Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • bezna vs. skratena schema ockovania - twinrix

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. doktorka,
    chcela by som Vas poziadat o radu, nazor. Koncom augusta ideme s priatelom na dovolenku do Thajska, takze podstupujeme ockovanie proti hepatitide A, B a brusnemu tyfusu.
    Dnes sme boli obaja u svojich obvodnych lekarok na ockovanie prvou davkou Twinrixu a pokial moja doktorka mi povedala, ze na druhu davku mam prist po mesiaci (cize podla beznej ockovacej schemy), priatelova lekarka mu odporucila zrychlenu ockovaciu schemu a teda, ze ma prist o tyzden na druhu davku a o 21 dni na poslednu tretiu.
    Chcela by som sa Vas spytat, ci mam aj ja trvat na zrychlenej scheme ockovania alebo mi uplne staci, ked dostanem pred odchodom do Thajska len dve vakciny a po navrate poslednu tretiu? Je tam nejaky vyrazny rozdiel v ochrane, pri aplikacii podla standardnej a zrychlenej ockovacej schemy?
    Dakujem Vam velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ke´dže do konca augusta stihnete dve dávky , ochrana začína dva mesiace po prvej dávke, teda asi mesiac po druhej dávke. Takže v auguste pri bežnej schéme chránená proti tomuto ochoreniu nebudete / jedná sa hlavne o hepatitidu typu B, ochrana proti typu A nastupje skôr/. Preto aj ja za vhodnejšiu schému považujem zráchlenú schému aká bola navrhnutá vášmu priateľovi. Podotýkam, že v zrýchlenej schéme tretia dávka na21.deň nie je posledné, o pol roka až rok po tretej dávke je v tejto schéme potrebná štvrtá boostrovacia dávka. Inak nie je zaručená dlhdobá ochrana.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: