Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ockovanie proti kiahnam

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    chcem sa opytat na ockovanie proti kiahnam v dospelosti. Mam 27 rokov, kiahne som neprekonala/potvrdili to aj testy/. Mam rocnehi syna ktoreho stale kojim. Tak za rok by som chcela zase otehotniet. Odporucali by ste mi ockovanie alebo nie? Ma to pre mna nejaky zmysel. Ak ano, je mozne aj teraz hned, ked este kojim alebo radsej neskor? Ako vedlajsiu reakciu udavate aj ľahký priebeh ochorenia, nemozem v tomto pripade nakazit svojho syna??
    Este neviem ci dam proti kiahnam zaockovat aj syna, ale ked hej tak asi az neskor.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vo vašom prípade by bolo očkovanie rozumné, ak by ste totiž ochoreli počas tehotenstva, mohlo by to mať nepriaznivý vplyv na vývoj plodu,
    Môžete sa nechať očkovať aj počas kojenia, kojenie nie je dôvodom očkovanie odkladať.
    V o výsledkoch rozsiahlych štúdií sa udávajún ojediné prípady, kedy sa ako reakcia na očkovanie objavila typická vyrážka a kontakt s jej obsahom viedol k nakazeniu kontaktnej osoby. Sama som podobný prípad, ani objavenie sa typickej vyrážky nepozorovala, očkujem pomerne často už niekolko rokov.,,

Podobné otázky

  • Urgent-očkovanie proti koshnam v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň. Ja a moja žena zijeme v Anglicku. Mame 4 ročnu dceru a dalšie babatko je na ceste. Sme v 22 tyzdni tehotenstva. Ja som kiahne prekonal, ale koja žena a dcera ešte nemali. Boli sme v styku s dieťaťom ktory mal ovčie kiahne, no vtedy sme to este nevedeli. Po vstyku sa malý vyhadzal po dvoch ďnich nasej navstevy s nim.
    Ako nahle sme sa vratili naspat do uk, sme kontaktovali nemocnicu. Tam nám povedali, ze manzelke soravia odber krvi či to chytila. Dcera mala termin na preočkovanie po 3 rokoch. Ju po navrate zaočkovali. Mala kiahne nechytila.
    Ale hlavná otazka je ihladne manzelky, ktora prisla do nemocnice, odber krvi jej ani nespravili. Popočuvali ju, prezreli telo, či nahodou nemá uz začiatky výsypu. Mala na jednom prsniku poslrabane do cervena z podprsenky, ako nahle to doktorka videla, tak povedala ze si to spravila ona, ze jej koža junuzndrazdi a ze sa sama poskrabala. Nechcela pripustit to ze jej povedala ze to ma z podprsenky. Koli tomu jej ani nespravili odber a rozbir krvi. Dali jej dve injekcie proti kiahnam. Tie vakciny ani len nezapisali do tehotenskej knihy ake vakciny jej očkovali.
    Po očkovaní je tomu dnes 3 deň. Dnes od rána ma neskutočne krče v bruchu, ráno zvracala a má riedku stolicu.
    Anglicka starostlivosť je na bode mrazu. Su tu sami Google doktori. Mame uz vela skusenosti čo sa tyka pristupom doktorov ktory na vsetko ordinuju paracetamol, oddych a čas na zotavenie.
    Prosím o radu čo sa deje. Su to nejake neziaduce ucinky po očkovani? Mozu byt nejake komplikacie kedze ju očkovali v tehotenstve??
    Ďakujem za rychle odpovede

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja sa k tomu ťažko vyjadrím, neverím, že ju očkovali proti kiahňam, očkovanie proti kiahňam v tehotenstve je kontraindikované, teda nemá sa prevádzať! Možno podávajú ženám v tehotenstve pri kontakte s kiahNaminiečo iné, čo ja samozrejme neviem, lebo nie som gynekológ ani infektológ. Myslím, že by se si mali zistiť, čo konkrétne vašej žene podali a ak sa necíti dobre, navštíviť znova lekára.

  • očkovanie staršieho dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám 10 ročného syna, ktorý zatiaľ nemal ovčie kiahne. Staršia dcéra sa však začala vysypávať v deň, keď sme prišli z pôrodnice, ja som kiahne prekonala a pravdepodobne preto syn tomuto ochoreniu odolal. Uvažujem však, že ho dám zaočkovať. Naša pediatrička nevie akou vakcínou, vraj sa očkujú len malé deti. Môžete mi prosím odporučiť vakcínu? Alebo ak sa očkujú starší ľudia, počkať radšej na vhodný vek?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Syn bude očkovaný vo veku 11 rokov proti mumpsu, osýpkam a ružienke. V tom čase by mohol byť v jednom vpichu zaočkovaný vakcínou / priorix tetra/ ktorá obsahuje aj očkovanie proti kiahňam. O šesť týždňov alebo šesť mesiacov môže dostať očkovanie proti kiahňam v jednozložkovej vakcíne. / volá sa varilrix.
    Touto jednozložkovou vakcínou môže byť očkovaný aj hneď a to jednou dávkou a o šesť týždňov až šesť mesiacov dostane druhú dávku. Ako píšem volá sa varilrix.

  • OČKOVANIE

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som sa vás spýtať na očkovanie proti kiahnam.Mám 21 mes. dcéru zaočkovaná je ale po očkovaní som na toto očkovanie nepočula nič dobre a ze som spravila chybu ze som dcéru dala zaočkova.Ze vraj ak je zaočkovaná tak to potom dostane tak o 20 rokov a potom to má zlý priebeh a že lepšie je ak dieta prekoná ovčie kiahne.Počula som na to strašne vela zlých názorov tak teraz aj banujem že som ju dala.Chcem sa spýtať či som urobila dobre.Dostala 2 vakcíny teda spolu s osýpkami,mumps a rubeolou myslím.Je možne že tie kiahne dostane ak je zaočkovaná.A ak dostane je to dobre alebo nie?Dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak dostala dve dávky očkovacej látky proti ovčím kiahňam,je tak sto percentné, že kiahne nedostane. Už som videla u toho istého pacienta / a nielen u jedného / že mal kiahne aj dvakrát za život. V medicíne je možné všetko. takže ani prekonanie kiahní nechráni na sto percent. Mnohí lekári dvakrát priebeh kiahní spochybňujú, ale stáva sa to.
    Očkovanie dieťa proti ochoreniu určite chráni. Dĺžka ochrany po tomto očkovaní nie je známa, preotže sa očkuje len niečo cez 15 rokov. Vzhľadom na charakter ochorenia a charakter očkovacej látky predpokladáme, že kompletne očkovaný jedinec / dve dávky očkovacej látky/ by nemal ochorieť. Ak sa ukáže, že je potrebné v dospelom veku preočkovanie, budú o tom lekári aj očkovaní jedinci určite informovaní.

  • Postvakcinačná reakcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, chcela by som sa opýtať aká je pravdepodobnosť že môj 3 ročný syn dostane kiahne ked bol v kontakte s chlapcom, ktorý bol očkovaný proti kiahnam a na 3-4 deň sa vysypal...syn s ním bol v jasliach den pred objavením vyrážok. Následne dostal aftóznu stomatitídu ..či to môže mať súvis keďže sa jedná taktiež o herpetický vírus. Veľmi pekne ďakuejm za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Aftoznu stomatitidu vôbec nepredpokladám ako následok očkovania.
    Pravdepdobnosť ochorenia na kiahne u zdravého dieťaťa, ktoré bolo v kontakte s dieťaťom, ktoré malo reakciu na očkovanie proti kiahňam je veľmi málo pravdepodobná. Bol popisovaný prenos z takejto rekatívnej vyrážky na inú osobu, ktorá trpela poruchou imunity.

  • reakcia na očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dala som zaočkovať syna proti kiahnam. Aká je šanca že kiahne dostane ako reakciu na očkovanie? Ak áno tak aká je tu inkubačná doba? je to tiež tých 14 dni od očkovania a dva dni pred tým je tiež infekčný? Pýtam sa lebo som tehotná a nemala som ešte kiahne a syna mám už druhý mesiac doma zo školky čo tam tie kiahne stále niekto nosí. Ďakujem Lenka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Reakcia na očkovanie proti kiahňam sa objavuje na štvrtý deň po očkovaní, zväčša niekolkými typickými vyrážkami, tie sú za určitých okolností zdrojom vírusu, ktorý by sa mohol preniesť na inú osobu, ale popisuje sa len prenos na osoby s vážnou poruchou imunitného systému / onkologické ochorenie, liečba potláčajúca imunitu/. Dieťa nie je infekčné, ak je reakcia len vo forme zvýšenej teploty a neprejaví sa typickými vyrážkami.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: