý cucka. Popri tom sa neustale vykrúca, ako luk. Problém je, že keď ju dojčím, často sa odťahuje a aj plače. Stravu som nezmenila, podmienky na dojčenie mám stále rovnaké. Dokonca aj v noci. A v noci mi to nerobí, len cez deň. Vždy dojčím len na jednom mieste, kde máme pokoj a ticho. Opäť sa nám vrátili problémy s nadúvaním. Aj keď nie v takej miere, ako na začiatku. Bruško jej cez deň aj masirujem, ale je evidentné, že ju občas bolí. Ma neskutočne veľa prdikov cez deň, aj v noci.
    V čom môže byť problém?
    Ďakujem Vám za Váš čas.
    Želám príjemné slnečné dni.
    S úctou
    Tatiana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťatko asi naozaj prekonáva štrajk dojčenia. V tomto veku ich už viac zaujíma okolie, napije sa a potom sa obzerá. Faktom je, že sa už dobre napije oveľa skôr, ako na začiatku. Palec si našla, tak si ho obľúbila, s tým asi nič nespravíte. Keď ju idete kojiť, už očakávate, že sa bude hnevať, odťaahovať, takže ste v strese, mliekovody sa stiahnu a aj keď tam mliečko je netečie, ako by si dieťa prialo. Upokojte sa.
    Na boľavé bruško odporúčam espumisan alebo coliprev.

  • Reakcia po ockovani

    , Autor: Erika0409

    Dobrý večer prajem,
    Chcela by som Vás poprosiť o Váš odborný názor.
    Mám dvoj mesačného syna, ktorého som od narodenia kŕmila UM. Hľadali sme mlieko, ktoré mu bude vyhovovať lebo po každom mal zapchu a koliky. Po mesiaci sme našli UM, ktoré mu sedelo. Pekne po ňom priberal, 3x denne kakal, nevracal a bol spokojné bábatko (takto to bolo cca 4-5 týždňov)
    V 10. týždni sme podstúpili povinné očkovanie + rotavírus. Od toho dňa má syn opäť zápchy, koliky, začal už počas jedenia plakať od kŕčov a mlieko z flašky mi už ani celé nevypije. Zostal podráždený a stále poplačkáva.
    Môže to byť iba dozvuk z očkovani a môžem očakávať nápravu? Alebo som mu nevedome tým očkovaním zas iba pohoršila.
    To UM je beba supreme pro 1. Je to mlieko s naštiepanou kb pre citlivé bruška.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po očkovaní proti rotavírusom pozorujem občas rôzne zmeny v správaní dieťatka a zažívaní. Môžu mať viac riedkych stolíc, môžu aj vracať, na to vždy mamičku upozorním. Môžu však mať aj bolesti bruška, byť nepokojné, trvá to zväčša týždeň. Aj na to mamičku upozorním ale v celkom výnimočných prípadoch upozorním aj na to, že ak by bolesti neutíšiteľné, dieťatko vracia, nemá stolicu, nemá vetry, nechce papať a nebodaj má krv v stolici, treba hneď vyhľadať lekára. Za 15 rokov, čo očkujem rotavírusy sa mi to nikdy nestalo, ale treba aj na toto upozorniť. Nemám rada zmeny mlieka, ale ak ste mali problémy, je dobre, že ste nakoniec to vhodné mlieko našli.

  • mmr

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den chcem vas poprosit o radu. dcerke 17 mesiacov som asi pred 2 tyzdnami nahmatala zdurenu uzlinku pod pravou rukou, bola som s nou lekara aten povedal ze radsej to dame sonograficky vysetrit. nakoniec sme dpolu s dr dospeli k tomu ze pred mesiacom bola ockovana do tejto rucicky na mmr. moze sa jednat o reakciu po ockovani. uzlina je asi vo velkosti hrasku. dakujem za informaciu dost sa bojim

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Áno, je možné a aj dosť pravdepodobné, že zväčšenie uzlinky je reakciou po očkovaní. Je potrebné sledovať uzlinku a pri zväčšovaní znova konzultovať lekára eventuálne predsa len skontrolovať aj krvný obraz a sono uzlinky. Ak by to bola reakcia na očkovanie, je všetko v poriadku, iné problémy by uvedené vyšetrenia mali odhaliť. Malá uzlinka ako reakcia po očkovaní môže pretrvávať rôzne dlho.

  • 2 týždne po očkovaní

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. So synom sme absolvovali prvé očkovanie pred 2 týždňami vo veku 4,5 mesiaca. Očkovanie naša pediatrička posúvala z dôvodu, že syn je na spodnej hranici priberania a aj preto, že od 12. dňa jeho života rehabilitujeme z dôvodu hypotonie, ktorú mi diagnostikovali hneď po pôrode. (syn ležal 14 dní na JIS z toho 2 dni ventilovaný, pretože sa narodil so stridorom + sa pridružila globálna hypotonia a sťažená pôporodná adaptácia). Od očkovania prebehli 2 týždne. Malý má už 4. deň teplotu (37,2 až 37,8 - kolíše počas dňa) a dnes sa mu na nožičke vyhodil červený výsyp. Chcem sa spýtať, či aj po tak dlhej dobe to môže byť nežiadúca reakcia na očkovania a zároveň by som rada počuť Váš názor či ďalej očkovať v prípade synovej neurologickej diagnózy (nikto ma totiž neupozornil na riziká očkovania - prišla som na ne až po prvom očkovaní). Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Teplota , ktorá vznikla až 8 dní po očkovaní už s očkovaním nesúvisí, jedná sa pravdepodobne o infekt. po štyroch dňoch je určite potrebné konzultovať lekára.
    U detí, u ktorých sa prejavia nejaké zdravotné problémy, hlavne aj v oblasti vývoja, vždy konzultujem neurologa, chcem vedieť aj jeho názor na zahájenie očkovania. V minulosti to bolo dôležitejšie ako teraz, preotže sa očkovalo inou očkovacou látkou, a pri niektorých diagnozach a prblémoch sa práve zložka čierneho kašľa vynechávala. Myslím, že keby bolo potrebné očkovanie odložiť, vyšetrujúci lekár by bol na to upozornil.

  • Ockovanie

    , Autor: henka

    Dobry den, mam 4 mesacneho synceka, ktoreho nedavno ockovali do noziciek prevenarom 13. Hned na to sa mu na nozickach objavili cervene kruhy asi 10 cm a pluzgieriky s vodickou, teplotu mame 38. Detska doktorka nam povedala,ze s takou reakciou sa este nestretla a mame cakat. Je to v poriadku? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Presne takúto reakciu som ešte nevidela ani ja. Môže to byť reakcia na použitý dezinfekčný prostriedok, ktorým sestrička pred vpichom dezinfikovala kožu. Je to viac pravdepodobné ako reakcia na očkovanie, ke´dže sa to objavilo bezprostredne. určite je potrebné sledovať nie len miesto vpichu ale aj celkový stav dieťatka Ale to samozrejme nie len kvôli tejjto bezprostrednej reakcii ale vždy odporúčam sledovať správanie dieťatka, chuť k jedlu, teplotu po očkovaní.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: