Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • preočkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mám 11 ročnú dcéru, ktorá bola očkovaná proti kliešťom na jeseň 2003 dvoma dávkami a tretiu dostala v júni 2004. Moja detská lekárka mi odporučila ju teraz ju preočkovať. Všade som sa dočítala, že preočkovanie má byť do troch rokov po poslednom očkovaní, ona však tvrdí, že stačí raz za päť rokov. Chcem sa spýtať, či to má význam a keď ju dám teraz preočkovať skutočne ju to ešte ochráni? ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak ju dáte preočkovať po piatich rokov, stačí jedna dávka a dieťa je naďalej chránené proti kliešťovej encefalitide.

Podobné otázky

  • encepur alebo FSME – IMMUN

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den chcel by som sa spýtat ktorá očkovacia latka je lepšia Encepur alebo FSME – IMMUN?? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Princíp očkovacej látky je rovnaký, nedá sa povedať, ktorá je lepšia. FSME je na trhu v dopselej aj detskej mutácii, Encepur obsahuje nižšiu dávku antigénu, preto je rovnaká očkovacia látka pre deti aj dospelých. obe očkovacie látky sú zameniteľné, teda na preočkovanie je možné spraviť záímenu jednej látky za druhú. Bohužiaľ myslím si, že momentálne je u nás na trhu len očkovacia látka FSME, takže výber ani nie je možný.

  • očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den chcem sa spýtať syn ma ísť na tretie preočkovanie malo byť začiatkom februára ale začal kašlať a nevie nám to prestať už sme vybrali aj antibiotyká Bitamon dvoje a stále nás trápi kašeľ može bit očkovaný aj ked stále kašle bojím sa nejakého rizika aby sa mu niečo nestalo pani doktorka nám robila aj výtery povedale že sú tam streptokoky ale len slabo neviem čo mam spraviť poradítemi dakujem za radu Klistincova.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je dieťa teraz zdravé, nemá vysoké teploty, nekašle tak, že musí užívať nejaké lieky, má len miernu nádchu, nie je dôvod nepokračovať v očkovaní. Na druhej strane v prípade závažného ochorenia je možné očkovanie presunúť aj o niekolko miesiacov.

  • očkovať, ked po 2-hej dávke je už odstup dva roky ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa spýtať či má zmysel očkovať sa keď od druhého očkovania prešlo už 24 mesiacov, dcéra prekonala v období keď mala byť tretí krát zaočkovaná inf. mononukleózu, bola 2 týždne hospitalizovaná, mala ťažký priebeh, dcéra má 17 rokou, zároveň toto obdobie ubehlo aj pri mne 35r. a druhej dcére 15r. mi sme boli zdravé. Prosím, má teda toto očkovanie ešte význam? Za skorú odpoveď Vám ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Odpovedať je veľmi ťažké. Sú dve možnosti riešenia. prvým je, že si necháte vyšetriť protilátky, museli by ste sa informovať v mikrobiologickom laboratóriu na oddelenie serologie, či to robia, ak protilátky sú, tak stačí preočkovanie jednou dávkou. Alebo je možné podať aj po dvoch rokoch tretiu dávku, ale ďalšie preočkovanie jednou dávkou vakcíny by sa malo uskutočniť najneskôr po troch rokoch / nie až po piatich/.

  • Ako pôsobí očkovanie proti kliešťom?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    dcera ma 2,5roka a dali sme ju zatial 2x ockovat proti kliestom. Nasa doktorka nam k tomuto ale nepovedala ziadne podrobnosti a my sme si predtym tiez nezistovali o tomto ockovani nic. Od inej detskej lekarky som sa neskor dozvedela, ze to neodporuca, pretoze je ucinne len proti encefalitide a nechrani proti borelioze. A vraj, ked sa clovek da raz zaockovat, uz sa musi davat cely zivot, lebo ak s tym prestane, tak je nachylnost na ochorenia z kliestov este vyssia. Aky je vas nazor? Mam dat dceru preockovat aj treti krat, alebo radsej uz nie???
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie naozaj nechráni proti boreli=oze, chráni proti ochoreniu prenášané kliešťami a spôsobené vírusom kliešťovej encephaltitidy. Ochrana je kompletná až po kompletnom zaočkovaní troma dávakmi a pretrváva tri až päť rokov, potom je potrebné a aj vhodné preočkovanie jednou dávkou vakcíny, aby ochrana trvala. Už po druhej dávke však ochrana proti ochoreniu nastupuje. To, že ochorenie by bolo u osôb očkovaných ale nepreočkovaných častejšie, že sú na neho náchylnejšie nie je pravda!!!

  • Prve preockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som dat zaockovat rocne dieta, lekarka mi vravela, ze staci, ked je medzi prvym a druhym ockovanim odstup dva tyzdne, na letaku o vakcine som citala o odstupe 4 tyzdnov. Je bezpecne preockovavat po dvoch tyzdnoch? Vdaka.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Existujú dve možnosti očkovania, klasické, kde je druhá dávka mesiac po prvej dávke a tretia dávka o pol roka až rok a potom zrýchleneé očkovanie, kde je druhá dávka po prvej o dva týždne,v takom príôade je potrebná aj štvrtá dávka pol roka až rok po tretej dávke. Takže preočkovanie po dvoch týžd&ńoch je v zrýchlenej forme bezpečné.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: