Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Hexavakcina

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    zaujimalo by ma, kedze na hexavakcine pise, ze je kombinovana, znamena to, ze niektore zlozky su nezive a niektore zive? Mozete napisat, ktore su zive?
    Dakujem,
    Tana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V hexavakcíne žiadne živé zložky nie sú. Táto vakcína obsahuje antigény / nie časti baktérií ani vírusov/ čierneho kašľa, záškrtu, tetanusu, detskej obrny, hemofila typu B a žltačky typu B

Podobné otázky

  • Odstup od ockovania

    , Autor:

    Dobry den pani doktorka. Chcem sa opytat nas syn mal posunute ockovanie( silny reflux, kyselina maly stale plakal a nespal nam dobre) prvu davku sm dostali v 7 mesiaci presne 10.10. hexavakcina a synflorix druhu davku sme absolvovali s 2 mesacnym odstupov 19.12 co je v poriadku. Po novom roku sme presli novej doktorke a ona nas objednala na 3 davku vakciny uz 15.4. co je odstup od 2.a3. davky ockovania len 4 mesiace , vsade trvdia ze odsup je 6 mesiacov. Prosim nie ke to skoro? Bojim sa aby to nebolo moc skoro a neviem ci mam ziadat doktorku aby to dala az o tych 6 mesiacov. dakujem velmi pekne z odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tretie očkovanie by malo byť najskôr 19.6,. teda naozaj s najmenej 6 mesačným odstupom od druhého.
    Myslím však, že pani doktorka to veľmi dobre vie a v apríli bude mať váš syn 15 mesiacov a tam ne preventívna prehliadka a očkovanie prti osýpkam, mumpsu a ružienke. tak pravdepodobne toto očkovanie vás čaká. Je to v poriadku, keď jedno očkovanie je zmeškané, tak aspom druhénech je načas! V júni sa doočkuje zmeškané očkovanie.

  • Hexavakcína

    , Autor: jadams

    Dobrý den,
    zajímalo by mě. kdy začne naplno účinkovat očkování hexavakcínou. Po kolikáté dávce?
    Syn má 3 měsíce, před 10 dny dostal 1. dávku.
    Děkuji.
    NJ

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ochrana proti ochoraniam obsiahnutým vo vakcíne začína po podaní druhej dávky medzi prvým a druhým mesiacom od podania druhej dávky.

  • hexavakcina + PREVENAR 13

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Prosim Vas aka je max. doba medzi preockovaniami hexavakcinou (1. a 2., resp. 2. a 3. davkou), tak aby ockovanie zostalo ucinne? 1. davka bola podana na zaciatku 4. mesiaca veku dietata spolu s PREVENARom 13. Po tomto ockovani pretrvava 2 tyzdne riedka-hnackova stolica (1 x denne) so zmenenym kyslastym zapachom. Je tento stav obvykly po takomto ockovani, prip. ako by sme to mohli riesit, aby sa stolica upravila do stavu pred ockovanim?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Stolicu musíte riešiť s vašim lekárom, ktorý dieťa pozná a vyšetrí ho.
    Sama som pozorovala po očkovaní Prevenarom niekolko dní riedšie stolice, odozneli bez liečby.
    Interval medzi prvou a druou vakcínou by nemal byť dlhší ako 12 týždňov a medzi druhou a treťou vakcínu jeden rok. Očkovanie nikdy nezačíname znova. Potom riešime intervaly individuálne.

  • Epilepsia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v 9 mesiacoch synovi diagnostikovali epilepsiu. Bol očkovaný TBC+ 2x hexavakcína a pneukoky. Teraz má 13 mesiacov a očkovanie máme pozastavené minimálne na pol roka. Predpoklad, keď bude min. pol roka bez záchvatu - vychádza na jeho 18-19 mesiac. Ako sa bude postupovať s očkovaním potom? Bude sa tretíkrát očkovať hexavakcínou a pneumokokmi, alebo sa toto očkovanie už vynechá? Veď nejaké protilátky sa mu už hádam vytvorili. A mohli by sme s touto diagnózou odmietnúť povinné očkovanie? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem presen v ako stave je epilepsia. Nie je dôvod povinné očkovanie odmietať. Samozrejme, že o možnosti očkovania rozhoduje neurolog, podľa situácie s hlavným ochorením, ktorým je epilepsia. Odporúčam očkovanie konzultovať v ambulanccii pre komplikácie očkovania.

  • Očkovanie hexavakcínou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    moja dcéra sa narodila v januári 2005. Vtedy sme si doplatili za Infanrix hexa vakcínu aby nemusela byť pichaná viackrát.
    Očkovanie prebehlo 7/2005, 8/2005 a posledná dávka 3/2006 hexavakcínou, lebo s tou Infanrix boli nejaké problémy.
    V marci 2008 ju preočkovali vakcínou - čo je v karte označené ako D.T.P.a
    Chcem sa spýtať čo je to za očkovanie a či náhodou jej nebola pichnutá dávka, ktorá sa dávala len deťom čo neboli očkované hexavakcínami? Ak je to pichli navyše, mohlo jej to spôsobiť nejaké zdravotné problémy?
    Teraz mala dcéra v januári 5.rokov a volajú nás na ďalšie preočkovanie, no podľa očkovacieho kalendára by mala ísť v 6 roku života. Nevadí to, nemali by sme s tým počkať?

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to normálna dávka vakcíny, ktorá sa v tom čase podávala v treťom roku života a keďže je tam na konci a, predpokladám, že to bola očkovacia látka s nebunkovou zložkou čierneho kašľa. Očkovanie bolo prevedené podľa očkovacieho kalendára a v žiadnom prípade nemohlo dieťaťu uškodiť.
    Podľa očkovacieho kalendára má byť zaočkovaná medzi piatym a šiesrym rokom, teda po dovršení piateho roka veku živoata. Takže znova očkovanie prebehne presne podľa očkovacieho kalendára v šiestom roku života.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: