Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ockovanie proti hepatitide

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka, mozem sa s vami poradit, aj ked sa nejedna o dieta ale o mna? Mam 26 rokov, bola som pred 5 a pol rokmi ockovana proti hepatitide A a B /myslim, ze sa to volalo Twirnix alebo tak nejako/. Boli mi podane 3 vakciny - druha po mesiaci a tretia po pol roku,co bolo pred tymi 5 rokmi ako som spominala. A teraz neviem, ci sa treba dat aj preockovat a kedy by to bolo vhodne, aby som aj nadalej ostala odolna voci tymto ochoreniam. Vopred dakujem za odpoved. Linda

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podľa súčasných informácií je pôvodne predpokladané preočkovanie po piatich rokoch neaktuálne, pretože aj po piatich rokoch je hladina protilátok proti očkovaným ochoreniam dostatočná / podľa mojich priebežných vyšetrení protilátok u niektorých očkovancov to môžem potvrdiť/ . Predpokladá sa, že preočkovanie jednou dávkou očkovacej látky bude potrebné po desiatich až pätnástich rokoch, niektoré práce udávajú, že u jedincov očkovaných do pätnástich rokov veku bude ochrana celoživotná.

Podobné otázky

  • ockovanie proti hepatitide A+B

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat 19.4. planujeme cestu na Bali (indonezia), odporucane ockovania su hepat.A+B a brusny tyfus + tetanus. To tretie ma netrapi to mam. Ale podstata mojej otazky je do 27.2. som mala chripku a este stale pokasliavam a mam jemne upchaty nos.Buduci tyzden by som chcela is na prve ockovanie ci to nebude problem? A ci vobec si stihnem vytvorit protilatky kedze druhe ockovanie by bolo potom asi 10dni pred odchodom na dovolenku.Ci je lepsie sa aj tak zaockovat alebo to radsej risknut bez ockovania. Kedy je najvhodnejsie ockovat brusny tyfus pri sucasnom ockovani hepatitidy? A este mam poslednu otazku ci neni problem ked chodim na lymfodrenaz a zaroven pojdem na ockovanie. Vopred velmi pekne dakujem za Vasu odpoved na moje otazky.
    Silvia

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Lymfodrenáž nie je kontraindikácia očkovania. Možno by ste ju nemali absolvovať v ten istý deň a deň potom..
    Očkovanie proti žltačke typu A a B môžete absolvovať podľa vášho plánu, nádcha a pokašliavanie nie je problém. po druhej dávke sa už solídne protilátky tvoria. Týfus je odporučený pre všetkých cestovateľov, môže sa podať v ten istý deň ako žltačky, do inej končatiny. Zvážte podľa toho kam idete a čo tam budete robiť, či nie je potrebné preventívne užívať antimalarika..

  • Súčasntné očkovanie proti hepatitíde A a B

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    momentalne som v stadiu ockovania proti hepatitide B ( asi o mesiac budem mat 3.davku ) ,teraz som si vsak uvedomila, ze by som sa chcela dat zaockovat aj proti typu A, tak sa chcem spytat, ci je to mozne aj napr. aj tento tyzden, kym este neukoncim kompletne jedno ockovanie a budu sa mi tieto dve vakciny prekryvat!
    A este by som sa chcela spytat, ci ockovanie proti hepatitide pozostava tiez z 3 davok a v akej cennovej kategorii sa pohybuje.
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem koľko máte rokov, ak viac ako 40, neviem, či je očkovanie potrebné, mohli ste už žltačku typu A prekonať, bez toho aby ste mali príznaky ochorenia. V zásade tiež nerozumiem tomu, keď už ste riešili očkovanie proti žltačke, prečo ste to neriešili očkovacou látkou, ktorá zabezpečuje očkovanie proti obom typom žltačky, teda A aj B.
    Ak budete mať o mesiac tretiu dávku, je možné zaočkovať žltačku typu A hneď teraz, ideálne najneskôr dva týždne pred očkovaní proti žltačke typu B alebo naraz v ten istý deň previesť očkovanie proti obom typom žltačky, každé do inej končatiny. Proti žltačke typu A sa preočkováva o pol až jeden rok po prvej dávke, jedna dávka vakcíny stojí cca 30 eur.

  • bezna vs. skratena schema ockovania - twinrix

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. doktorka,
    chcela by som Vas poziadat o radu, nazor. Koncom augusta ideme s priatelom na dovolenku do Thajska, takze podstupujeme ockovanie proti hepatitide A, B a brusnemu tyfusu.
    Dnes sme boli obaja u svojich obvodnych lekarok na ockovanie prvou davkou Twinrixu a pokial moja doktorka mi povedala, ze na druhu davku mam prist po mesiaci (cize podla beznej ockovacej schemy), priatelova lekarka mu odporucila zrychlenu ockovaciu schemu a teda, ze ma prist o tyzden na druhu davku a o 21 dni na poslednu tretiu.
    Chcela by som sa Vas spytat, ci mam aj ja trvat na zrychlenej scheme ockovania alebo mi uplne staci, ked dostanem pred odchodom do Thajska len dve vakciny a po navrate poslednu tretiu? Je tam nejaky vyrazny rozdiel v ochrane, pri aplikacii podla standardnej a zrychlenej ockovacej schemy?
    Dakujem Vam velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ke´dže do konca augusta stihnete dve dávky , ochrana začína dva mesiace po prvej dávke, teda asi mesiac po druhej dávke. Takže v auguste pri bežnej schéme chránená proti tomuto ochoreniu nebudete / jedná sa hlavne o hepatitidu typu B, ochrana proti typu A nastupje skôr/. Preto aj ja za vhodnejšiu schému považujem zráchlenú schému aká bola navrhnutá vášmu priateľovi. Podotýkam, že v zrýchlenej schéme tretia dávka na21.deň nie je posledné, o pol roka až rok po tretej dávke je v tejto schéme potrebná štvrtá boostrovacia dávka. Inak nie je zaručená dlhdobá ochrana.

  • Otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka,
    mam 7-mesacneho syna a zijem v zahranici. U syna bolo teraz prevedene druhe povinne ockovanie a zhodou okolnosti som sa dozvedela, ze toto nezahrnuje ockovanie proti hepatitide B tak ako je to u nas. Lekarka mi povedala, ze to tu nie je povinne a ze je to spojene s velkym rizikom, preto sa to neockuje. Ja ho ale chcem dat zaockovat, len teraz neviem, ako postupovat: mam trvat na zaockovani proti hepatitide B uz teraz a neskor doplnit hep.A, alebo pockat a nechat to urobit naraz neskor buduci rok?
    Zaroven by som chcela vediet ci prekonana hepatitida A a B zaroven znamena imunitu na cely zivot.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prekonaná hepatitda typu A znamená imunitu na celý život. Prekoannaá hepatitida typu B síce tiež ale zároveň je veľké riziko chronického ochorenia pečene/ myslím teraz typ B/ a dokonca u týchto ľudí je zvýšené riziko nádorového ochorenia pečene.
    Zabezpečiť očkovanie proti hepatitide typu A aj B u dieťatka vo veku vášho synčeka je možné rôznymi spôsobmi. Môžete počkať do veku jedného roka a potom hodať zaočkovať kombinovanou vakcínou Twinrix Pediatric proti obom typom žltačky. Základné očkovanie znamená tri dávky očkovacej látky v intervale 0 -1 - 5 mesiacov. Preočkovanie zatiaľ nebolo ani po desiatich rokoch potrebné.
    Ďalšia možnosť je zaočkovať dieťa už v tomto veku očkovacou látkou Engerix / 3 dávky/ proti hepatitide typu B a po základnom očkovaní dvoma dávkami proti žltačke typu A.

  • Očkovanie proti Hepatitíde A

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám dve dcérky. Jedna má 7,5 roka a mladšia 15 mesiacov.Uvažujem o ich zaočkovaní proti Hepatitíde typu A. Aká je pre dcérky najvhodnejšia vakcína? Obe dostanú rovnaký typ? V lekárni mi podali rozporuplné informácie. V jednej tvrdili, že deti do dvoch rokov sa neočkujú a staršia dostane 3 dávky a potom kažký 5. rok znovu. Inde mi povedali, že obe dostanú dve dávky s pol ročným odstupom a je to na celý život. Prosím Vás teda o upresnenie aj názov vakcíny.Proti Hep.B boli obe povinne zaočkované. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    U nás dostupná očkovacia látka proti žltačke typu A sa volá Havrix, očkuje sa rovnakou vakcínou u oboch detí. Očkovanie sa prevádza dvoma dávkami očkovacej látky v odstupe pol roka až jeden rok medzi oboma dávkami. Očkovanie je na celý život.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: