Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň.Chcem sa opýtať.Pri odbere krvi na zistenie či ma treba očkovať proti žltačke my vyšli výsledky že ma nie je potrebné očkovať ,nakolko mám dostatok obraných látok .Žltačku som nikdy nnemala

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zltacku mozte prekonat bey toh z o tom viete. Bud prebhne ako bezne ochrenie pdobn infekcii dzchacich ciest aleb angina aleb ako nekmplikovane chrnie zazivacieho traktu.Ni kazdy ma typicke prejavy so zozltnutim

Podobné otázky

  • preočkovanie a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 25 rokov.pracujem ako zdravotná sestra.v roku 2002 som bola očkovaná Euvaxom (1.dávka),potom 2.,3.dávkou podľa príslušnej schémy.chcem sa opýtať, či je potrebné preočkovanie a ak áno tak po akej dobe.a moja druhá otázka sa týka toho, že ak je potrebné preočkovanie či je to preočkovanie kontraindikáciou na otehotnenie,prípadne ak by som otehotnela po zaočkovaní či to bude mať nejaký vplyv na plod/bábätko.ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podla očkovacej schémy nie je potrebné preočkovanie, predpokladá sa, pokial ste neprekonali závažné ochorenie s narušením imunitného systému, celoživotná ochrana proti ochoreniu

  • očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry večer...mam k vam prosbu o radu...syn ma byt preockovany druhou vakcinou havrix junior nodosa ( prvu davku mal podanu minuly rok v juni) teraz by sme mali ist na ockovanie druhou davkou, vakcinu uz mame kupenu..len moja otazka znie..v nosteku ma vykultivovany pneumokok, ktory mu sposobuje opakovane nadchy zeleene sopliky, pamycon a bioparox uz mu na to nezabera.od septembra ako nastupil do skolky, v podstate v pravidelnych interavaloch sa mu opakuju sopliky, kaslik .minuly rok mal najprv v nosteku moraxelu, potom mu vymizla..terav v januari ma v nosteku pneumokoka.moja otazka znie...moze sa ockovat aj ked ma potvrdeneho pneumokoka??nesposobi mu to problemy?? ATB nam doktorka zatial na to nedava, ked nema teploty, vyrazne tazkosti. dakujem za odpoved
    Zuzana Dohňanská

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    uvedený nález vo výtere z nosa / alebo aj hrdla/ nie je dôvod , prečo by sa nemalo očkovať. Tieto baktérie sa vyskytujú aj u úplne zdravých jedincov, nosičov. pokial dieťa nemá závažné ťažkosti je zbytočné ich liečiť ale aj vyšetrovať!!!Nie sú príčinou jeho soplíkov. Takže : môže sa očkovať!

  • informácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Nastupujem na sterdnú zdravotnú školu ale na pomaturitné študium a práve som sa dozvedela že sa máme dať zaočkovať proti hepatitide amoja otázka znie je toto očkovanie spoplatnené ale bo my ho preplatí poistoväňa a,ako to vlastne??

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem v ktorom roku ste sa narodili, pravdepdobne však pred rokom 1993. Očkovanie pre študentov zdravotných škôl je plne hradené poisťovňou. Je to očkovanie len proti žltačke typu B. Ak by ste chceli aj očkovanie proti žltačke typu A existuje kombinovaná vakcína, ktorá je hradená pacientom ale myslím, že časť žltačky B by vám z ceny odpočítali.

  • Hepatitída B

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    rada by som vás poprosila o radu, momentálne som v 37 tt, počas môjho tehotenstva bola u manžela diagnostikovaná Hep. B. Vzhľadom na moje tehotenstvo mi nebolo odporúčané dať sa ihneď zaočkovať, ako je to s očkovaním po pôrode resp. počas dojčenia? Kedy sa očkujú novorodenci proti Hep. B a za akú dobu po očkovaní sú odolní proti uvedenému vírusu?
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Otázka je, či ste na prítomnosť vírusu hepatitidy B pozitívna aj vy. pravdepodobne nie, to by sa v tehotenstve zistilo, vyšetruje sa to. Môžete sa nechať zaočkovať hneď po zotavení sa po pôrode, určite aj počas dojčenie, to nie je dôvodom odložiť žiadne očkovanie. Deti sa očkujú v treťom mesiaci života proti žltačke typu B, očkovanie potom pokračuje do konca prvého roka ešte dvakrát. Väčšina očkovaných jedincov, včítane malých detí je chránená proti ochoreniu už po prvom mesiaci od podania druhej dávky.

  • hepatitida typu A

    , Autor: Registrovaný používateľ

    treba dat z aockovat 3 rocne dieta proti hepatitide typuA / choroba spi navych ruk/ ked zacalo chodit do skolky?Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je to správne položená otázka. Ak chcete zaručiť, aby dieťa určite neochorelo na túto nepríjemnú chorobu, tak ho nechajte zaočkovať. Samozrejme, nikto nevie či by ochorelo alebo neochorelo, ale u očkovaného dieťaťa je jasné, že neochorie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: