Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Očkovanie proti chrípke

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    môj syn má 18. mesiacov a dala som ho 1. krát zaočkovať proti chrípke
    vakcínou Vaxigrip. Lekárka mi povedala, že nakoľko je to prvé očkovanie proti chrípke, sú potrebné 3 dávky v odstupe 5 týždňov. Magistra v lekárni mi zas tvrdila, že stačí jedna vakcína. Chcela by som sa opýtať, ako to teda vlastne je. Tiež by som chcela dať syna zaočkovať proti hepatitíde A a tak by som tiež chcela vedieť, s akým časovým odstupom, po tomto "chrípkovom" očkovaní je to najvhodnejšie. Čaká nás tiež kontrola, kvôli očkovaniu proti tuberkulóze, nakoľko synovi miesto vpichu málo "reagovalo". Môžeme kontrolu absolvovať až po očkovaní proti hepatitíde A, alebo je lepšie najprv absolvovať kontrolu na tuberkulózu a až potom dať zaočkovať.
    Vopred veľmi pekne ďakujem za zodpovedanie otázok a želám príjemný večer.


    ,

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak bol vôbec prvý raz v živote očkovaný proti chrípke, výrobca odporúča preočkovanie ešte jednou dávkou vakcíny po štyroch týždňoch. je to ale len tento rok, kedy bol prvý raz v živote očkovaný. V ďalších rokoch stačí jedna dávka vakcíny.
    Zltačku typu A, pravdepdobne Havrix, môžete očkovať o dva týždne po očkovaní chrípky.Je len na Vás a vašej lekárke ako sa rozhodnete čo sa týka kontroly protilátok proti tuberkuloze. Kontrola môže byť dva týždne po očkovaní proti žltačke / alebo aj chrípke, ak jej dáte prednosť/ a podľa výsledku sa dieťa bude alebo nebude očkovať. Ak by sa očkovalo, ďalšie akékoľvek očkovanie je možné až o tri mesiace. Myslím, že je vhodnejšie najskôr dať zaočkovať žltačku a potom sa v odstupe dvoch týždňov vyriešiť tuberkul=zu.

Podobné otázky

  • Ockovanie a otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pani doktorka. Ako kazdy rok, aj tento by som sa chcela dat zaockovat proti chripke. S manzelom sa snazime o dieta, tak by ma zaujimalo, ci vakcinacia neublizi plodu (ak by ma ockovali uz ako tehotnu), resp. ci nemoze ublizit plodu, ak by ma zaockovali a par dni nato by som otehotnela. Moja lekarka bola opatrna a povedala mi, ze ak by som bola tehotna, zaockovala by ma iba s odporucanim od gynekologa. Ako to teda je?
    Dakujem za odpoved a prajem krasny den

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Štúdoie na tehotných s očkovaním proti chrípke nepoznám, pravdepodobne sa nerobili z etických dôvodov. Často však vieme, že zaočkujeme tehotnú ženu na začiatku tehotenstva, pretože nevieme, že je tehotná a neboli popisované žiadne poruchy plodu. Očkovacia látka obsahuje len určité samostatné antigény vírusu, teda nie celý vírus a už vôbec nie živý, preto nepôsobí na plod tak, že by ho poškodila. práve naopak, ochorenie na chrípku, hlavne vo včasnom štádiu môže plod poškodiť. Preto sa tehotné ženy považujú za ohrozené chrípkou a odporúča sa im očkovanie proti chrípke.

  • očkovanie tehotných žien proti AH1N1

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka. Som v 16.t.t. a vzhľadom na to, že moja gynekologička mi nevedela poradiť či sa dať alebo nedať očkovať proti prasacej chrípke, obraciam sa na vás. presne rozumiem tomu, že neochorie len ten, kto má protilátky a ak by šlo len o mňa, nemám také obavy. obávam sa však o bábätko. je vakcína, ktorou plánujú plošne očkovať tehotné ženy naozaj bezpečná pre plod? sú vôbec známe vedľajšie účinky? môže podanie vakcíny vyvolať potrat? aké následky môže mať prekonanie chrípky na nenarodené dieťa? odporučili by ste mi dať sa očkovať aj v prípade, že som momentálne na rodičovskej dovolenke, a teda nie som súčasťou veľkého kolektívu? budem Vám nesmierne vďačná za vašu odpoveď, táto téma ma veľmi trápi a akosi na svoje otázky neviem nájsť odpovede u ľudí, ktorí skutočne aj vedia o čom hovoria. mediálne informácie považujem za nedostatočné a skreslené. pekný deň. Mirka.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím si, že pandemická chrípka, ktorou by ochorela tehotná žena , by mala na plod nepriaznivý účinok, s rizikom poruchy vývoja. tak je to u takmer každej závažnejšie prebiehajúcej virózy. To je odpoveď, ktorú môžem povedať s určitosťou. všetko ostatné vyplýva len z našich skúseností s iným druhom chrípky. teda to, že očkovanie proti chrípke nemá negatívny vplyv na plod, práve naopak, ke´d že chráni matku, chráni aj plod. Samozrejme, že je eticky neprípustné robiť štúdie na tehotných ženách ale znova, mnohé ženy na svete ani nevedia, že sú tehotné, zaočkujú sa a žiaden teratogénny / teda vývoj plodu ohrozujúci / účinok nebol pozorovaný. Ak sa naozaj vy / ale aj vaši blízki/ manžel, rodičia/ pohybujete len v určitom uzavretom kruhu ľudí, kde viete možnosť nákazy na pandemick chrípku vylúčiť, tak by ste sa očkvoať nemuseli/ ale neviem si dosť dobre predstaviť túto situáciu na vrchole epidémie u nás, kedy bude chorých asi 30 percent obyvatelstva. Rozhodnutie je samozrejme na Vás.

  • Ockovanie proti chripke

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mam 8 rocnu a 18 mesacnu dceru, mladsiu stale kojim, starsia dcera ma kazdu zimu problemy s prieduskami, ma znizenu bunkovu imunitu a trpi koznymi alergiami na chlad. Je pacientkou alergologickej ambulancie. Chcela by som vediet, ci mozem dat deticky zaockovat proti chripke. Starsia dcera stale trpi prechadnutim, tak neviem ci aj pri nadche sa da podat ockovacia latka proti chripke. Je mozne zaockovat aj mna, ked kojim mladsiu dceru? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Všetky tri sa môžete bez obáv zaočkovať. Očkujeme aj deti s miernymi prejavmi ochorenia. Skutočnou prekážkou očkovania je len akútny horúčnatý stav s vysokými horúčkami.

  • Zaočkovať, alebo nezaočkovať ???

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, prosila by som o radu mám 27 mesačného chlapčeka, ktorý nebýva vážne chorý, okrem nádchy, ktorú máme aj 6 x do roka , soplíky mu väčšinou zatekajú do ušiek a potom máme kalamitu. Uvažujem o zaočkovaní proti chrípke, nakoľko vždy v januári ju pravdepodobne dostane a ako ročný mal ako následok zápaľ pľúc, ktorý sme liečili v nemocnici, minulý rok sa to obišlo ,, len ,, so zápalom priedušiek. Som ale na pochybách , lebo veľa ľudí ma od očkovania odhovára, že načo mu zaťažovať organizmus, čo by ste mi poradili dať, alebo nedať ??

    Ďakujem za odpoveď

    Veronika

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti sú považované za rizikovú skupinu pre ochorenie chrípjkou, podobne ako starí ěudia, pretože aj u nich sa pri chrípke vyskytujú koplikácie častejšie a bývajú závažné. Určite očkovanie proti chrípke detský organizmus nezatažuje zbytočne, príáve naopak, pomáha mu bránit sa proti závažnej infekcii.

  • chípka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať či je vhodné dať zaočkovať dcérku - 4,5 r. proti chrípke. Ci nie je lepsie ju nedať zaočkovať aby si vytvárala sama imunitný systém.A bojím sa nového vírusu, má táto vakcína nejaký súvis s novou - pracacou chrípkou?
    Pani doktorka alergolička nám do karty napísala, že sa máme dať zaočkovať.
    A taktiež sa chcem opýtať kedy njskôr sa môže dať očkovať, keď bola chorá a brala antibiotiká .
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vakvcína nemá žiadny vplyv na prasaciu chrípku podla doterajších informácií.
    Imunitný systém sa v každom prípade vyvíja, či sa očkuje alebo nie. Očkovanie proti chrípke pomáha imunitnému systému v tvorbe protilátok, konkrétne ho stimuluje na tvorbu protilátok proti chrípke a preto ani očkovaný jedinec sezonnu chrípku s veěkou pravdepodobnosřou hraničiacou s istotou nedostane.
    Alergologička má pravdu, hlavne chronicky choré deti by sa mali očkovař. Očkovař proti chrípke sa dá vždy, keď práve neprebieha akútne ochorenie s vysokými horúčkami. Teda aj hneď po dobratí antibiotik.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: