Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. doktorka,

    chcela by som sa spytat co ockovanie proti rotavirousom pokryva okrem hnaciek, na kolko davok je vakcina rozdelana, kolko to priblizne stoji a ako dlho vakcina dieta chrani.
    Dcerka ma 3 mesiace, zatial nebola chora.

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    >Očkovanie proti rotavírusom pokráva ochorenie spôsobené rotavírusmi. V ich klinickom obraze je okrem hnačiek aj zvracanie, teplota, kašeľ a nádcha. Podľa druhu vakcíny sú potrebné dve alebo tri dávky očkovacej látky. Cena dvojvakcínovej je cca 126 eur, trojvakcínovej cca 129 eur podľa mojich posledných informácií. Vakcína dieťa chráni najmenej do piateho roku života, kedy aj toto ochorenie máva najťažší priebeh.

Podobné otázky

  • termin ockovania

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pani doktorka.
    Uvažujem o zaockovani syna vakcinou rotarix. synček sa narodil 23.07.2012. Prvé očkovanie hexavalentnou vakcinou+ Prevenar 13 už máme za sebou. 10.12. 2012 ideme na preočkovanie. Asi by bolo dobré, očkovať to naraz aj s rorarixom. Ale ja to velmi nechcem. Bojím sa, aby nemal naraz aj opuchnuté nožičky, aj teplotu, aj hnačku. Synček má este teraz v mieste vpichu hexavalentnej vakciny malicku hrcku pod kozou, ktoru mi lekarka kazala premastovat octanovou mastou. Moja otazka znie: mohol by byt syncek zaockovany Rorarixom aj o tyzden neskor ? napr. povinne ockovanie 10.12 a rotarix 17.12 2012.? Moze sa to vobec ockovat takto oddelene? A ked ano, s akym casovym odstupom?
    Co by sa tykalo veku dietatka, to by sme stihli do 6 mesiacov aj s preockovenim o mesicac. Dakujem velmi pekne za odpoved. Pekny den. Lenka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podstatná vec je, že musí byť doočkovaný proti rotavirom do 27.1., kedy dovrši šesť mesiacov.
    Druhá vec: podania všetkých vakcín v jeden deň sa nemusíte obávať, každá pôsobí inak a tá proti rotavírusom sa dá do pusinky a pôsobí v zažívacom trakte na imunitný systém.
    Tretí fakt: samozrejme sa to dá spraviť tak, ako si to prajete, Teda 10.12 pichané očkovanie, 17.12. do pusy roarix a okolo 17.1. do pusy druhý rotarix.

  • rotarix - ano/nie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň v predchádzajúcich otázkach ste odpovedali ze ste ockovali proti rotavirusu 50 % svojich pacientov, a ani jedno vami ockovanymi detmi neochorelo na rotavirus, a tie co ste neockovali tak ochoreli? pytam sa preto lebo sa naozaj nevieme rozhodnut ci dat alebo nedat ockovat nasho synceka, a hlavne aj financne je to zataz, samozrejme ze zdravie je na prvom mieste. Ale aj tak ma zaujíma jeho nevihnutnost, a ak by sme ockovanie nepodstupili aka je liecba v pripade postihnutia rotavirusom?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Totot očkovanie nie je nevyhnutné, ale v každom príade zabráni závažnému ochoreniu v detskom veku, ktoré má najzávažnejší priebeh práve vo veku do jedného roka, kedy očkovanie predstavuje preventívne zabránenie ochoreniu.
    Opakovane mávame ochorenia, spôsobené rotavírusom, je veľmi časté u detí, ktoré sú z nejakého dôvodu v nemocnici hospitalizované. Prejavuje sa náhle vzniknutou hnačkou, zvracaním, horúčkou, kašľom, nádchou, dieťatko nepríjíma tekutiny, netoleruje mlieko a čím je mladšie, tým je väčšia pravdepodobnosť, že liečba bude možná len v nemocnici, pretože hrozí dehydratácia, veľká strata tekutín.

  • rotavirus + Hexa&Prevenar alebo solo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,

    chcela by som Vas poprosit o radu - syncek (nar. 29.7.2010) bol zaockovany prvou davkou Rotarixu 11.11.2010 spolu s povinnym ockovanim Prevenarom + Infanrix hexa. Povinne preockovanie + ockovanie druhou davkou Rotarixu mame naplanovane na 20.1.2011, co uz vsak budeme v 26. tyzdni. Preto mi vyvstala otazka, ci to nie je uz neskoro, kedze by sa ockovanie malo ukoncit do 24. tyzdna. Nakolko sa vraj odporuca podat co najviac ockovani naraz, neviem co je lepsie - ci ist dat zaockovat solo Rotarixom do 24. tyzdna a nasledne o 2 tyzdne preockovanie Prevenar + hexa alebo pockat a podat Rotarix spolu s Prevenarom + Infanrix hexa v 26. tyzdni.

    Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podľa mojich skúseností môžete naraz podať všetky uveden= vakcíny v 26. týždni.

  • je očkovanie skutočne účinné?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. pani doktorka rada by som sa spýtala či je očkovanie proti rotavírusom naozaj efektívne. Dcérku sme dali zaočkovať i napriek pomerne vysokej cene vakcíny, ale na tom mi skutočne nezáležalo, bola som presvedčená, že to má význam. Kamarátka sa nedávno vrátila so synčekom (1 rok) z nemocnice, kde boli hospitalizovaní pre hnačky a vracanie, chlapček nebol zaočkovaný proti rotavírusom a test na rotavírus mal pozitívny. kamarátka ma však prekvapila tým, že jej sestrička v nemocnici vravela, že je jedno či je dieťa očkované alebo nie, vraj rotavírusy má každý v sebe a je len otázka času kedy ochorenie prepukne. vraj je toto očkovanie len marketingový ťah. Skutočne sa mi veriť nechce, že by sa takéto niečo mohlo diať...Môžu dcérku postihnúť úporné hnačky a vracanie spôsobené rotavírusmi aj keď je proti nim zaočkovaná? doposiľ sme takýto problém našťastie vôbec nemali (dcérka má 17 mesiacov). Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie je účinné a chráni dieťatko najmenej do piatich rokov pred vážnym priebehom ochorenia. Sestrička pravdepodobne nemá o očkovaní a imunológii ani poňatia.

  • ockovanie rotavirusy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pani doktorka, chcela by som sa Vas opytat ci je potrebne ockovat 3mesacne dieta proti rotavirusom ak nema ziadneho surodenca nechodi do kolektivu a byva iba s dvoma rodicmi. dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Otázka sa nedá takto postaviť ani na ňu takto postavenú odpovedať. Každé dieťa môže ochorieť na rotavírusovú infekciu, pretože tieto mikroroganizmy sú veľmi rezistentné, odolné proti mnohým dezinfekčným prostriedkom , dlho pretrvávajú v prostedí, ulpievajú na rukách. Je to ochorenie aj dospelých ľudí, nie len detí, takže aj dospelý môže byť nosičom ochorenia a preniesť ho na dieťa. Neochorie dieťa, ktoré sa s vírusom nestretne a to, ktoré bolo očkované.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: