Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Odgrgnutie

    , Autor: Suz

    Dobrý deň, pani doktorka, mám trojtyzdnovu dcérku, kojím ju, posledné dni ale po kojeni zaspí a vždy sa naje iba z jedného prsníka (myslím medzi jednotlivými kojeniami). Môže to byt problém? Malo by dieťa jest z oboch? Je potom kludna, spinka, nebudi sa.. snažila som sa ju nechávať odgrgnut ale neodgrgla si ani raz, tak som od toto upustila a nenechávam ju odgrgnut, je to problém? Občas nájdem ako si trosku neskôr grcla ale to iba málokedy..a posledná otázka, keď ju prebalujem, takmer vždy začne stikutat, môže to byt zo zimy? Inak si to vysvetlit neviem, je to naozaj dost často aj 5x za deň.. veľmi pekne Vam dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Štikútka býva u detí v tomto veku častá, zväčša ustúpi, keď sa dieťatko rozplače alebo sa znova napapá.
    Kojenie z jedného prsníka pri jednom kojení je v poriadku, treba ich striedať pri každom kojení, teda raz z jedného raz z druhého
    Nemusí si vždy odgrgnúť, a malé množstvo vygrcnutého mliečia nie je žiaden chorobný príznak

Podobné otázky

  • pupok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či môžem dať 2-týždňové bábatko odgrgnúť do polohy na tigríka keď má stále krvácajúci pupok. máme problém s odgrgávaním a potom malú bolí bruško a v tejto polohe by sa jej možno skôr uľavilo. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pupok by už nejako veľmi krvácať nemal, len taká akoby odpadnutá chrastička s troškou krvi. Samozrejme, že na odgrgnutie ho môžete vziaťna tigríka alebo ho aj uložiť na bruško ale pri tom ho pozorovať.

  • Grckanie hodinu az dve po jedle

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat mam 16 dnoveho chlapceka ktoreho dojcim. Niekedy si hned po dojceni neodgrgne (rameno). Ked ho dam do postielky na brusko tak si tiez len sem tam alebo trosku vygrcne ale co ma trapi najviac je, ze mi zacal vygrckavat dost velke mnozstvo cca jednu az dve hodiny po kojeni. Je to normalne?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je to žiaden chorobný príznak, ke´d si grcne aj s odstupom po jedle, hlavne ak si negrgol hneď. Upozornujem, že keď ho nechávate na brušku na odez rameno nepovažujem za dobrú polohu. mali by ste si ho nechať vo zvýšenej polohe na rukách, akoby v klbku, dieťatko je tak spokojné a skôr si odgrgne.
    Odgrgnutie s určitým časovým odstupom je možné riešiť aj tak, že ho uložíte do zvýšenej polohy / hlavička vyššie/ a to tak, že podložíte nohy postieľky.

  • PROSBA O RADU

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka

    prosim vas poradte mi. Od akej teploty von je mozne davat dietatku 3 mesacnemu kratky rukavik a gate do kocika? Pani doktorka ako sa oblikaju dietatka v horucavach cca 28_ 30 stupnov, moja pediatricka je skupa na slovo preto sa pytam Vas.

    2: Do kolkych mesiacov je potrebne davat ditatko odgrgnut dovtedy kým neprejde na tuhu stravu?Myslím tým davat odgrgovat dietaki po napapni: kamosky mi tvdia ze po 4 mesiaci uz netreba davta odgrgovat

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa má byť oblečené asi ako vy, plus jedna vrstva naviac. Pre tak malé dieťa noste so sebou vždy aj teplejšie oblečenie. Krátke gate a rukávik iste až v naozajstnom lete, keď je cez 25 st. C. Veľmi odporúčam tzv. americkú dečku, bavlnenú, hačkovanú, majú ju v mothercare, je výborná, pretože prepúšťa vzduch a pritom dieťa zakryje, čo majú detičky radi.
    Diečťa si odgrgávaie určí samo, kým vidite, že mu odgrgnutie urobí dobre, upokojí sa, zapsí a odgrgne vcelku rýchlo a dobre, tak ho do tejto grgacej polohy zodvihnite a chvíľu ho v nej podržte.

  • odgrgnutie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pani doktorka!Mám mesačného synčeka a kojím ho a ked sa napapá odgrgne a položím ho a niekedy vygrgne mliečko čo napapal!od čoho to može bit?
    a aešte jedna otázka dost často mu bolí bruško a na nete som čítala niečo o probiotikách,mohla by som aj ja dat mojmu synovi?a načo to je vlastne!
    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po odgrgnutí je ešte aj odgrcnutie bežné. Nehojdajte ho po kojení veľmi a skúste ho uložiť do zvýšenej polohy do postieľky, ktorej predné nohy podložíte , aby malo dieťatko hlavičku vyššie.
    Bolesti bruška sú v tomto veku bežné, probiotika tomu nie vždy pomôžu. Probiotika sú látky, ktorú podporujú rast "dobrých" baktérii v zažívacom trakte. Ak j dieťa kojené, tento rast dobrých baktérii je zabezpečený materským mliekom.

  • odgrgnutie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Nasa mesacna dcerka vzdy pri kojeni zaspi.Ak ju dam do zvislej polohy na odgrgnutie,zobudi sa,je cula a ma velky problem zaspat,co riesi vytrvalym placom.Je nutne po kazdom kojeni davat dieta odgrgnut??? Ak nie,do akej polohy ju mam ulozit v postielke??? Problemy s grckanim nema.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dieťaťu vo zvislej polohe nie je dobre, zvyšuje to jeho svalový tonus, Nechajte ho odgrgnúť v náručí, na vašej ramennej kosti so zvýšenou hlavičkou ale nie prehodené cez plece. Ak si behom 10 min v kľude neodgrgne ( žiadne natriasanie/ tak ho uložte do postieľky, nikdy nie na brucho/. Odgrgnúť si nemusí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: