Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • komplikacie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    moja dcéra po očkovaní TBC mala zväčšené uzlinky pod ramienkom.Navštevovali sme 9 mesiacov pľucne oddelenie v Košiciach.Brala lieky Benemicin a Nitrazid.Uzlinky jej ostali do velkosti 1 až 2 cm. Povedali, že už také ostanú.Teraz ma ísť na povinné očkovanie Hexavakcinou do nožičiek, rada by som vedela či jej to nespôsobí nejaké važnejšie komplikacie hlavne tie zdravotné.Môžu sa jej tie uzlinky zväčšiť.Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie hexavakcínou a očkovanie proti pneumokokovej infekcii, ktoré následuje po zhojení očkovania proti tbc môže byť následované teplotou, začervenaním v mieste vpichu, eventuálne nepokojom dieťatka. Sú to bežne pozorované reakcie po očkovaní. Vo vašom prípade je rozhodujúce, či ošetrujúci lekár určil, že dieťa už môže pokračovať v očkovaní. Zväčšenie lymfatických uzlín v okolí miesta vpiechu po týchto očkovaniach nepozorujeme.

Podobné otázky

  • MMR

    , Autor: edusko

    Dobrý deň pani doktorka,
    syn má 15 mesiacov a čaká ho očkovanie MMR. Nakoľko je chorý, očkovanie sa presunulo. Syn má už 9 dní vysoké teploty. Lekár mu po 7 dňoch nasadil ATB Amoksiklav. No teploty stále pretrvávajú....a ja mám obavy kedy bude bezpečné syna očkovať. O tri týždne odchádzame do Grécka na dovolenku. Nepočkať s očkovaním až po dovolenke? Pani doktorka, veľmi si vážim Vaše názory a preto sa Vám priznám, že z tohto očkovania mám veľke obavy...všetky tie nežiaduce účinky a komplikácie, o ktorých sa píše. No chápem, že neočkovať nie je šťastná voľba. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Najprv je potrebné doeiršiť synovo ochorenie. Keď vyzdravie, počkala by som najmenej dva až tri týždne obldobie rekonvalescencie / mala aby trvať tak dlho, ako dlho trvá ochorenie/ a až potom očkovať. Očkujeme u nás zdravé deti, pretože sa nemusíme ochorenia obávať, práve vďaka tomu, že deitičky sú ochorené a ochorenia sa u nás nevyskytujú ani nešíria. Faktom je, že cestovanie môže ohrozenie ochorením / aj osýpkami/ zvýšiť, pretože napr. v Bulharsku, Francúzsku a iných európskych krajinách sa osýpky znova častejšie vyskytujú /zase práve pretok, že sa tami odmieta očkovanie/. Takže moja odpoveď je čisto teoretická, všetko závisí od toho, kedy sa synček uzdraví. Očkovanie MMR je úplne legitímne možné až do ukončeného 18 mesiaca.

  • ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,chcela som sa opytat,mam 14 mesacneho syna a bol ockovyny iba raz v styroch mesiacoch,odvtedy bol viac krat chory tak este stale nebol zaockovany,teraz ho chce dr ockovat a ja som sa chcela spytat ci sa to este moze ked to nebolo v danom termine,dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Aj na toto som už odpvoedala, ale skúsim ešte raz. Očkovaný musí byť a to čo najskôr ešte dvakrát. Interval medzi druhou a treťou dávkou by však nemal byť až pol roka, ako je to pri bežnom očkovaní v prvom roku veku dieťatka. Predpokladám, že sa jednalo o závažné ochorenie, keďže nemohol byť očkovaný, dúfam, že sa to neodkladalo kvôli bežným soplíkom! Odporúčam očkovanie dieťatka, interval medzi druhou a treťou dávkou konzultovať v ambulancii pre komplikácie očkovania Neviem, kde bývate ale takáto ambulancia sa nachádza v Košiciach, Bratislave, Ban. Bystrici aj Martine. Myslím, že by stačilo, keby si tam zavolala vaša pani doktorka a podľa dokumentácie, ochorenia a dátumov očkovania si skonzultovala individuálne očkovanie vášho dieťatka.

  • ockovat ci neockovat?

    , Autor: mia-d

    Ja by som sa len chcela opytat maminiek, ktore tak intenzivne bojuju proti ockovaniu, ci si tak usilovne, ako neziaduce ucinky ockovania, nastudovali aj ochorenia, proti ktorym sa ockuje a zavazne stavy a komplikacie, ktore sposobuju ...

    pani doktorka, obdivujem Vas, ako trpezlivo znasate urazky a obvinenia a dakujem za Vase rady, velakrat pomohli

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ani si neviete predstaviť, ako ma povzbudili vaše vety. už som naozaj z útokov na moju osobu a osočovania z toho, že všetko robím pre peniaze unavená až nešťastná. preto som aj na jednu z ivektív reagovala tak´ým silným argumentom. ďakujem aj ja Vám.

  • predlzeny interval medzi ockovaniami

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat, ako sa postupuje v situacii, ked dieta je zaockovane prvou hexavakcinou s prevenarom, po 6 tyzdnoch bolo ockovanie kvoli chorobe odlozene o dva tyzdne a momentalne sme v inkubacnej dobre kiahni, nakolko starsi syn ochorel. Takze je velka pravdepodobnost, ze do dvoch tyzdnov ich chyti aj dcera. Co uz bude minimalne 10 tyzdnov po ockovani prvou davkou. Predpokladam, ze liecba nejaky cas potrva (+ rekonvalescencia), takze sa to mozno do tych 12 tyzdnov nestihne. Ostava tak dlho hladina protilatok a moze sa normalne pokracovat v ockovani? Alebo je mozne zacat ockovat uplne od zaciatku zase akoby prvou vakcinou? A platia to potom rodicia?
    Stretavate sa s takymito pripadmi?
    Dakujem,
    Michaela

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V ýiadnom prípade sa nezačína s novým očkovaním. Očkuje sa ako najskôr sa dá, interval 12 týždňov je bežný, ak by sa predĺžil je vhodné o ďalšom postupe sa konkrétne informovať v ambulancii pre komplikácie očkovania. Postupuje sa výsostne individuálne.

  • Kontraindikacie ockovania

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,
    chcela by som sa opytat, ci kasel a kychanie je kontraindikaciou ockovania.
    Dcera (4 mesiace) zacala cez vikend najskor dost kychat a teraz uz aj pokasliava. Zatial nic hrozne, ale vo stvrtok mam ist na ockovanie a neviem, ci je to vhodne, alebo je
    lepsie to aspon o tyzden odlozit (resp. kym nebude uplne v poriadku, minule kaslala
    2 tyzdne). Po prvom ockovani, pri ktorom bola uplne zdrava, jej zhnisalo ramienko po tbc. To jej vycisitli, vyzera momentalne v poriadku, ale bojim sa aj kvoli tomu, ze sa to znovu zreaktivuje a ze ten kasel moze sposobit nejake ine komplikacie.
    Dakujem,
    Tana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kontraindikáciou v tejto oblasti / ochorenie/ je len akútne ochorenie s vysokou teplotu. v zásade sa však všetci snažíme očkovať len zdravé deti. Takže o vašom očkovaní zásadne rozhodne lekár, ktorý dieťa vyšetrí. Vzhľadom na to, že nie je úplne zdravé by som návštevu poradne buď odložila alebo si dohodla taký termín, kedy tam nie sú iné, zdravé deti. nemusí to byť vhodné pre zdravé deti prísť tam s dieťatkom zase nie celkom tdravým.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: