Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • MMR

    , Autor: edusko

    Dobrý deň pani doktorka,
    syn má 15 mesiacov a čaká ho očkovanie MMR. Nakoľko je chorý, očkovanie sa presunulo. Syn má už 9 dní vysoké teploty. Lekár mu po 7 dňoch nasadil ATB Amoksiklav. No teploty stále pretrvávajú....a ja mám obavy kedy bude bezpečné syna očkovať. O tri týždne odchádzame do Grécka na dovolenku. Nepočkať s očkovaním až po dovolenke? Pani doktorka, veľmi si vážim Vaše názory a preto sa Vám priznám, že z tohto očkovania mám veľke obavy...všetky tie nežiaduce účinky a komplikácie, o ktorých sa píše. No chápem, že neočkovať nie je šťastná voľba. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Najprv je potrebné doeiršiť synovo ochorenie. Keď vyzdravie, počkala by som najmenej dva až tri týždne obldobie rekonvalescencie / mala aby trvať tak dlho, ako dlho trvá ochorenie/ a až potom očkovať. Očkujeme u nás zdravé deti, pretože sa nemusíme ochorenia obávať, práve vďaka tomu, že deitičky sú ochorené a ochorenia sa u nás nevyskytujú ani nešíria. Faktom je, že cestovanie môže ohrozenie ochorením / aj osýpkami/ zvýšiť, pretože napr. v Bulharsku, Francúzsku a iných európskych krajinách sa osýpky znova častejšie vyskytujú /zase práve pretok, že sa tami odmieta očkovanie/. Takže moja odpoveď je čisto teoretická, všetko závisí od toho, kedy sa synček uzdraví. Očkovanie MMR je úplne legitímne možné až do ukončeného 18 mesiaca.

Podobné otázky

  • Očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa informovať, ak odmietnem povinné očkovanie, či bude moje dieťa očkované aj ďalej podľa očkovacieho plánu, alebo ho nezaočkujú kvôli tomu, že som jedno očkovanie odmietla. Očkovať sa má môj drobec na MMR vakcínu a odmietam to kvôli tomu, lebo sa bojím vedľajších účinkov, ktoré môžu postihnú jeho organizmus a pravdepodobnosť, že sa to stane je istá. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem o akých istých vedľajších účinkoch ste presvedčená, je to samozrejme váš názor a máte na neho právo. Ja by som sa skôr obávala ochorenia, hlavne na osýpky, ktoré sa stále vyskytujú aj v Europe, dokonca so smrteľným priebehom.
    V každom prípade dieťatko môže byť ďalej normálne očkované podľa nášho očkovacieho kalendára, aj keď niektoré očkovanie odmietnete

  • Očkovanie MMR

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, rada by som sa informovala o možných komplikáciách pri očkovaní MMR, ktorého sa dosť obávam. Dcéra má 15 mesiacov a 1 týždeň, o týždeň je objednaná na spomínané očkovanie. S predchádzajúcimi očkovaniami nemala žiadne problémy (zvýšená teplota na max. 37,5°C, inak nič), až na očkovanie proti TBC, po ňom sa jej v 5. mesiaci vytvorila uzlinka pod ľavou pazuchou, ktorá sa neskôr vstrebala a mala zdurené aj uzliny za ušami a na šiji. Všetky očkovania prebehli v riadnom termíne. Máva však problematické prerezávanie zubov, niekedy aj viac ako mesiac máva pri nich zvýšené teploty (max. do 37,5°C) a zdurené spomínané uzlinky(tie má už vyšetrené na Kramároch a vraj sú v poriadku, nejavia žiadnu patológiu). Teraz mala trochu soplíky a neviem, či sa jej znovu "nespúšťajú" zúbky, lebo znovu máva na večer teplotu 37,2 - 37,3°C. Inak nemá žiadne problémy. Chcela som vedieť, či v takomto prípade môže byť bez problémov očkovaná a či spomínané uzliny, teploty a soplíky nemôžu spôsobiť kontraindikáciu alebo nejaké problémy. Čítala som aj o tom, že je lepšie kvôli vývinu CNS posunúť toto očkovanie na neskôr, organizmus to vraj lepšie znáša. Rozmýšľala som aj nad tým... Veľmi by mi pomohla Vaša odpoveď. Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja očkujem len zdravé deti, takže pri zvýšenej teplote by som počkala.
    Reakcia po očkovaní býva na 7.až11.deň vo forme horúčky, niekedy aj výsypu podobnému osýpkam. Dieťa však nie je infekčné. Vzhľadom na reakciu je dobré nechať ho v domácom prostredí a na kľudovom režime. Niekedy sa pridružia aj drobnému uzlinky na zadnej strane krku, ktoré sú odrazom očkovania na ružienku, pretože to bolo pre túto virozu typické. Aj tie po určitom čase ustúpia. Ak ste mali na mysli iné reakcie, ako autizmus, cukrovka a podobne, tieto údaje neboli nikdy dokázané v príčinnej súvislosti, ale mnohí odporcovia očkovania s nimi stále argumentujú.
    Imunitný systém dieťatka je pripravený na odpoveď na očkovanie touto živou vakcínou, nie je dôvod očkovanie posúvať. Očkuje sa po roku preto, lebo v prvom roku života má dieťa prenesené protilátky od matky a nemuselo by na očkovanie reagovať tvorbou nových protilátok.
    Ďalším dôvodom, prečo neodkladať očkovanie je to, že u nás sa síce ochorenie nevyskytuje ale v mnohých europskych štátoch áno, takže možnosť nákazy tuje a nejedná sa hlavne u osýpok o jednoduché ochorenie. Pred očkovaním lekár dieťa vyšetrí, určite vie aj o rekacii na tbc očkovanie. Na základe týchto informácií a vyšetrenia sa rozhodne kedy očkovať.

  • MMR

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň....
    Dcéra mala robený výter z nošteka bol tam Streptoccocus pneumoniae,brali sme na to cielene ATB Suprax,potom bol odobratý znova výter z nosa a opäť vyšiel Streptoccocus pneumonie..Máme sa teraz očkovať MMR,môže byť očkovaná,alebo musí byť výter negatívny...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Výtery takmer nikdy nie sú negatívne. Výtery ani neliečime, liečime ochorenie. Ak nebola chorá a antibiotika brala len kvôli výteru, tak vidíte, že to bolo zbytočné! Baktéria tam nebola možno jeden deň a znova tam je, nič nespôsobuje, je to jednoducho spoločník vášho dieťaťa. Očkovanie sa prevedie, ak bude dieťa zdravé. Výtery nie sú známkou ochorenia. To, či je dieťa zdravé určí lekár, keď ho vyšetrí.

  • Očkovanie MMR

    , Autor: kanti

    Dobrý deň,
    chcem vás poprosiť o radu, resp. váš názor na očkovanie MMR. Z rôznych internetových diskusií som prišla k názoru, že je to mimoriadne nebezpečné očkovanie a v konečnom dôsledku nie je potrebné. Všetky tri ochorenia, proti ktorým sa očkuje, vraj prebiehajú bez problémov i bez zaočkovania a ich prekonaním sa získava doživotná imunita. Nehovoriac o tom, že reakcie po očkovaní sú zväčšia rovnaké ako samotné ochorenie (zväčené uzliny ako pri mumpse, výsyp ako pri osýpkach či rubeole). Naozaj sú následky po očkovaní niekedy také vážne? Môj 3,5 synovec po očkovaní prestal rozprávať, nepýta sa na nočník a jeho vývoj je spomalený. Prečo vlastne očkovať, ak sú dôsledky takéto? Zrušili očkovanie proti TBC a to malo podľa mňa oveľa miernejšie reakcie. Vážne uvažujem nad tým, že dcérku vôbec nezaočkujem. Ďakujem za váš názor a a čas, ktorý mi venujete.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nikto nespochy´bňuje, že očkovanie MMR je vpravenie živej, oslabené vírusy ochorení obsahujúcej vakcíny. Občas sa po očkovaní vyskytne aj reakcia nie len so zvýšenými teplotami, ale aj s prejavmi ochorenia, teda slabé osýpky. Takýto pacient však nie je infekčný a nebezpečný pre svoje okolie.
    Nikdy nebolo dokázané, že ochorenie takého typu ako uvádzate, ani ochorenia diagnostikovaného autizmu sú spôsoené týmto očkovaní. Práve naopak, dokázalo sa, že lekár, ktorý takúto prácu publikoval, klamal.
    Ani mumps, ani ružienka ale hlavne osýpky nie sú ľahké ochorenie. U nás sa nevysktujú jedine v´daka dobrej preočkovanosti u nás. Na svete zomiera ročne niekoľko tisíc detí na toto ochorenie. Len pre Vašu informáciu, myslím, že v roku 2009 alebo 2010 zomrelo v Európe na toto ochorenie 8 detí.

  • protilatky od matky?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pani doktorka. Chcela by som sa spytat, ako je to s protilatkami od matky, konkretne pri ockovani MMR, ked ja ako matka (rocnik 1973) som ako 1-rocna prekonala osypky. Nase dietatko ma 15 mesiacov a stale je dojcene. Ak by sa teraz vykonalo ockovanie, nebranili by spravnej imunitnej odpovedi dietata pripadne protilatky od matky? Dakujem velmi pekne za Vasu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Práve preto sa očkuje až po dvanástom mesiaci veku dieťatka, že by mohli od matky prenesené protilátky brániť v reakcii imunitného systému dieťatka vytvoriť vlastné protilátky, Po dovŕšení roka je už hladina materských protilátok taká, že neovplyvní produkciu protilátok navodenú očkovaním. dojčenie s hladinou proitlátok nesúvisí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: