Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Reakcia na očkovanie

    , Autor:

    Dobry den,p.dr.Chcem sa opytat,ci ziadna reakcia po ockovani 1.davkou Prevenar a Infanrix hexa je v poriadku.Neznamena to,ze imunita je slaba a dieta nezareagovalo na dávku?
    Ockovana bola mala 7.maja(narodena je 24.12.).Na 2.ockovanie nas objednali 19.6.Nie je to skoro?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Žiadna reakcia neznamená nedostatočne tvorenú imunitu proti ochoreniam, ktoré sú súčasťou očkovania.
    Dieťatko nemalo nežiaducu reakciu na očkovanie.
    Poraňu môžete mať 19.6 ale v žiadnom prípade, ak žijete na SLovensku a budete očkovať podľa nášho očkovacieho kalendára, nemá byť dieťatko očkované!!! Očkované má byť dva mesiace po prvom očkovaní, teda 7.7. prípadne nejaké dva dni skôr, teda presne najskôr 8 týždňov po prvom očkovaní!!!

Podobné otázky

  • reakcia na očkovanie proti ružienke

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, 5. 11. bol syn zaočkovaný vakcínou podávanou v 15. mes. života. Bolo nám povedané, že sa môžu objaviť vyrážky - tie aj dostal 2 týždne po očkovaní.Objavili sa na nohách,. Ale trvajú už 2 týždne a nezdá sa mi, že by sa to zlepšovalo, skôr pribudli aj na ruky a líčka má stále ružové a aj tam má malý výsyp. Je to naozaj reakcia na očkovanie, alebo to je niečo iné?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je to reakcia na očkovanie, je to vírusové ochoreie, ktoré sa pomerne často objavuje. Zistite , či nemá vyrážky aj v pusinke. V každom prípade konzultujte lekára.

  • Infarix hexa a prevenar

    , Autor: ana

    Dobry den pani doktorka,
    mam 5 mesacnu dcerku,ktora bola pre 2 tyzdnami zaockovana druhou davkou Inarixu hexa a Prevenarom(+Rotarix).Ockovanie znasala velmi dobre,najvyssia teplota bola 37,6.Bola sice asi tyzden trosku utlmena,ale teraz je uz znova aktivna.Co ma vsak trapi, je hrcka po Infarixe na pravej nozicke.Aj po pravidelnom masirovani je stale pritomna,dokonca dnes som si vsimla,ze sa k nej akoby pridruzila dalsia mensia hrcka.Prosim Vas,je potrebne to riesit, alebo sa nemame znepokojovat?Ako dlho sa moze hrcka vstrebavat?Vietemi,prosim, vysvetlit preco tieto hrcky vznikaju?Vopred velmi dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to lokálna reakcia na očkovanie. Očkovacia látka je v mieste vpichu a tam sa začínajú imunologické pochody, ktoré vedú k navodeniu imunity. Táto lokálna reakcia , pokial nedojde k zvačšovaniu hrčky, pretrváva aj niekolko meisacov a nevyžaduje liečbu.

  • Očkovanie po dobrati antibiotik.

    , Autor: mon252

    Dobry den,
    nas syn dobral utorok 10.07. antibiotika Cefzil nakolko sme mali zapal mocovych ciest.Dnes piatok 13.07. sme boli odniest moc na kontrolu ale vysledky budu az utorok 17.07.Kedze sme mali odlozene 2.preockovanie hexavakcinou a proti pneumokokom dala nam ho lekarka hned na utorok 17.07.Chcem sa opytat,nemoze mat maly nejake neziaduce ucinky nakolko antibiotika dobral len teraz?A taktiez v piatok nas caka cesta na druhy koniec SR. Dakujem Vam za Vasu skoru odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    o očkovaní rozhoduje vždy lekár, ktorý dieťa očkuje a má za to aj zodpovednosť. Dobratie ba dokonca ani užívanie antibiotík nie je dôvodom v prípade potreby dieťa neočkovať. Pani doktorka určite zhodnotí výsledok moču, celkový stav dieťatka a ak bude všetko v poriadku, preočkuje ho. Reakcia na očkovanie je zvyčajne do 24 hodín, takže do konca týždŇA BY REAKCIA NA OčKOVANIE MALA BYť PREKONANá. jE VEľMI DôLEžIté, aby bol preočkovaný, pretože sa iste stretnete s mnohými ľuďmi a čierny kašeľ u mladých dospelých ani starších ľudí dnes nie je výnimkou. práve proti nemu ho očkovanie chráni.

  • teplota

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň,
    včera som bola s 5 mesačným synom u pediatričky na druhom povinnom očkovaní + aj očkovanie rotavix. V noci bol nepokojný, a dnes ráno mal teplotu 38,3, je uplakaný, menej papá, stále spinká. Je to v súvislosti s tým včerajším očkovaní? a koľko by to malo trvať, dala som 2 čípky paralen, treba mu dať niečo iné alebo stačí paralen?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to očakávaná reakcia na očkovanie, trvá 24 až 48 hodín, riešenie paralen je dostatočné. Ak by horúčky pretrváali dlhšie alebo sa pridružili iné príznaky prípadného ochrenia, je potrebné navštíviť lekára.

  • problem

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pani doktroka syn bol pondelok na povinom ockvani 5 roky a dneska ma horucku je to normalne pondelok utorok nemal dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Reakcia na očkovanie, ktoréu je aj horúčka, prichádza zväčša do 24 hodín po očkovaní. Ak by horúčka zajtra pretrvávala, odporúčam navštíviť lekára. Je zvýšená chorobnosť, hlavne u detí v škôlkach.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: