Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • 2 týždne po očkovaní

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. So synom sme absolvovali prvé očkovanie pred 2 týždňami vo veku 4,5 mesiaca. Očkovanie naša pediatrička posúvala z dôvodu, že syn je na spodnej hranici priberania a aj preto, že od 12. dňa jeho života rehabilitujeme z dôvodu hypotonie, ktorú mi diagnostikovali hneď po pôrode. (syn ležal 14 dní na JIS z toho 2 dni ventilovaný, pretože sa narodil so stridorom + sa pridružila globálna hypotonia a sťažená pôporodná adaptácia). Od očkovania prebehli 2 týždne. Malý má už 4. deň teplotu (37,2 až 37,8 - kolíše počas dňa) a dnes sa mu na nožičke vyhodil červený výsyp. Chcem sa spýtať, či aj po tak dlhej dobe to môže byť nežiadúca reakcia na očkovania a zároveň by som rada počuť Váš názor či ďalej očkovať v prípade synovej neurologickej diagnózy (nikto ma totiž neupozornil na riziká očkovania - prišla som na ne až po prvom očkovaní). Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Teplota , ktorá vznikla až 8 dní po očkovaní už s očkovaním nesúvisí, jedná sa pravdepodobne o infekt. po štyroch dňoch je určite potrebné konzultovať lekára.
    U detí, u ktorých sa prejavia nejaké zdravotné problémy, hlavne aj v oblasti vývoja, vždy konzultujem neurologa, chcem vedieť aj jeho názor na zahájenie očkovania. V minulosti to bolo dôležitejšie ako teraz, preotže sa očkovalo inou očkovacou látkou, a pri niektorých diagnozach a prblémoch sa práve zložka čierneho kašľa vynechávala. Myslím, že keby bolo potrebné očkovanie odložiť, vyšetrujúci lekár by bol na to upozornil.

Podobné otázky

  • Vypadávanie vlasov po očkovaní proti TBC

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň!
    Chcela by som sa s Vami poradiť o vhodnosti očkovania mojej 11-ročnej dcéry proti rubeole, mumsu a osýpkam.Jedná sa o to, že dcéru 29. 5. 2009 očkovali proti TBC a mala nezvyčajnú reakciu - asi 2 týždne po očkovaní jej začali vypadávať vlasy.Bolo to také intenzívne, že jej vypadali všetky vlasy na vrchu hlavy. Vypadávanie vlasov sa skončilo asi 2 týždne pred Vianocami. Až vtedy sa jej zahojila rana na pleci po očkovaní. Doteraz nosí na hlave šatku. Dá sa to očkovanie odložiť? Bojíme sa, že jej imunita je ešte oslabená, aby sa to vypadávanie vlasov nezopakovalo. Za Vašu radu Vám vopred ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Otázka je, či vypadávanie vlasov bolo naozaj následkom očkovania proti tbc. To by mal určiť dermatolog a možno aj imunolog. Určite by som očkovanie Priorixom konzultovala v ambulancii pre komplikácie očkovania ak sa predpokladá, že vypadávanie vlasov bolo dôsledkomočkovania proti tbc. V každom prípade je možné dieťa pred očkovaním imunologicky vyšetriť, ak ešte nebolo aj v rámci objasnenia vypdávania vlsov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: