Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ockovanie v 5. roku

    , Autor: isis

    Dobry den pani doktorka, dcerka bola v piatok ockovana na vyzvu pani doktorky ako 5 rocna, aj ked pat rokov bude mat az v oktobri. Nie je to problem, ze nas ockovali skor? Druha otazka smeruje k reakciam po ockovani a skodlivosti ockovania. Dost necakane som zabludila na internetove stranky o skodlivosti ockovania a musim priznat ze ma velmi vylakali a aj lutujem ze som ich citala. Su naozaj pravdive vsetky tie clanky o velmi tazkych reakciach po ockovani? Dcerka mala rameno, do ktoreho bola ockovana zacervenane, ale postupne jej to mizne. Dokedy mozme cakat reakcie a ake na toto ockovanie? Zlakla som sa aj preto, ze mam este mladsieho syna a toho este cakaju mnohe ockovania. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Internetové stránky o očkovaní, ktoré ste pravdepodobne navštívili vedú ľudia, ktorí v oblasti medicíny, vakcinológie nemajú žiadne vzdelanie. Poplašné správy o neúčinnosti očkovania, škodlivosti očkovania im prinášajú mnohých čitateľov, priaznivcov a na základe toho fungujú. Nemám k tomu viac čo dodať, aj keď písať aj hovoriť by sa o tom dalo hodiny.
    Očkovanie je vpravovanie antigénov do organizmu a na toto vpravenie antigénov organizmus reaguje. Reakcie sú práve to, čo očakávame, ve´d preto očkujeme. Základná reakcia je to, že organizmus začne tvoriť protilátky proti daníému ochoreniu a tie chránia očkovanca pred ochorením. Okrem týchto očakávaných a pozitívnych reakcíí sa občas vyskytnú aj negatívne reakcie, napríklad horúčka, alebo aj vami pozorované začervenanie v mieste vpichu. veľmi zriedkavo sa vyskytnú aj závažnejšie reakcie, ktoré sa sledujú, analyzujú a výroba vakcín smeruje k tomu, aby týchto reakcií bolo čo najmenej.
    Čo sa týka vašej prvej otázky, očkovanie v tomto čase je úplne v súlade s odporučením, očkuje sa v piatom roku života, ktorý prebieha po dovŕšení štyroch rokov.

Podobné otázky

  • Očkovanie v 5. roku života

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať Váš názor na povinné očkovanie v 5. roku života. Mám dcérku ktorá v jeseni bude mať 5 rokov, ale čím ďalej tým viac sa stretávam s názormi proti očkovaniu, kvôli možným komplikáciám. Dokonca v mojom okolí je viac rodičov, ktorí sa rozhodli nedať očkovať dieťa, že viac detí dostalo po očkovaní buď cukrovku, alebo dokonca v niektorých prípadoch reakcia organizmu viedla k ochrnutiu detí. Môžem sa spýtať, ako pristupovať k týmto záležitostiam, dcérka má oslabenú bunkovú imunitu, je v liečbe imunologičky a takéto správy na mňa nepôsobia pozitívne, aj keď zatiaľ som rozhodnutá dať dieťa očkovať. Mám prirodzené obavy z možných komplikácií. Ako to teda s tým očkovaním je? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Totoo nie je dostatočný priestor na podrobnú odpoveď Nikto nespochybnuje možné vedľajšie nežiadúce účinky očkovania. Nikdy!!!!!!nebolo dokázané ochorenie na cukrovku, autizmus ani tvalé ochorenie s ochrnutím po podaní u nás aplikovaných očkovacích látok. To sú moje skúsenosti a vedomosti. Ak sa však budete držať rôznych inmformácií na rôznych web stránkach vedených "odborníkmi" na očkovanie, ktorí majú technické a iné vzdelanie a nikdy medicínu neštudovali, tak sa dozviete niečo iné.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: