Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • PROSBA O RADU

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka

    prosim vas poradte mi. Od akej teploty von je mozne davat dietatku 3 mesacnemu kratky rukavik a gate do kocika? Pani doktorka ako sa oblikaju dietatka v horucavach cca 28_ 30 stupnov, moja pediatricka je skupa na slovo preto sa pytam Vas.

    2: Do kolkych mesiacov je potrebne davat ditatko odgrgnut dovtedy kým neprejde na tuhu stravu?Myslím tým davat odgrgovat dietaki po napapni: kamosky mi tvdia ze po 4 mesiaci uz netreba davta odgrgovat

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa má byť oblečené asi ako vy, plus jedna vrstva naviac. Pre tak malé dieťa noste so sebou vždy aj teplejšie oblečenie. Krátke gate a rukávik iste až v naozajstnom lete, keď je cez 25 st. C. Veľmi odporúčam tzv. americkú dečku, bavlnenú, hačkovanú, majú ju v mothercare, je výborná, pretože prepúšťa vzduch a pritom dieťa zakryje, čo majú detičky radi.
    Diečťa si odgrgávaie určí samo, kým vidite, že mu odgrgnutie urobí dobre, upokojí sa, zapsí a odgrgne vcelku rýchlo a dobre, tak ho do tejto grgacej polohy zodvihnite a chvíľu ho v nej podržte.

Podobné otázky

  • Prosba o radu pri snahe ukončiť dojčenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka.

    Asi 3 týždne dozadu som Vám písala ohľadne stravovania mojej 18-mesačnej dcérky. Odporučila ste už odstavenie od materského mliečka.

    Chcela by som ukončiť kojenie. Keď sa narodila, tak som mala obavu, aby som kojila aspoň ½ roka a nakoniec je z toho 18 mesiacov.
    Mala som ukončiť kojenie už dávno, snáď keď mala rôčik, lebo teraz je už veľmi šikovná a všetko rozumie .. proste mi jej bude strašne ľúto, lebo ona je na „mliečku“ veľmi závislá. Hladká mi prsníky, hovorí pri tom „moje moje“ .. proste mám pocit, že je na ne dosť naviazaná. Na začiatku vôbec neprijala dudlík, takže sme fungovali bez neho a pri zaspávaní sme využívali „mliečko“
    Okrem toho mliečko tvorí aj jej jedálniček čo sa týka raňajok a uspávania večer, kedy sa napije mliečka a potom zaspí.
    Cez deň mi pripadá akoby moje posadenie sa do kresla znamenalo signál, že sa má dostať do môjho trička a len tak si sem tam cucnúť. Toto mi už dosť prekáža.
    Čítala som kopec rád, že by sa malo začať týmto, že cez deň nedávať. Lenže neviem, ako to urobiť. Snažím sa ju zamestnávať a keď sme vonku alebo niekde, kde má aktivitu, tak ju hrabať sa mi do trička ani nenapadne. Ale keď si ju na seba usadím, tak je hneď tam. Keď ju odmietnem, tak to samozrejme nechápe a dožaduje sa svojho.

    Aj v noci sa prebudí cca 23,30 a keď sa prisaje tak za 5 minút zase spí. Potom sa zobudí zase o nejaké dve hodiny a zas to isté. Naposledy niekedy okolo šiestej a zvyčajne ešte na hodinu zalomí. Neviem si predstaviť, čo by som robila v noci, keby jej prsník nedám. Čo som čítala, tak by to malo trvať pár nocí, kedy si dieťa zvykne.
    Mám jej ponúknuť v noci nejakú náhražku, napríklad vodu vo fľaške? Teda nie ja. Mám v pláne toto všetko absolvovať s mojou maminou, teda jaj babkou. Manžel to podľa mňa neustojí, ale nie som presvedčená o tom, že je moja mamina tou správnou voľbou, čo sa týka psychiky mojej dcérky. Viem naisto, že moja mama by to zvládla. Chcela som ísť k nej domov aj s dcérkou na pár nocí, ale s tým, že by som bola v inej izbe.

    Čo mám dcérke dávať na noc namiesto materského mliečka? Nutrilon jej dávam do kaše, keď jej sem tam na večeru urobím. Ona fľašku s cumlíkom nikdy v puse nemala, takže si neviem predstaviť, ako bude piť nejaké umelé mliečko, že by ho mala vytiahnuť naraz v postieľke pred spaním. Neviem, či to bude chápať, že to musí vypiť a ide sa spinkať.
    Ak by sme mali prejsť na umelé mliečko, tak ako sa deťom v tomto veku podáva? Aj ráno pred raňajkami? Koľko mliečka by to malo byť ? A do akého veku by sa malo podávať ?

    Budem veľmi rada, ak mi poradíte, ako na to. Dúfam, že si to predstavujem horšie, než to nakoniec bude. Možno pre ňu to bude jednoduchšie ako pre mňa, ale myslím, že to sa stáva často . Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kojenie ukončíte naozaj len tak, že dieťatko nebudete prikladať. Cez deň to robíte super, že ju zaujmete niečim iným, možno by ste jej aj doma mohli povedať, že mliečko nie je. Iste tomu už rozumie. Pomoc maminky je dobrý nápad ale aj tak to môže byť ťažkých pár noci. Počula som už všelijaké finty : napríklad natretie prsníka octom, samozrejme to dieťa odradilo, povedalo, že méčko potazené a kojenie skončilo. Alebo nechať dieťatko pri babičke na víkend, ale to mi príde ako ťažká frustrácia, bez mlieka aj bez mamy. Ak je dieťatko v noci smädné, môžete mu ponúknuť vodu.
    Deti v tomto veku sa už naučia piť z hrnčeka. Moja skúsenosť doma je taká, že nepijú z fľašky s cumlíkom ale s takým nástkom / avent/ a spočiatku sa ešte mliečko dostlao aj mimo pusinku ale potom sa naučil piť veľmi pekne.
    Dieťa mi malo piť mlieko aspon jeden krát denne, zväčša ráno. Celkovo mi malo skonzumovať asi 500 až 750 ml mlieka denne, ale v tom sú samozrejme aj mliečne výrobky a mliečna kaša. DO troch rokovodporúčam mliečnuporciu vo forme umelého mlieka, formuly.
    Ste skvelá mama, že ste tak dlho kojili, možno aj napriek počiatočným ťažkostiam a držím palce, aby ste aj odstavenie dobre zvládli.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: