Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • preockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekny den,
    syna som dala zaockovat proti zltacke typu A v juny 2008. Nasa pediatricka ma neupozornila na termin prockovania a tak sme mu druhu vakcinu (HAVRIX 720) aplikovali vo februari 2010. Je to problem? Bude chraneny proti tomuto ochoreniu? Popripade co navrhujete.
    Dakujem
    Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to v poriadku, bude určite bezpečne chránený proti tomuto ochorenieu, podľa všetkých doteraz známych informácii doživotne.

Podobné otázky

  • preočkovanie a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 25 rokov.pracujem ako zdravotná sestra.v roku 2002 som bola očkovaná Euvaxom (1.dávka),potom 2.,3.dávkou podľa príslušnej schémy.chcem sa opýtať, či je potrebné preočkovanie a ak áno tak po akej dobe.a moja druhá otázka sa týka toho, že ak je potrebné preočkovanie či je to preočkovanie kontraindikáciou na otehotnenie,prípadne ak by som otehotnela po zaočkovaní či to bude mať nejaký vplyv na plod/bábätko.ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podla očkovacej schémy nie je potrebné preočkovanie, predpokladá sa, pokial ste neprekonali závažné ochorenie s narušením imunitného systému, celoživotná ochrana proti ochoreniu

  • ockovanie proti zltacke -skola

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám 20 rokov a nastupujem tento rok na VŠ -odbor ošetrovateľstvo.Mali sme doniesť potvrdenia o očkovaní proti hepatitide B..moj lekár mi povedal že ma netreba očkovať ked som bola očkovana rok po narodení 3 dávky.Aký máte na to názor? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak ste boli očkovaná troma dávkami po narodení / ale váš ročník to ešte nemal v povinnom očkovaní/, tak určite nie je potrebné preočkovanie. Zistite si akou vakcínou ste boli očkovaná, ak len proti typu B, je očkovanie aj proti žltačke typu A vo vašom veku, pri vašej práci vhodné a možné. Prevádza sa jednozložkovou vakcínou Havrix, potrebujete dve dávky v odstupe šesť mesiacov až jeden rok.

  • Cesta do Afriky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcel by som Vás poprosiť o radu. Na dlhšiu dobu sa chystám do Afriky a chcel by som sa dať zaočkovať, ale odchádzam za mesiac a pol a vrátim sa o rok tak nestihnem tretiu dávku po 6 mesiacov. Bude to nejako vadiť a koľko asi stojí spolu očkovanie na žltačku typu A a B.

    Ďakujem za rady

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jedna dávka stojí okolo 60€, neviem presne. Vo vašom prípade by som spravila zrýchlenú formu očkovania. Prvý deň, druhá dávka siedmy deň tretia dávka dvadsiaty rpvý deň , potom nastupuje ochrana a preočkovanie je o rok po tretej dávke. Nevidím iné správne riešenie.

  • Tretie preočkovanie o pár dni neskôr

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    chcela by som sa opýtať na vakcínu proti HBV. Tretie preočkovanie by malo byť po polroku a mne to vychádza že prídem o 7-10 po stanovenom dátume. Môže to mať za následok oslabený účinok ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie, v žiadnom prípade. Z rôznych dôvodov je niekedy potrebné preočkovanie preložiť a všetky dostupné pramene udávajú: očkovanie je potrebné previesť v najbližšom možnom termíne.

  • preockovanie Havrixom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Pred 6-timi rokmi som bola zaockovana Havrixom. Preockovana v odporucanej dobe 6-12 mesiacov po prvej davke som kvoli tehotenstvu nebola. Pred 11 mesiacmi, takmer na den presne 5 rokov po prvom ockovani som sa pred cestou do rizikovej krajiny znova dala zaockovat Havrixom. Teraz som si kupila Havrix na preockovanie po davke spred 11tich mesiacov a na pribalovom letaku som sa docitala, ze sa treba preockovat 6mesiacov - 5 rokov po prvej davke, najlepsie je to vsak stihnut v intervale 6-12 mesiacov po prvej davke. Tak teraz neviem, ci je vobec pre mna potrebne sa preockovat, ci uz som nebola preockovana po 5tich rokov po prvej davke. Je preockovanie na konci odporucanej doby spolahlive? Co by ste mi prosim poradili? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja myslím, že preočvanie, ktoré steurobili i keď po piatich rokoch, ale bolo urobené, je dostatočné a ďalšie preočkovanie nie je potrebné. Podanie tej druhej dávky akoby "zobudilo" imunitný systém, ktorý si pamätá, že už vie reagovať na infekciu týmto ochorení a len si ňou túto svoju schopnosť oživí a potvrdí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: