Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • dostali sme kiahne po očkovaní proti kiahniam

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka.
    Pred pol rokom som dala zaočkovať svojho 15-mesačného syna nepovinnou vakcínou proti kiahniam, dnes sme sa vrátili od lekárky s tým, že máme ovčie kiahne. Malý má horúčku, je vysypaný, podráždený. V rámci tej vakcinácie v 15-mesiaci bol očkovaný aj proti rubeole, osýpkam atď. 5 dní po vakcinácii dostal osýpky, pol roka po nej ovčie kiahne. Inak je pomerne zdravý, len tieto choroby po očkovaní. Po tejto skúsenosti mám veľký odpor k tomuto očkovaniu a považujem očkovanie proti kiahniam v našom prípade za zbytočne vyhodené peniažky. Starší syn mal kiahne pred 3 týždňami a priebeh jeho ochorenia bol oveľa ľahší ako u mladšieho synčeka.
    Okrem toho som sa dopočula, že očkovanie proti kiahniam treba v jedenástom roku opakovať. Ako to je v našom prípade, keď po očkovaní kiahne prekonal?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vo vašom prípade určite už preočkovanie proti kiahňam v jedenástom roku života nie je potrebné.
    Vzhľadom na to, že očkovanie nezabránilo ťažšiemu priebehu kiahní predpokladám, že synček patrí k tzv. nereagujúcim jedincom, ktorí sa v populácii vyskytujú a určite percento detí na očkovanie proste nezareaguje tvorbou protilátok. Aj reakcia na očkovanie na piaty deń bola včasná, býva až na 8. až 11. deň. Verím, že kiahne nakoniec zdarne prekonáte a určite by mal mať s touto chorobou navždy pokoj. O priebehu kiahní s vážnejším priebehom po očkovaní ako sa predpokladalo by mala vaša lekárka informovať firmu, ktorá je výrobcom vakcíny a ktorá má u nás určite zastúpenie.
    Ešte z medicínskeho hľadiska považujem za možné, že v prípade neočkovania by bol priebeh kiahní sprevádzaný komplikáciami, ktoré by možno vyžadovali hospitalizáciu a po očkovaní je priebeh kiahní preto závažnejší ako sa predpokladá a očakáva.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: