Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ENCEPUR CHILDREN

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Môj syn bol dvakrát očkovaný proti kliešťovej encefalitíde vakcínou Encepur Children, teraz nemôžeme zohnať tretiu vakcínu. Naša detská doktorka nedoporučuje kombinovať s inou vakcínou. Ako teraz mám postupovať, keď nieje dostupná v našich lekárňach? Mám informáciu že túto vakcínu majú v Českej republike, lenže je potrebné dodržať správnu teplotu pri prevoze vakcíny, je to riziko prosím poraďte mi. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    neviem, kde bývate, ale pri použití prenosnej chladničkovej tašky s náplňou je možné očkovaciu látku aj previesť, ale vždy je riziko, že nezdravotnícky pracovník s ňou nebude odborne manipulovať.
    je pravdou, že väčšina lekárov najradšej základnú schému očkuje rovnakou vakcínou. Môžem však zodpovedne a od samotných výrobcov potvrdené povedať, že obe vakcíny je možné aj v základnom očkovaní zameniť. teda tretiu dávku môžete zaočkovať očkovacou látkou FSME Junior.

Podobné otázky

  • Encepur children

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Akou ockovacou latkou sa da nahradit Encepur children, ktoru bol moj syn pred 4 rokmi ockovany a je potrebne ho preockovat? Encepur sa vraj uz nadovaza.

  • očkovanie...a jeho nežiadúce účinky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    Keďže bývame v endemickej oblasti, 15.4 som dala zaočkovať svoju trojročnú dcéru proti kliešťovej encefalitíde. Očkovaná bola vakcínou Encepur children. Zhruba 15 hod. po očkovaní jej vyskočila teplota na 38,7.Teplotu som sa pokúšala zraziť paralenom. Hned po podaní paralenu zvracala. Do 10 min. som sa jej znova pokúsila podať ten istý liek, kedže predošlý celý vyvrátila a to už bolo úspešne. Ako ročná mala febrilné krče, podala som jej teda hneď i 30mg.pheanemalettenu.Teplota jej na obed znova vystúpila na 38, 6.Teplotu som tentoraz chcela zraziť nurofenom. Zasa po požití vššetko vyvrátila. Po 5 min. ho napokon požila úspešne.Nikdy v minulosti nemala problémy s požívaním liekov. Teplotu som zrazila a ďalšia teplota vyskočila okolo 17,00 a ďalšia zasa o 22, 00. Okrem zvracania sa mi sťažovala na bolesť bruška a celkovú únavu. Chcela by som sa opýtať, či je to normálne aby dieťa takto reagovalo na očkovanie proti kliešťovej encefalitíde? Nemôže ísť o prejav daného ochorenia?Je vhodné preočkovanie ďalšou vakcínou, keď takto reaguje na to očkovanie. Obávam sa, aby ďalšie očkovanie nebolo ešte horšie i keď som čítala, že pri druhom by už žiadne príznaky byť nemali.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že dieťa by mal vyšetriť lekár, či sa noazaj jedná o reakciu na očkovanie alebo o práve prebiehajúce iné ochorenie. Očkuje touto očkovacou látkou pomerne často ale takúto reakciu som ešte nezaznamenala. Taktiež preto je dôležité vyšetrenie u lekára, že ak je to reakcia na očkovanie je potrebné ju hlásiť ako nežiadúcu reakciu na očkovanie .

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: