Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Očkovanie hexavakcínou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    moja dcéra sa narodila v januári 2005. Vtedy sme si doplatili za Infanrix hexa vakcínu aby nemusela byť pichaná viackrát.
    Očkovanie prebehlo 7/2005, 8/2005 a posledná dávka 3/2006 hexavakcínou, lebo s tou Infanrix boli nejaké problémy.
    V marci 2008 ju preočkovali vakcínou - čo je v karte označené ako D.T.P.a
    Chcem sa spýtať čo je to za očkovanie a či náhodou jej nebola pichnutá dávka, ktorá sa dávala len deťom čo neboli očkované hexavakcínami? Ak je to pichli navyše, mohlo jej to spôsobiť nejaké zdravotné problémy?
    Teraz mala dcéra v januári 5.rokov a volajú nás na ďalšie preočkovanie, no podľa očkovacieho kalendára by mala ísť v 6 roku života. Nevadí to, nemali by sme s tým počkať?

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to normálna dávka vakcíny, ktorá sa v tom čase podávala v treťom roku života a keďže je tam na konci a, predpokladám, že to bola očkovacia látka s nebunkovou zložkou čierneho kašľa. Očkovanie bolo prevedené podľa očkovacieho kalendára a v žiadnom prípade nemohlo dieťaťu uškodiť.
    Podľa očkovacieho kalendára má byť zaočkovaná medzi piatym a šiesrym rokom, teda po dovršení piateho roka veku živoata. Takže znova očkovanie prebehne presne podľa očkovacieho kalendára v šiestom roku života.

Podobné otázky

  • Nie je odstup kratky?

    , Autor: bleelka

    Dobry den pani doktorka,
    moja dcerka ma prave dnes 3 mesiace a dnes sme aj absolvovali prve povinne ockovanie a zaroven aj ockovanie proti rotavirusom. Na dalsie ockovanie nas objednali presne o 4 tyzdne s tym, ze zaockujeme druhou davkou Hexa vakciny a pneumokoky a k tomu znova rotavirusy. Viem, ze u rotavirusov je mozne ockovat najskor o 4 tyzdne, no zaujima ma ci nie je priskoro ockovat druhou davkou hexavakciny a pneumokoky uz o 4 tyzdne po prvej davke. Mam poprosit o odklad druheho ockovania aspon o 2 ci 4 tyzdne a ockovat v piatom mesiaci veku alebo mozme zaockovat, tak ako nas objednali o mesiac v stvrtom tom mesiaci veku dietata? Kvoli comu je potrebne dodrziavat odporucany interval?
    Dakujem velmi pekne za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak sa očkujete na Slovensku a podľa slovenského očkovacieho kalendára / malo by to tak na Slovensku byť vždy/ tak druhé očkovanie hexavakcínou aproti pneumokokom je najskôr o šesť týždňov po prvom očkovaní. V našom systéme 2+1 žiadna iná alternatíva nie je možná!

  • Očkovanie po dobrati antibiotik.

    , Autor: mon252

    Dobry den,
    nas syn dobral utorok 10.07. antibiotika Cefzil nakolko sme mali zapal mocovych ciest.Dnes piatok 13.07. sme boli odniest moc na kontrolu ale vysledky budu az utorok 17.07.Kedze sme mali odlozene 2.preockovanie hexavakcinou a proti pneumokokom dala nam ho lekarka hned na utorok 17.07.Chcem sa opytat,nemoze mat maly nejake neziaduce ucinky nakolko antibiotika dobral len teraz?A taktiez v piatok nas caka cesta na druhy koniec SR. Dakujem Vam za Vasu skoru odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    o očkovaní rozhoduje vždy lekár, ktorý dieťa očkuje a má za to aj zodpovednosť. Dobratie ba dokonca ani užívanie antibiotík nie je dôvodom v prípade potreby dieťa neočkovať. Pani doktorka určite zhodnotí výsledok moču, celkový stav dieťatka a ak bude všetko v poriadku, preočkuje ho. Reakcia na očkovanie je zvyčajne do 24 hodín, takže do konca týždŇA BY REAKCIA NA OčKOVANIE MALA BYť PREKONANá. jE VEľMI DôLEžIté, aby bol preočkovaný, pretože sa iste stretnete s mnohými ľuďmi a čierny kašeľ u mladých dospelých ani starších ľudí dnes nie je výnimkou. práve proti nemu ho očkovanie chráni.

  • komplikacie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    moja dcéra po očkovaní TBC mala zväčšené uzlinky pod ramienkom.Navštevovali sme 9 mesiacov pľucne oddelenie v Košiciach.Brala lieky Benemicin a Nitrazid.Uzlinky jej ostali do velkosti 1 až 2 cm. Povedali, že už také ostanú.Teraz ma ísť na povinné očkovanie Hexavakcinou do nožičiek, rada by som vedela či jej to nespôsobí nejaké važnejšie komplikacie hlavne tie zdravotné.Môžu sa jej tie uzlinky zväčšiť.Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie hexavakcínou a očkovanie proti pneumokokovej infekcii, ktoré následuje po zhojení očkovania proti tbc môže byť následované teplotou, začervenaním v mieste vpichu, eventuálne nepokojom dieťatka. Sú to bežne pozorované reakcie po očkovaní. Vo vašom prípade je rozhodujúce, či ošetrujúci lekár určil, že dieťa už môže pokračovať v očkovaní. Zväčšenie lymfatických uzlín v okolí miesta vpiechu po týchto očkovaniach nepozorujeme.

  • ockovanie v nemecku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    prosim o radu, syn nar. 8.7.2010 ma absolvovane tieto ockovania:
    13.7.2010 TBC
    16.12.2010 prevenar + infanrix hexa (neskorsie kvoli zle hojenemu ramienku)
    2.2.2011 prevenar + infanrix hexa
    7.7.2011 prevenar + infanrix hexa (vsetky ockovania na Slovensku)

    3.1.2012 MMR + ovcie kiahne (priorix tetra) - ockovane v Nemecku, kde sme sa docasne prestahovali

    Nemecky lekar nam odporucil preockovanie hexavakcinou, ktore sa tu robi v 2. roku zivota, co ma prekvapilo, kedze sa mi zda, ze u nas sa 4. davka hexavakciny nepodava. Mam dat syna napriek tomu zaockovat?
    2. otazka: preockovanie MMR vakcinou sa v Nemecku robi 2 mesiace po 1. davke, u nas ak sa nemylim v 11. roku zivota. Ako mam postupovat v tomto pripade, kedze sa o rok planujeme vratit na Slovensko? Mam dat syna preockovat v Nemecku, alebo na Slovensku, ked bude mat 11 rokov?

    Vopred VDAKA za odpoved.

    ostertagova maria

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V Nemecku je iná schéma očkovania ako na Slovenksu, podobne ako v Českej republike. Keďže ste začali nemeckú schému, odporúčam očkovanie v Nemecku aj dokončiť. Ďalšie preočkovania môžete pokračovať na Slovensku, je to takmer rovnaké, až na to , že v jedenástich rokoch, kedy je u nás preočkovanie proti mumpsu, ružienke a osýpkam už nemusíte absolvovať, pretože ste z nemecka preočkovaní.

  • Nedokončené preočkovanie hexavakcínou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vážená pani doktorka, chcela som sa spýtať na problém mojej známej. Ich synček (teraz má 3 roky) bol očkovaný prvými dvoma dávkami infanrixu hexa. Potom však odcestovali náhle do Anglicka a tretiu dávku infanrixu hexa nedostal. Teraz sa vrátili na Slovensko a chcú tu synčeka prihlásiť do škôlky. problémom však je, že nemá doočkovanú tretiu dávku základného očkovania (ani Priorix) a pre nástup do škôlky to potrebné je.
    Lekárka povedala kamarátke, že synčeka bude zrejme nutné preočkovať všetkým povinným od začiatku, teda že by mal dostať všetky tri dávky Infanrixu hexa, alebo minimálne zopakovať tú poslednú (teda druhú) a doočkovať tretiu.

    Prosím Vás, čo si o tom myslíte Vy? Nedalo by sa napríklad najskôr vyšetriť hladiny protilátok jednotlivých ochorení a potom prípadne naočkovať to, čo bude treba? A dajú sa vôbec takéto vyšetrenia u nás robiť? Ak áno, aký je postup a hradia si to sami rodičia?

    Ďakujem vopred za Vašu odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Toto je veľmi špecifická situácia. Ja by som ju riešila konzultáciu v ambulancii pre komplikácie očkovania / v určitom zmysle to komplikácia je, pretože dieťa nemá dokončené základné očkovanie/.Podľa mojich vedomostí, ak sa interval medzi jednotlivými dávkami predĺži o menej ako dvojnásobok, čo by u menovaného dieťaťa znamenalo nie viac ako jeden rok medzi druhou a treťou dávkou hexavakcíny, dalo by sa doočkovať len tretiu dávku a očkovanie by bolo považované za ukončené. Ale v tomto veku je to pravdepodobne viac ako jeden rok od druhej dávky vakcíny. Myslím, že vakcíny nad základný počet / čo sú tri, dve z toho dostal / by si mali hradiť rodičia, Veď oni spôsobili, že sa dieťa nedoočkovalo a prečo by to mala platiť / teda viac ako tri vakcíny/ poisťovňa a v konečnom dôsledku my všetci, poistenci.
    Hladiny protilátok sa dajú vyšetriť a znova si myslím, že by to mali hradiť rodičia, dieťa nie je choré / potom by potrebné vyšetrenie hradila poisťovňa/ je len zanedbané jeho očkovanie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: