Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • V

    , Autor: Registrovaný používateľ

    maly ma 2roky a chcela by som ho dať zaockovat proti encefalitide ma oslabenu imunitu a byva casto chory priedusky a laringityda je prenho toto ockovanie vhodne? Su tu rizika?Hradi toto ockovanie poistovna? Sme v Dôvere! dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie nehradí poisťovna. Žiadne vedľajšie účinky po tomto očkovaní som nepozorovala. Záleží na tom o akú poruchu imunity sa jedná a aké lieky užíva. preto je potrebné sa o vhodnosti a čase očkovania poradiť s lekárom, ktorý dieťa pozná.

Podobné otázky

  • Očkovať ? Alebo stačí nechodiť do lesa

    , Autor: Dorotty

    Dobrý deň, starší syn (4roky) mal v minulých rokoch počas letných mesiacov 3 a viac klieštov/ 1 leto. Vždy som dala preventivne v oktobri zobrat krv na encefalitydu. raz sa nalez potvrdil a tak nas poslali na infekcne kde mu zas brali krv ale tam sa to už nepotvrdilo. tetaz však hlasia najvyšši výskyt klišťov u nás v BB, ZV a Detva. Manžel síce hubárčenie zakázal, ale vysoká tráva a stromy sú všade naokolo. nechcem synovi zakazovať pohyb v prírode. a preto je vhodné očkovať? asi to bude účinné až po lete keby sme to dali teraz. Druhý syn má 6mesiacov ale narodil sa v 30.tt odporučili by ste mi očkovať aj jeho? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Štvorročného synčeka, ak chodíte často do prírody / huby nemá jesť do šiestich ideálne do desiatich rokov, takže zbierať áno ale nie jesť/, tak je už v tomto veku vhodné ho zaočkovať.
    Mladší syn ešte nie je vo veku, kedy sa dá a ani má očkovať, zvyknem to odporučiť v predškolskom veku.

  • Očkovanie po virusovej encefalitíde?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka.Prosím vás o radu.Môj 16 ročný synček v decembri prekonal zápal mozgu,mozgových blán vraj z vírusu/z výteru z hrdla.../Malo to hrozný priebeh,upadol do bezvedomia,bol v krči,prebral sa za dva dni,5dní si nič nepamätal..Teraz ho chce pani doktorka zaočkovať proti kliešťom,a ja sa hrozne bojím,aby to nemalo nejaké nežiadúce účinky...Čo máme prosím vás robiť?Ďakujeme,pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V prvom rade zistie, či ochorenie nebolo klišťovou encephalitiídou, ak bolo, očkovanie nie je potrebné. O očkovaní by som sa poradila aj s ošetrujúcim lekárom na infekčnom oddelneí / alebo tam, kde bol hospitalizovaný alebo kde chodí na kontroly,, napríklad neurologom. Ja by som zatiaľ proti kliešťovej encephalitide neočkovala. Máte právo teraz toto očkovanie odmietnuť.

  • ENCEPUR CHILDREN

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Môj syn bol dvakrát očkovaný proti kliešťovej encefalitíde vakcínou Encepur Children, teraz nemôžeme zohnať tretiu vakcínu. Naša detská doktorka nedoporučuje kombinovať s inou vakcínou. Ako teraz mám postupovať, keď nieje dostupná v našich lekárňach? Mám informáciu že túto vakcínu majú v Českej republike, lenže je potrebné dodržať správnu teplotu pri prevoze vakcíny, je to riziko prosím poraďte mi. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    neviem, kde bývate, ale pri použití prenosnej chladničkovej tašky s náplňou je možné očkovaciu látku aj previesť, ale vždy je riziko, že nezdravotnícky pracovník s ňou nebude odborne manipulovať.
    je pravdou, že väčšina lekárov najradšej základnú schému očkuje rovnakou vakcínou. Môžem však zodpovedne a od samotných výrobcov potvrdené povedať, že obe vakcíny je možné aj v základnom očkovaní zameniť. teda tretiu dávku môžete zaočkovať očkovacou látkou FSME Junior.

  • očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    chcem sa spýtať, či je teraz vhodné rýchle očkovanie proti kliešťom pre deti, kedy nastupuje účinok a aké je najvhodnejšia vakcína.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    myslím, že momentálne je na trhu len jedna vakcína, takže výber je daný možnosťou výberu. obe vakcíny sú účinné, nie je potrebné čakať na inú, než tú, ktorú momentálne na trhu máme.
    Očkovanie je možné začať kedykolvek počas roka. zrýchlená schéma za bežných okolností / že sa nechystáte na dlhší pobyt alebo pracovne do zamorenej oblasti/ nie je nutná. Pri bežnej schéme 2+1 / teda druhá dávka po mesiaci od prvej a tretia dávka pol roka až rok od druhej/ dochádza k vzniku ochrany pred ochorením 14 dní po podaní druhej dávky.

  • Očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,chcela by som sa spýtať mám 4 ročného syna kt.bol minulý rok t.j.2011 očkovaný proti klieštovej encefalitíde. Prvé dve dávky sme dostali po mesiaci, tretiu nám odporučili po roku čo bolo február 2012 ale, je stále chorý a berie antibiotiká ešte sme na poslednom preočkovaní neboli dokedy sa môže táto tretia dávka podať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po pol rokuod druhej dávky do roka od druhej dávky je odporúčané rozmedzie. Vzhľadom na chorobnosť, v žiadnomprípade nie je potrebné očkovanie celé opakovať. tretiu dávku je potrebné podať, čo najskôr ako to zdravotný stav dovolí. protilátku sú už vytvorené, fungujú v obrane proti tomuto ochoreniu, tretia dávka je posilňovacia. pripomínam, že soplík nie je dôvodom neočkovať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: