Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Rotateq

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,
    chcem sa vas opytat, na ockovaciu latku Rotateq pokial s nou mate skusenost. Moja patmesacna dcera bola touto ockovacou latkou ockovana proti rotavirusovym hnackam v 21. tyzdnii zivota, nasledne druha vakcina jej bola podana v 25. tyzdni zivota. Az po podani druhej vakciny si pediatricka vsimla, ze ockovacie latky maju byt podane v troch davkach, nie v dvoch ako to vraj staci pri ockovacej latke Rotarix. Viem, ze ockovanie proti rotavirusovym hnackam musi byt ukoncene do 26. tyzdna, podla momentalnej situacie nestihneme, nakolko moja dcera bude mat 29. tyzdnov.
    A teraz k podstate? Aky bude mat vplyv ockovacia latka, pokial nebude doockovana tretia davka? Pripadne - ma vyznam podat tretiu davku? alebo ju uz podavat dcere nemam?
    Ja som velmi sklamana z postupu, ktory zaviedla nasa pediatricka, pretoze som ju pokladala za odbornika, a pokial by som vopred vedela, ze ockovanie casovo nestihneme, neockovala by som uz dceru vobec. Takto pridem o cca 6 tis. a mozno bez vyznamu... nehovoriac o tom, ze som dcerin organizmus vystavila ockovacej latke pravdepodobne zbytocne :(
    Prosim Vas o nazor. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vzhľadom na dôvody, ktoré vedú k odporučeniam ukončiť očkovanie proti rotavírusom do ukončeného 26 týždňa veku si myslím, že vo vašom konkrétnom prípade je vhodnejšie očkovanie ukončiť, aj keď až v 29tom týždni. Nepredpokladám nežiadúcu reakciu a očkovanie bude účinné. Za veľmi vhodné by som pokladala / napríklad ak by sa to stalo mne, teda pacientovi v mojej ambulancii/ konzultovať tento konkrétny prípad s lekárom vo firme, ktorá daný preparát prináša na náš trh a vyrába. Lekárka má určite na firmu kontakt. Ja by som to tak spravila, všetci sa môžeme mýliť alebo spraviť chybu a je treba ju vyriešiť.

Podobné otázky

  • Rotateq

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,

    moja dcerka dosiahla 9 tyzden a pani pediatricka mi odporucila ockovat Rotateqom. Chcem sa spytat ci je toto ockovanie dost ucinne a potrebne? Ake mozu vzniknut nasledky? Nechcem vystavit dcerku len tak nejakemu ockovaniu co by nebolo potrebne a co jej moze sposobit viac zle ako dobre. Na niektorych forach som sa docitala, ze je to nepotrebne a uplne zbytocne. Tak som teraz na vazkach ci ano a ci nie. Chcem pre svoju dcerku len to najlepsie. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ono je to s tými fórami tak, že kam si kliknete, vždy sa dozviete niečo iné, často aj nájdete to, čo by ste chceli počuť.
    Nebudem preto riešiť očkovanie ako také, ale napíšem o aké ochorenie sa jedná. je to ochorenie spôsobené rotavírusom, spôsobuje ochorenie v každom veku, nezanecháva ochorenie a taktiež ani očkovanie imunitu na celý život. Je časté, udáva sa, že až 1/3 hnačkovitých ochorení detí je ním spôsobená. Čím je dieťa mladšie, tým závažnejší je priebeh ochorenia, v krajinách tretiehosveta na neho zomiera veľa detí. U nás je úmrtei výnimočné ale stáva sa. Deti do jedného orka zväčša musia byť hospitalizované, pretože hrozí dehydratácia - závažná strata tekutín. Ochorenie prichádza náhle z plného zdravi s teplotu, zvracaním hnačkou a často aj kašľom a nádchou. Nevieme do dieťatka dostať ani minimum potebnej tekutiny. O vplyve kojenia na vznik ochorenia sa diskutuje, jeho vplyv nie je jasný, faktom je, že ochorievajú aj kojené deti / a bohužiaľ aj ich mamičky/. Často ochoreie celá rodina, teraz mávam opakovane prípady, keĎ je celá rodina chorá, ale očkované dieťatko nie, čomu sú mamičky veľmi rady. Podľa údajov z literatúry sa uvažuje o možnom vzniku celiakie po prekonaní ochorenia, faktom je, že po odoznení ochorenia ešte dlho pretrváva neschopnosť vstrebávať rôzne živiny a potraviny, hlavne mlieko.

  • Ceny vakcín v roku 2011

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcela by som sa spýtať na cenu vakcín Rotarix a Rotateq. Zmenilo sa to nejako oproti minulému roku, koľko z toho dopláca poisľovňa napr. my máme Union.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Rotateque potrebujete 3 dávky, poisťovňa na každú poskytne 9,00 eur, rodič zaplatí 38,47 eur.
    Rotarix potrebujete 2 dávky, poisťovňa dopláca 13,50 na dávku a pacient zaplatí 47,59 na dávkui.

  • Rotarix vs. Rotateque

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka.
    Moja dcérka bude mať dva mesiace. Chcela by som ju dať zaočkovať proti rotavírusom. Prečítala som si všetky odpovede na otázky v tejto kategórii a zistila som, že očkovať proti rotavírusom sa môže buď dvoma vakcínami Rotarixu alebo 3 vakcínami Rotateque (snáď som to pochopila správne). Chcela by som sa preto spýtať, aký je rozdiel medzi týmito vakcínami a ktorou odporúčate očkovať Vy. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vakcínu si musíte vybrať sama, najlepšie po dohode s vašou lekárkou. Rozdiel medzi nimi je v počte dávok/ dve versus tri/, spôsob podávania je rovanký, do dutiny ústnej. Rotateque je postavený na báze hovädzích rotavirov, rotarix obsahuje oslabený ľudský rotavirus.

  • Rotateq

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa opytat, do ktoreho tyzdna veku dietata by sa mala najneskor podat prva davka vakciny Rotateq.v pribalovom letaku pisu do 12.tyzdna.bol by problem ak by sa podala neskor?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je to problém, ale musíte všetky tri dávky podať do skončenia 26.týždňa veku a interval medzi jednotlivými dávkamií očkovacej látky je najmenej 4 týždne, Rotateque má v základnom očkovaní tri dávky očkovacej látky.

  • očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň,
    prosím o radu, s dcérkou ideme v stredu 11.08 na povinné očkovanie + očkovanie proti rotavírosum vakcínou 3 dávky myslím že rotateq. Myslím, že 3 dávku nestihne dobrať do 6. mesiaca. ale až po. Má význam ju dať aj tak zaočkovať tou vakcínou. Očkovanie malo predtým byť 3.8, ale dcérka bola chorá a tak sa to o týžden preložilo.(predtým mala lekárka 3 týždne dovolenku). Nemala by som jej zmeniť tú vakcínu na rotarix, kde sú len dve dávky a to by stihla do ukončeného 6m.? narodila 20.04.2010 ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že to stíhate, tam je odstup najmenej 4 týždne, medzi jednotlivými vakcínami, teda 11.8 11.9 11.10 by mohla byť očkovaná, a až 20.10 bude mať 6 mesiacov. Dúfajme, že nebude chorá. Ja aj preto radšej používam rotarix.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: