Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • teplota

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň,
    včera som bola s 5 mesačným synom u pediatričky na druhom povinnom očkovaní + aj očkovanie rotavix. V noci bol nepokojný, a dnes ráno mal teplotu 38,3, je uplakaný, menej papá, stále spinká. Je to v súvislosti s tým včerajším očkovaní? a koľko by to malo trvať, dala som 2 čípky paralen, treba mu dať niečo iné alebo stačí paralen?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to očakávaná reakcia na očkovanie, trvá 24 až 48 hodín, riešenie paralen je dostatočné. Ak by horúčky pretrváali dlhšie alebo sa pridružili iné príznaky prípadného ochrenia, je potrebné navštíviť lekára.

Podobné otázky

  • Ockovanie

    , Autor: Krasti

    Dobry den p. Doktorka, prosim dokedy radite odlozit ockovanie 3.davkou hexavakciny, pokial bola zaznamenana covid pozitivita (bez tazsieho priebehu, len chvilkova teplota 38,5) dna 9.12. Mam pred tym respekt, predtym sme ho prekonali s tym, ze ockovanie nam vychadzalo nastastie az o 3 mesiace. Este k tym lrvym davkam, dcerka sa v tom obsobi zhruba 3 tyzdne po 1. Davke vyhadzala na krku nejakou koznou reakciou, myslite ze to mohlo byt sposobene aj tym ockovanim? Nasledne bolo 2. Ockovanie asi 2 tyzdne na to, stale bola vyhadzana a trvalo to asi 2 mesiace, kym to ustupilo.. Lekarka to vtedy neriesila, ale momentalne uz mam obavy kedze viem, ako dlho to trvalo.
    Dakujem za Vas cas

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nepochopila som, kedy sa očkovala druhý raz , malo to byť po dvoch mesiacoch od prvého očkovania
    Na koži detí vidíme opakovane rôzne zmeny, nie vždy je to ochorenie a len výnimočne to súvisí s očkovaním.
    Po covide odporúčam očkovanie po dvoch mesiacoch.

  • Infarix hexa a prevenar

    , Autor: ana

    Dobry den pani doktorka,
    mam 5 mesacnu dcerku,ktora bola pre 2 tyzdnami zaockovana druhou davkou Inarixu hexa a Prevenarom(+Rotarix).Ockovanie znasala velmi dobre,najvyssia teplota bola 37,6.Bola sice asi tyzden trosku utlmena,ale teraz je uz znova aktivna.Co ma vsak trapi, je hrcka po Infarixe na pravej nozicke.Aj po pravidelnom masirovani je stale pritomna,dokonca dnes som si vsimla,ze sa k nej akoby pridruzila dalsia mensia hrcka.Prosim Vas,je potrebne to riesit, alebo sa nemame znepokojovat?Ako dlho sa moze hrcka vstrebavat?Vietemi,prosim, vysvetlit preco tieto hrcky vznikaju?Vopred velmi dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to lokálna reakcia na očkovanie. Očkovacia látka je v mieste vpichu a tam sa začínajú imunologické pochody, ktoré vedú k navodeniu imunity. Táto lokálna reakcia , pokial nedojde k zvačšovaniu hrčky, pretrváva aj niekolko meisacov a nevyžaduje liečbu.

  • Očkovanie MMR

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, rada by som sa informovala o možných komplikáciách pri očkovaní MMR, ktorého sa dosť obávam. Dcéra má 15 mesiacov a 1 týždeň, o týždeň je objednaná na spomínané očkovanie. S predchádzajúcimi očkovaniami nemala žiadne problémy (zvýšená teplota na max. 37,5°C, inak nič), až na očkovanie proti TBC, po ňom sa jej v 5. mesiaci vytvorila uzlinka pod ľavou pazuchou, ktorá sa neskôr vstrebala a mala zdurené aj uzliny za ušami a na šiji. Všetky očkovania prebehli v riadnom termíne. Máva však problematické prerezávanie zubov, niekedy aj viac ako mesiac máva pri nich zvýšené teploty (max. do 37,5°C) a zdurené spomínané uzlinky(tie má už vyšetrené na Kramároch a vraj sú v poriadku, nejavia žiadnu patológiu). Teraz mala trochu soplíky a neviem, či sa jej znovu "nespúšťajú" zúbky, lebo znovu máva na večer teplotu 37,2 - 37,3°C. Inak nemá žiadne problémy. Chcela som vedieť, či v takomto prípade môže byť bez problémov očkovaná a či spomínané uzliny, teploty a soplíky nemôžu spôsobiť kontraindikáciu alebo nejaké problémy. Čítala som aj o tom, že je lepšie kvôli vývinu CNS posunúť toto očkovanie na neskôr, organizmus to vraj lepšie znáša. Rozmýšľala som aj nad tým... Veľmi by mi pomohla Vaša odpoveď. Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja očkujem len zdravé deti, takže pri zvýšenej teplote by som počkala.
    Reakcia po očkovaní býva na 7.až11.deň vo forme horúčky, niekedy aj výsypu podobnému osýpkam. Dieťa však nie je infekčné. Vzhľadom na reakciu je dobré nechať ho v domácom prostredí a na kľudovom režime. Niekedy sa pridružia aj drobnému uzlinky na zadnej strane krku, ktoré sú odrazom očkovania na ružienku, pretože to bolo pre túto virozu typické. Aj tie po určitom čase ustúpia. Ak ste mali na mysli iné reakcie, ako autizmus, cukrovka a podobne, tieto údaje neboli nikdy dokázané v príčinnej súvislosti, ale mnohí odporcovia očkovania s nimi stále argumentujú.
    Imunitný systém dieťatka je pripravený na odpoveď na očkovanie touto živou vakcínou, nie je dôvod očkovanie posúvať. Očkuje sa po roku preto, lebo v prvom roku života má dieťa prenesené protilátky od matky a nemuselo by na očkovanie reagovať tvorbou nových protilátok.
    Ďalším dôvodom, prečo neodkladať očkovanie je to, že u nás sa síce ochorenie nevyskytuje ale v mnohých europskych štátoch áno, takže možnosť nákazy tuje a nejedná sa hlavne u osýpok o jednoduché ochorenie. Pred očkovaním lekár dieťa vyšetrí, určite vie aj o rekacii na tbc očkovanie. Na základe týchto informácií a vyšetrenia sa rozhodne kedy očkovať.

  • Očkovanie MMR

    , Autor: kanti

    Dobrý deň,
    chcem vás poprosiť o radu, resp. váš názor na očkovanie MMR. Z rôznych internetových diskusií som prišla k názoru, že je to mimoriadne nebezpečné očkovanie a v konečnom dôsledku nie je potrebné. Všetky tri ochorenia, proti ktorým sa očkuje, vraj prebiehajú bez problémov i bez zaočkovania a ich prekonaním sa získava doživotná imunita. Nehovoriac o tom, že reakcie po očkovaní sú zväčšia rovnaké ako samotné ochorenie (zväčené uzliny ako pri mumpse, výsyp ako pri osýpkach či rubeole). Naozaj sú následky po očkovaní niekedy také vážne? Môj 3,5 synovec po očkovaní prestal rozprávať, nepýta sa na nočník a jeho vývoj je spomalený. Prečo vlastne očkovať, ak sú dôsledky takéto? Zrušili očkovanie proti TBC a to malo podľa mňa oveľa miernejšie reakcie. Vážne uvažujem nad tým, že dcérku vôbec nezaočkujem. Ďakujem za váš názor a a čas, ktorý mi venujete.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nikto nespochy´bňuje, že očkovanie MMR je vpravenie živej, oslabené vírusy ochorení obsahujúcej vakcíny. Občas sa po očkovaní vyskytne aj reakcia nie len so zvýšenými teplotami, ale aj s prejavmi ochorenia, teda slabé osýpky. Takýto pacient však nie je infekčný a nebezpečný pre svoje okolie.
    Nikdy nebolo dokázané, že ochorenie takého typu ako uvádzate, ani ochorenia diagnostikovaného autizmu sú spôsoené týmto očkovaní. Práve naopak, dokázalo sa, že lekár, ktorý takúto prácu publikoval, klamal.
    Ani mumps, ani ružienka ale hlavne osýpky nie sú ľahké ochorenie. U nás sa nevysktujú jedine v´daka dobrej preočkovanosti u nás. Na svete zomiera ročne niekoľko tisíc detí na toto ochorenie. Len pre Vašu informáciu, myslím, že v roku 2009 alebo 2010 zomrelo v Európe na toto ochorenie 8 detí.

  • Veronika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka. JA by som sa chcela informovat o povinnom ockovani pre 4 mesacne babätka. Moj maly dostal stvrtok rano druhu vakcinu a uz je nedela a on ma stale teplotu . ked mu dam nurofen tak mu klesne ale priblizne kazdych 9 hodin stupne pribl. na 38,6 (bez odpocitania v konecniku). Prve ockovanie sme zvladli bez problemov mal teplotu iba jedden den. Bola som aj na pohotovosti lebo som pocula ze teplota po ockovani moze byt iba 48hod. Na pohotovosti ho doktorka pocuvala, pozerala hrdlo vsetko bolo v poriasdku aj mu brala krv na Leukocity. TAk neviem ci to moze byt naozaj z ockovania alebo je potrebne este niejake vysetrenie .
    Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to pravdepodobne po očkovaní, môže to súvisieť aj s horúčavami, aké práve sú, že to trvá dlhšie ako 48 hodín. Ak teplotu do zajtraneprejdú, odporúčam vyšetrenie u lekára, bolo by vhodné zachytiť do skúmavky moč a doniesť na vyšetreniel

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: