Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • reakcia na očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dala som zaočkovať syna proti kiahnam. Aká je šanca že kiahne dostane ako reakciu na očkovanie? Ak áno tak aká je tu inkubačná doba? je to tiež tých 14 dni od očkovania a dva dni pred tým je tiež infekčný? Pýtam sa lebo som tehotná a nemala som ešte kiahne a syna mám už druhý mesiac doma zo školky čo tam tie kiahne stále niekto nosí. Ďakujem Lenka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Reakcia na očkovanie proti kiahňam sa objavuje na štvrtý deň po očkovaní, zväčša niekolkými typickými vyrážkami, tie sú za určitých okolností zdrojom vírusu, ktorý by sa mohol preniesť na inú osobu, ale popisuje sa len prenos na osoby s vážnou poruchou imunitného systému / onkologické ochorenie, liečba potláčajúca imunitu/. Dieťa nie je infekčné, ak je reakcia len vo forme zvýšenej teploty a neprejaví sa typickými vyrážkami.

Podobné otázky

  • môže sa nakaziť novorodenec od práve zaočkovaného dieťaťa?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, mám doma 6-mesačné bábätko a cez víkend k nám má prísť na návštevu pár s dieťatkom, ktoré bolo teraz pred týždňom očkované proti kiahňam....neviem, ako to očkovanie funguje, ale počula som niečo také, že v podstate akoby zaočkovanému dieťatku tie kiahne prepukli ale veľmi mierne.....chcem sa spýtať, nemôže sa naše bábätko náhodou od tohto pred týždňom zaočkovaného dieťatka nakaziť? nie je lepšie s návštevou počkať? ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Reakcia na očkovanie, kde sa objavili typické vyrážky a popisoali sa, že by mohli byť aj infekčné / prenesenie na človeka so zníženou imunitou/ je popisovaná na štvrtý deň po očkovaní. Ak dieťa, ktoré bolo očkované, nemá žiadne prejavy kiahní na tele, nie je dôvod na žiadne obavy z prenesenia ochorenia na iné dieťa.

  • Ockovanie proti kiahnam

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    chcem sa opytat na ockovanie proti kiahnam v dospelosti. Mam 27 rokov, kiahne som neprekonala/potvrdili to aj testy/. Mam rocnehi syna ktoreho stale kojim. Tak za rok by som chcela zase otehotniet. Odporucali by ste mi ockovanie alebo nie? Ma to pre mna nejaky zmysel. Ak ano, je mozne aj teraz hned, ked este kojim alebo radsej neskor? Ako vedlajsiu reakciu udavate aj ľahký priebeh ochorenia, nemozem v tomto pripade nakazit svojho syna??
    Este neviem ci dam proti kiahnam zaockovat aj syna, ale ked hej tak asi az neskor.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vo vašom prípade by bolo očkovanie rozumné, ak by ste totiž ochoreli počas tehotenstva, mohlo by to mať nepriaznivý vplyv na vývoj plodu,
    Môžete sa nechať očkovať aj počas kojenia, kojenie nie je dôvodom očkovanie odkladať.
    V o výsledkoch rozsiahlych štúdií sa udávajún ojediné prípady, kedy sa ako reakcia na očkovanie objavila typická vyrážka a kontakt s jej obsahom viedol k nakazeniu kontaktnej osoby. Sama som podobný prípad, ani objavenie sa typickej vyrážky nepozorovala, očkujem pomerne často už niekolko rokov.,,

  • reakcia na ockovanie - riziko pre tehotnu?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    dali sme nasu 15 mesacnu dceru zaockovat vakcinou Priorix tetra a v pribalovom letaku som sa docitala ze u ockovaneho sa mozu vytvorit vyrazky podobne ovcim kiahnam a preto je potrebne aby sa zamedzilo kontaktu ockovaneho s osobami so znizenou imunitou alebo tehotnymi zenami, ktore toto ochorenie neprekonali resp. neboli proti nemu ani ockovane.
    Som tehotna v 6. tyzdni a preto mam velke obavy z toho ci v pripade ze by sa dcerke uvedene vyrazky vytvorili by mohla byt infekcna a teda by ma mohla nakazit co by mohlo mat velmi vazne nasledky pre plod.
    Musim sa dcerke vyhybat? Ako dlho po ockovani by mohla byt infekcna? Hned po zaockovani? Pripadne kedy by uz pre mna a plod nepredstavovala riziko?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podstatné je, či ste v detstve ovčie kiahne prekonali. Ak áno, žiadne riziko vám nehorzí, ako ani vyvýjajúcemu sa plodu, aj keby nastal tento veľmo ojediný prípad, kedy sa po očkovaní vytvoria typické vyrážky a je možné, že sa z nich prenesie infekcia na vnímavého jedinca. Bolo to v štúdiách pred zavedením očkovacej látky popísané len ojedinele ale musí to byť uvedené v príbalvom lektáku. Ja sama som takúto reakciu nikdy nezaznamenala ani o nej nepočula od iných kolegov.
    Reakcia po očkovaní býva na štvrtý deň, takže v tom čase ak by boli typické vyrážky sa snažte dieťatka nedotýkať. Prenos po vakcinácii sa udáva osbným kontaktom s vyrážkou.

  • dostali sme kiahne po očkovaní proti kiahniam

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka.
    Pred pol rokom som dala zaočkovať svojho 15-mesačného syna nepovinnou vakcínou proti kiahniam, dnes sme sa vrátili od lekárky s tým, že máme ovčie kiahne. Malý má horúčku, je vysypaný, podráždený. V rámci tej vakcinácie v 15-mesiaci bol očkovaný aj proti rubeole, osýpkam atď. 5 dní po vakcinácii dostal osýpky, pol roka po nej ovčie kiahne. Inak je pomerne zdravý, len tieto choroby po očkovaní. Po tejto skúsenosti mám veľký odpor k tomuto očkovaniu a považujem očkovanie proti kiahniam v našom prípade za zbytočne vyhodené peniažky. Starší syn mal kiahne pred 3 týždňami a priebeh jeho ochorenia bol oveľa ľahší ako u mladšieho synčeka.
    Okrem toho som sa dopočula, že očkovanie proti kiahniam treba v jedenástom roku opakovať. Ako to je v našom prípade, keď po očkovaní kiahne prekonal?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vo vašom prípade určite už preočkovanie proti kiahňam v jedenástom roku života nie je potrebné.
    Vzhľadom na to, že očkovanie nezabránilo ťažšiemu priebehu kiahní predpokladám, že synček patrí k tzv. nereagujúcim jedincom, ktorí sa v populácii vyskytujú a určite percento detí na očkovanie proste nezareaguje tvorbou protilátok. Aj reakcia na očkovanie na piaty deń bola včasná, býva až na 8. až 11. deň. Verím, že kiahne nakoniec zdarne prekonáte a určite by mal mať s touto chorobou navždy pokoj. O priebehu kiahní s vážnejším priebehom po očkovaní ako sa predpokladalo by mala vaša lekárka informovať firmu, ktorá je výrobcom vakcíny a ktorá má u nás určite zastúpenie.
    Ešte z medicínskeho hľadiska považujem za možné, že v prípade neočkovania by bol priebeh kiahní sprevádzaný komplikáciami, ktoré by možno vyžadovali hospitalizáciu a po očkovaní je priebeh kiahní preto závažnejší ako sa predpokladá a očakáva.

  • Reakci po ockovani Priorixom Tetra

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mam 17 mesacneho syna, ktory bol ockovani Priorixom Tetra, na piaty den po ockovani sa u neho objavila zvysena teplota (okolo 38), po dvoch dnoch ustupila a na treti den sa synovi pod ockom urobila mala vyrazka, dnes pribudli dve dalsie na rucickach. Ked mal teplotu, bol uplakany, teraz uz vyzera zdravo a v poriadku.
    Citala som, ze takto mozu reagovat deti po ockovani proti ovcim kiahnam, ako keby ich dostali v "slabsej" forme. Myslite, ze tomu tak je aj v nasom pripade?
    Mozem teraz kiahne od neho chytit aj ja, ked som ich v detstve neprekonala?
    Ak sa naozaj jedna o slabsiu formu kiahni, je potrebne syna o niekolko tyzdnov dat zaockovat dalsou davkou, ked uz toto ochorenie prekonal?

    dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mohla to byť reakcia na očkovanie proti kiahňam, popisuje sa v príbalovom letáku aj literatúre. Celkom ojedinele bolo popísané, že sa z takto objavenej vyrážky ochorenie mohlo preniesť na vnímavého jedinca / tohto , ktorý nie je očkovaný ani neprekonal ovčie kiahne/. Myslím, že by ste o tejto reakcii mali informovať očkujúceho lekára a hlavne oznámiť aj prípad, že by sa kiahne objavili u vás.
    Škoda, že ste s prejavmi reakcienenavštívili lekára, pretože podobné vyrážky sú aj po uštipnutí komárom/ tých je teraz veľa/ takže na poslednú časť otázky neviem zodpovedne odpovedať. predpokladám, že druhá dáva očkovania nie je potrebná, ak to bola reakcia na očkovanie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: