Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň,
    prosím o radu, s dcérkou ideme v stredu 11.08 na povinné očkovanie + očkovanie proti rotavírosum vakcínou 3 dávky myslím že rotateq. Myslím, že 3 dávku nestihne dobrať do 6. mesiaca. ale až po. Má význam ju dať aj tak zaočkovať tou vakcínou. Očkovanie malo predtým byť 3.8, ale dcérka bola chorá a tak sa to o týžden preložilo.(predtým mala lekárka 3 týždne dovolenku). Nemala by som jej zmeniť tú vakcínu na rotarix, kde sú len dve dávky a to by stihla do ukončeného 6m.? narodila 20.04.2010 ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že to stíhate, tam je odstup najmenej 4 týždne, medzi jednotlivými vakcínami, teda 11.8 11.9 11.10 by mohla byť očkovaná, a až 20.10 bude mať 6 mesiacov. Dúfajme, že nebude chorá. Ja aj preto radšej používam rotarix.

Podobné otázky

  • Rotavirus nežiaduce účinky

    , Autor: Rado2909

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať dcérka je po prvom očkovaní a hneď sme jej dali aj vakcínu proti rotavirom. Očkovanie sme mali 11.01.22 a 12.01.22 proti rotavirom. Zvracanie je uvedené ako ojedinele. Včera nám 15-steho nám dvakrát zvracala a dnes zvracala už 8 krát je to normálne a môže to spôsobovať daná očkovacia látka? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nepredpokladám, že je to v dôsledku očkovania, nebýva vracanie tak často po očkovaní proti rotavírusom, častejšie býva opakovane riedka stolica. treba zhodnotiť, či má aj iné príznaky, ktoré by mohli s očkovaním súvisieť, napríklad nemá stolicu ani vetry, má intenzívne bolesti bruška. Ak má tri mesiace a uvedené ťažkosti, odporúčam vyšetrenie u detského lekára ešte dnes.

  • Starsie dieta a ockovanie

    , Autor: mishell78

    Dobry den
    Dcerka ma 28 mesiacov a je dojcena stale. Mam dve otazky:
    1. Mozem ju este dat zaockovat proti rotavirusom a v letnych mesiacoch?
    W
    2.Moze dieta s rotav infekciou pit materske mlieko?

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemôžete ju dať zaočkovať proti rotavírusom, pretože toto očkovanie je potrebné previesť do šiesteho mesiaca veku dieťaťa.
    Môže piť materské mlieko ale aj to mu zhorší hnačku, pretože samozrejme obsahuje mliečny cukor, laktózu a deti s rotavirovou infekciou a po rotavirovej infekcii nevedia spracovať laktózu, pretože vírusy im zničili črevný epitel. Niekedy trvá aj niekoľko týždňov kým sa dá všetko do poriadku a podáva sa im zväčša bezlaktózové mlieko ak majú ťažkosti.

  • Rota teq

    , Autor:

    Dobry deň. Dnes som bola so synom na prvej dávke očkovania proti rotavirusom. Maly pekne prehltol celú dávku bez problemov, ale do 10min.si grckol. Doktor nám povedal, že už by to malo byt nižšie a že účinná látka už nemala vyjst. Aka je doba vstrebania ucinnej latky? Bolo toto ockovanie vôbec efektné?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite bolo efektné. Očkovanie a ochrana je sprostredkované cez IgA a sú to slizničné imunoglobulíny, takže stačí kontakt očkovacej látky so sliznicou zažívacieho treaktu, a to už pri prehĺtaní látky a dochádza k povzbudenie a navodeniu ochrany.Preto sa podávajú dve alebo tri dávky / podľa druhu očkovacej látky/ , aby sa imunita opakovane podporovala.

  • termin ockovania

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pani doktorka.
    Uvažujem o zaockovani syna vakcinou rotarix. synček sa narodil 23.07.2012. Prvé očkovanie hexavalentnou vakcinou+ Prevenar 13 už máme za sebou. 10.12. 2012 ideme na preočkovanie. Asi by bolo dobré, očkovať to naraz aj s rorarixom. Ale ja to velmi nechcem. Bojím sa, aby nemal naraz aj opuchnuté nožičky, aj teplotu, aj hnačku. Synček má este teraz v mieste vpichu hexavalentnej vakciny malicku hrcku pod kozou, ktoru mi lekarka kazala premastovat octanovou mastou. Moja otazka znie: mohol by byt syncek zaockovany Rorarixom aj o tyzden neskor ? napr. povinne ockovanie 10.12 a rotarix 17.12 2012.? Moze sa to vobec ockovat takto oddelene? A ked ano, s akym casovym odstupom?
    Co by sa tykalo veku dietatka, to by sme stihli do 6 mesiacov aj s preockovenim o mesicac. Dakujem velmi pekne za odpoved. Pekny den. Lenka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podstatná vec je, že musí byť doočkovaný proti rotavirom do 27.1., kedy dovrši šesť mesiacov.
    Druhá vec: podania všetkých vakcín v jeden deň sa nemusíte obávať, každá pôsobí inak a tá proti rotavírusom sa dá do pusinky a pôsobí v zažívacom trakte na imunitný systém.
    Tretí fakt: samozrejme sa to dá spraviť tak, ako si to prajete, Teda 10.12 pichané očkovanie, 17.12. do pusy roarix a okolo 17.1. do pusy druhý rotarix.

  • nežiadúce účinky a účinnosť vakcín proti rotavírusom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pani doktorka prosím pomôžte nám rozhodnúť sa či očkovať, alebo nie. Viem, že je veľa názorov a isté nieje nič. Prosím pozrite si nasledujúci link ( http://www.slobodavockovani.sk/news/rotavirusy-a-ockovanie-proti-nim/ ) o nežiaducich účinkoch vakcín a ich samotnej účinnosti.
    Pekne ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Milá pani ja na túto stránku nechodím. Informácie, ktoré tam sú poznám, ich zdroje sú staré, mnohé dávno prekonané a zle interpretované a ludia, ktorí ju vedú nemajú žiadnu zodpovednost za zdravie detí, za šírenie infekčných ochorení ani za liečbu prípadných infekčných ochorení ale ani za liečbu a riešenie nežiadúcich účinkov očkovania. Na rozdiel od nás lekárov, ktorí musíme ochorenie rozpoznať, liečit, aj niest zodpovednost za zlyhanie liečby. Rovnako musíme vediet všetko o vakcínach, vediet kedy koho a ako máme očkovat a pri prípadných nežiadúcich účinkoch ich vediet riešit. Toto všetko získam štúdiom iných zdrojov než uvedenej stránky. Vy sama sa musíte rozhodnút, či veríte inžinierovi elktrotechniky, ktorý píše o očkovaní alebo lekárom, ktorí na to majú príslušné vzdelanie a nesú za svoju činoost aj príslušnú zodpovednost.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: