Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,234 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 


  • problem

    , Autor: odbornik2

    pani doktroka syn bol pondelok na povinom ockvani 5 roky a dneska ma horucku je to normalne pondelok utorok nemal dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Reakcia na očkovanie, ktoréu je aj horúčka, prichádza zväčša do 24 hodín po očkovaní. Ak by horúčka zajtra pretrvávala, odporúčam navštíviť lekára. Je zvýšená chorobnosť, hlavne u detí v škôlkach.

Podobné otázky

  • Očkovanie MMR

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň pani doktorka, rada by som sa informovala o možných komplikáciách pri očkovaní MMR, ktorého sa dosť obávam. Dcéra má 15 mesiacov a 1 týždeň, o týždeň je objednaná na spomínané očkovanie. S predchádzajúcimi očkovaniami nemala žiadne problémy (zvýšená teplota na max. 37,5°C, inak nič), až na očkovanie proti TBC, po ňom sa jej v 5. mesiaci vytvorila uzlinka pod ľavou pazuchou, ktorá sa neskôr vstrebala a mala zdurené aj uzliny za ušami a na šiji. Všetky očkovania prebehli v riadnom termíne. Máva však problematické prerezávanie zubov, niekedy aj viac ako mesiac máva pri nich zvýšené teploty (max. do 37,5°C) a zdurené spomínané uzlinky(tie má už vyšetrené na Kramároch a vraj sú v poriadku, nejavia žiadnu patológiu). Teraz mala trochu soplíky a neviem, či sa jej znovu "nespúšťajú" zúbky, lebo znovu máva na večer teplotu 37,2 - 37,3°C. Inak nemá žiadne problémy. Chcela som vedieť, či v takomto prípade môže byť bez problémov očkovaná a či spomínané uzliny, teploty a soplíky nemôžu spôsobiť kontraindikáciu alebo nejaké problémy. Čítala som aj o tom, že je lepšie kvôli vývinu CNS posunúť toto očkovanie na neskôr, organizmus to vraj lepšie znáša. Rozmýšľala som aj nad tým... Veľmi by mi pomohla Vaša odpoveď. Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja očkujem len zdravé deti, takže pri zvýšenej teplote by som počkala.
    Reakcia po očkovaní býva na 7.až11.deň vo forme horúčky, niekedy aj výsypu podobnému osýpkam. Dieťa však nie je infekčné. Vzhľadom na reakciu je dobré nechať ho v domácom prostredí a na kľudovom režime. Niekedy sa pridružia aj drobnému uzlinky na zadnej strane krku, ktoré sú odrazom očkovania na ružienku, pretože to bolo pre túto virozu typické. Aj tie po určitom čase ustúpia. Ak ste mali na mysli iné reakcie, ako autizmus, cukrovka a podobne, tieto údaje neboli nikdy dokázané v príčinnej súvislosti, ale mnohí odporcovia očkovania s nimi stále argumentujú.
    Imunitný systém dieťatka je pripravený na odpoveď na očkovanie touto živou vakcínou, nie je dôvod očkovanie posúvať. Očkuje sa po roku preto, lebo v prvom roku života má dieťa prenesené protilátky od matky a nemuselo by na očkovanie reagovať tvorbou nových protilátok.
    Ďalším dôvodom, prečo neodkladať očkovanie je to, že u nás sa síce ochorenie nevyskytuje ale v mnohých europskych štátoch áno, takže možnosť nákazy tuje a nejedná sa hlavne u osýpok o jednoduché ochorenie. Pred očkovaním lekár dieťa vyšetrí, určite vie aj o rekacii na tbc očkovanie. Na základe týchto informácií a vyšetrenia sa rozhodne kedy očkovať.

  • ockovanie v 5. roku

    , Autor: isis

    Dobry den pani doktorka, dcerka bola v piatok ockovana na vyzvu pani doktorky ako 5 rocna, aj ked pat rokov bude mat az v oktobri. Nie je to problem, ze nas ockovali skor? Druha otazka smeruje k reakciam po ockovani a skodlivosti ockovania. Dost necakane som zabludila na internetove stranky o skodlivosti ockovania a musim priznat ze ma velmi vylakali a aj lutujem ze som ich citala. Su naozaj pravdive vsetky tie clanky o velmi tazkych reakciach po ockovani? Dcerka mala rameno, do ktoreho bola ockovana zacervenane, ale postupne jej to mizne. Dokedy mozme cakat reakcie a ake na toto ockovanie? Zlakla som sa aj preto, ze mam este mladsieho syna a toho este cakaju mnohe ockovania. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Internetové stránky o očkovaní, ktoré ste pravdepodobne navštívili vedú ľudia, ktorí v oblasti medicíny, vakcinológie nemajú žiadne vzdelanie. Poplašné správy o neúčinnosti očkovania, škodlivosti očkovania im prinášajú mnohých čitateľov, priaznivcov a na základe toho fungujú. Nemám k tomu viac čo dodať, aj keď písať aj hovoriť by sa o tom dalo hodiny.
    Očkovanie je vpravovanie antigénov do organizmu a na toto vpravenie antigénov organizmus reaguje. Reakcie sú práve to, čo očakávame, ve´d preto očkujeme. Základná reakcia je to, že organizmus začne tvoriť protilátky proti daníému ochoreniu a tie chránia očkovanca pred ochorením. Okrem týchto očakávaných a pozitívnych reakcíí sa občas vyskytnú aj negatívne reakcie, napríklad horúčka, alebo aj vami pozorované začervenanie v mieste vpichu. veľmi zriedkavo sa vyskytnú aj závažnejšie reakcie, ktoré sa sledujú, analyzujú a výroba vakcín smeruje k tomu, aby týchto reakcií bolo čo najmenej.
    Čo sa týka vašej prvej otázky, očkovanie v tomto čase je úplne v súlade s odporučením, očkuje sa v piatom roku života, ktorý prebieha po dovŕšení štyroch rokov.

  • Premeskanie ockovania

    , Autor: odbornik2

    Dobry den,
    moja dcera bola ockovana hexa vakcinou a Prevenarom v rozmedzi 6 tyzdnov medzi 1. a 2. davkou, ale z roznych dovodov az 14 mesiacov medzi 2. a 3. davkou. Doteraz som bola poucena, ze posunutie ockovania je mozne, hlavne aby vsetky ockovania boli absolvovane. Az pri hladani odpovede na iny problem vo vasej poradni som nahodou zistila, ze druhy interval bol prilis dlhy, uvadzate max. 12 mesiacov. Chcela by som sa opytat, co teda mame urobit? Je dcera chranena, alebo je potrebne dalsie ockovanie a ak ano, tak aj hexa aj pneumokoky? Nie je mozne napr. vysetrenie protilatok, ci je potrebne znovu ockovat? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Všetky pramene udávajú, že ani pri nedodržaní intervalu nie je potrebné znova začínať očkovanie. Myslím, že nie je potrebné ani robiť protilátky ani podávať ďalšiu dávku prevenaru či hexavakcíny. iste na to boli vážne dôvody, prečo ste neočkovali skôr. Ešte si tento váš konkrétny problém overím doma, pretože pracuje momentálne z cudziny a ak by bolo niečo inak, pripomeniem vám to.

  • ockovanie proti zaskrtu, tetanu, ciernemu kaslu atd...

    , Autor: zdenka.k

    Dobry den,
    pani doktorka chcela by som sa opytat ci je mozne presunut ockovanie z dovodu odcestovania o tyzden pred alebo po termine. Jedna sa o druhu ockovaniu vakcinu. Prva bola 18.6.2012 a druha by sa mala uskutocnit 7.8.2012. Samozrejme, ze budem telefonovat svojej Dr. ale chcem to vediet aj od Vas :) Inak drobca nam prvy krat ockovali v 9mesiaci, pretoze nam chranicka po ockovani na TBC robila problem. Dakujem za Vasu odpoved a prajem prijemny den.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    lUrčite by som neočkovala o týždeň / ba ani o jeden deň / skôr Očkovanie je možné presunúť na neskôr, najneskôr však o 10 týždňov po prvom očkovaní. Nie je to žiadne problém.

  • Očkovanie MMR

    , Autor: kanti

    Dobrý deň,
    chcem vás poprosiť o radu, resp. váš názor na očkovanie MMR. Z rôznych internetových diskusií som prišla k názoru, že je to mimoriadne nebezpečné očkovanie a v konečnom dôsledku nie je potrebné. Všetky tri ochorenia, proti ktorým sa očkuje, vraj prebiehajú bez problémov i bez zaočkovania a ich prekonaním sa získava doživotná imunita. Nehovoriac o tom, že reakcie po očkovaní sú zväčšia rovnaké ako samotné ochorenie (zväčené uzliny ako pri mumpse, výsyp ako pri osýpkach či rubeole). Naozaj sú následky po očkovaní niekedy také vážne? Môj 3,5 synovec po očkovaní prestal rozprávať, nepýta sa na nočník a jeho vývoj je spomalený. Prečo vlastne očkovať, ak sú dôsledky takéto? Zrušili očkovanie proti TBC a to malo podľa mňa oveľa miernejšie reakcie. Vážne uvažujem nad tým, že dcérku vôbec nezaočkujem. Ďakujem za váš názor a a čas, ktorý mi venujete.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nikto nespochy´bňuje, že očkovanie MMR je vpravenie živej, oslabené vírusy ochorení obsahujúcej vakcíny. Občas sa po očkovaní vyskytne aj reakcia nie len so zvýšenými teplotami, ale aj s prejavmi ochorenia, teda slabé osýpky. Takýto pacient však nie je infekčný a nebezpečný pre svoje okolie.
    Nikdy nebolo dokázané, že ochorenie takého typu ako uvádzate, ani ochorenia diagnostikovaného autizmu sú spôsoené týmto očkovaní. Práve naopak, dokázalo sa, že lekár, ktorý takúto prácu publikoval, klamal.
    Ani mumps, ani ružienka ale hlavne osýpky nie sú ľahké ochorenie. U nás sa nevysktujú jedine v´daka dobrej preočkovanosti u nás. Na svete zomiera ročne niekoľko tisíc detí na toto ochorenie. Len pre Vašu informáciu, myslím, že v roku 2009 alebo 2010 zomrelo v Európe na toto ochorenie 8 detí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: