Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,234 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 


  • mmr

    , Autor: odbornik2

    dobry den chcem vas poprosit o radu. dcerke 17 mesiacov som asi pred 2 tyzdnami nahmatala zdurenu uzlinku pod pravou rukou, bola som s nou lekara aten povedal ze radsej to dame sonograficky vysetrit. nakoniec sme dpolu s dr dospeli k tomu ze pred mesiacom bola ockovana do tejto rucicky na mmr. moze sa jednat o reakciu po ockovani. uzlina je asi vo velkosti hrasku. dakujem za informaciu dost sa bojim

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Áno, je možné a aj dosť pravdepodobné, že zväčšenie uzlinky je reakciou po očkovaní. Je potrebné sledovať uzlinku a pri zväčšovaní znova konzultovať lekára eventuálne predsa len skontrolovať aj krvný obraz a sono uzlinky. Ak by to bola reakcia na očkovanie, je všetko v poriadku, iné problémy by uvedené vyšetrenia mali odhaliť. Malá uzlinka ako reakcia po očkovaní môže pretrvávať rôzne dlho.

Podobné otázky

  • uzlinky

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, dcérka je 14 dní po MMR očkovaní. V slabinke mala na jednej strane 2 malé uzlinky a na druhej jednu. V mieste vpichu sa jej tie dve po očkovaní asi 2x zväčšili (sú tak do 1cm), tá druhá ostala rovnaká, rovnako aj uzlinky za krkom ostali rovnaké.Chcem sa teda opýtať, či zväčšenie môže byť po očkovaní alebo môže ísť o niečo vážne. Dokedy by sa mohli zmenšiť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zväčšenie uzliniek môže byť reakcia na očkovanie, niekedy pretrvávajú aj viac ako mesiac. Ak sa pridruží horúčka / na osmy až jedenásty de*ň alebo drobná červená vyrážka / tiež v tomto intervale/ je vhodné konzultovať lekára. Podľa vašej informácie k tomuto nedošlo. Tak sledujte uzlinky a pri náhlom zväčšení, objavení sa horúčky alebo pretrvávaní uzliniek, tiež konzultujte lekára.

  • MMR vakcína a kašeľ

    , Autor: sixtine

    Dobrý deň, pani doktorka,
    rada by som sa opýtala na možnú reakciu na MMR + varicella vakcínu. Dcérka bola zaočkovaná v 17. mesiaci. Na 4. deň začali teploty do 37,5 a úporný dávivý kašeľ. Za tri dni teploty prešli, kašeľ pretrváva už druhý týždeň. Nie je už taký silný, ale dcérka je stále zahlienená, odkašľáva a chripí.
    Naša pediatrička opakovane vylučuje, že ide o reakciu na očkovanie, avšak len z toho dôvodu, že vraj príznaky nastúpili veľmi skoro a keby to bola reakcia na očkovanie, nastúpia až po 7-10 dňoch. Naopak, naša imunologička je presvedčená, že ide o reakciu, konkrétne na očkovanie proti osýpkam.
    Rada by som sa opýtala na Váš názor, či môže ísť o reakciu na MMR vakcínu a či je to pre dcérku nebezpečné. Kedy orientačne môžeme očakávať, že kašeľ prejde? Zatiaľ je liečená len kalciovým sirupom a Fenistilom.
    Sme dva týždne po očkovaní, môžeme očakávať prípadné ďalšie reakcie?
    Je v poriadku, že dcérka bola očkovaná, aj keď má oslabenú bunkovú imunitu?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    O tom, či bolo vhodné očkovanie vzhľadom na imunitu sa vlôbec nevyjadrujem, lebo neviem bližšie informácie.
    Uvedené príznaky by som nepovažovala za reakciu na očkovanie ale za práve prebiehajúci infekt.

  • vysyp po MMR

    , Autor: monkooo

    Dobry den,
    moja 16,5 mes dcera sa pred 2t zucastnila MMR ockovania, 8my den po ockovani teplota 38,5 , cez noc presla ale na 11ty den sa vysypala podobne ako pri siestej chorobe (tu uz mala) vratane noh. Dnes je 13ty den po ockovani, vyrazok ma sicec menej ako vcera, len sme 500km od nasej dr, takze neviem, ci s tym nieco robit alebo nie, kedze jej nic ine nie je. a to sme chvilu mysleli, ci to nie je alergia na nieco, ale nic nove nejedla.
    dklujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    popisovaná reakcia je typická reakcia na očkovanie proti osýpkam, ktoré je súčasťou MMR vakcíny. Nie je potrebné žiadne vyšetrenie ani liečba. len kľudový režim a sledovanie dieťaťa. Samozrejme žiadne kúpanie, aj doma len osprchovať bez mydla. Ak pretrvávajú ťažkosti, konzultujte lekára. Reakcia odoznieva behom troch až piatich dní

  • opakovane ockovanie

    , Autor: odbornik2

    dobry den. momentalne zijeme v irsku, dnes sa nam stala taka velmi neprijemna situacia, ze sme mali dostat nase ockovanie 13. mesiaca, co je MENC a Hib, ale namiesto dal doktor syncekovi opakovanie MMR a PCV, ktoru uz raz v 12. mesiaci dostal, nakolko sa im stratila asi dokumentacia a v pocitaci nemal zdokumentovane predosle ockovanie a postupoval podla predchadzajucich informacii. strasne sa bojim o maleho, prosim dajte mi vediet, ci moze mat nejake zavazne dosledky v tomto pripade. pytala som sa aj samotneho lekara, on povedal, ze nie, ale by som bola rada, keby mi to vedel potvrdit aj niekto iny. dakujem vam velmi pekne za vasu odpoved, strasne som ustrachana a mam o neho strach... neviem, ako sa moze nieco taketo stat. a on iba povedal, ze vsetko bude ok a nech prideme o mesiac na ockovanie, ktore sme mali mat teray. dakujem este raz. pekny den

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Stať sa môže naozaj všeličo. neviem presne, čo je skratka PCV, aké očkovanie, to prvé je určite mumps, osýpky a ružienka. Podľa moich vedomostí sa v podstate podala "istiaca" dávka vakcíny, nemalo by sa nič stať, aj keď interval medzi oboma očkovaniami bol krátky. Sledujte dieťatko a pri akýchkolvek nejasnostiach kontaktujte lekára. Ak by ste sa po čase vrátili na Slovensko, u nás sa druhá dávka tohto očkovania podáva až v jedenástom roku života. Preto by bolo vhodné v tomto veku očkovanie už viac neopakovať.

  • hnacka po MMR

    , Autor: odbornik2

    dobry den,pani doktorka.
    11.1.2011 bol moj 15 mesacny syncek ockovany MMR vakcinou...od 13.1. ma za den 2-3 riedke stolice.v pribalovom letaku od vakciny,som nasla,ze hnacka patri medzi zriedkave vedlajsie ucinky.ako mu pomoct,cim to riesit?dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Diétou a sledovaním dieťaťa. Ak je stolíc vaic ako 6 v krátkom časovom intervale / 3 až 5 hodín / odporúčam podávať kulíšek alebo eletrolyt humana. V každom prípade odporúčam poradiť sa s lekárom., Nie som si istá, že je toreakcia na očkovanie, tá v tomto prípade nastupuje až po ôsmich dňoch.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: