Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • bacil

    , Autor: maryah

    Dobrý deň pani doktorka, mám na Vás pár otázok. Mám 8 týždňového synčeka, ktorému najskôr pani doktorka zistila baktériu zvanú klepsila. Synček máva niekedy bolesti bruška a riedku stolicu. Boli sme na kontrolný výter z konečníka a táto baktéria mu zmizla no zistili mu druhú - pseudomonas. Povedala, že nie je nebezpečná a že mám mu podávať len probiotiká. Je pravda, že ten bacil nie je nebezpečný a stačia mu len tie probiotiká. Kedy zmizne ten bacil. Ako alebo kde sa nakazil pseudomonasom keď ho nemal, doma? A ako mu zmizol bacil klepsila? Zabudla som napísať, že synček je len kojený. Ďakujem Vám ýa odpoveď, Marika.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bacile, baktérie k nim patria žijú všade okolo nás a aj v nás. Dve menované sú súčasťou zažívacieho traktu. Považujeme ich za potencionálne patogény, niekedy, keď sa dostanú kam nemajú alebo je organizmus oslabený chorobou, tak sa uplatnia a môžu byť príčinou problémov. V zásade však zdravé dieťa nie je potrebné ani vyšetrovať a už vôbec takéto nálezy , ak je dieťa zdravé nie je potrebné riešiť. medzi baktériami prebieha neustály boj o miesto / aj v ľudskom tele/ a tak jedna zlikviduje druhú alebo si s nimi poradí organizmus sám / tak ako sa to stalo klebsiele/. Kojené deti sú na tom aj v tomto prípade lepšie, lebo materské mlieko chráni sliznicu ich zažívacieho traktu pred "nepriateľmi".

Podobné otázky

  • opakovane chorý a k tomu teraz pleseň

    , Autor: zuzulik

    Dobrý deň p.doktorka, prosím vás o radu...náš malý synček a má 10 mesiacov opakovane bol doteraz chorý, už asi 8 krát, stále hnisavá angína a naša Dr.len do neho dookola tlačí ATB, zaberú na 2-3 týždne a zasa je chorý.posledný krát ako som bola pri nej tak som sa pýtala či netreba spraviť nejaké výtery alebo odbery či nemá bacila..a tak povedala, že spravíme..no výsledky ukázali, že má streptokoka a hemofilia..tlačila do neho ATB čo vôbec nezaberali a opätovné testy potvrdili, že bacila stále má a k tomu nám oznámila, že má aj pleseň v črevách a poslala nás k alergologovi a z jeho hľadiska bolo doteraz všetko v poriadku a na gastro ideme budúci týždeň...tvrdí, že musela som mu musela dávať sladkosti,ale tie ešte nepapá, max.brumík raz do týždňa.prosím poraďte čo by sme mali spraviť..už som veľmi zúfala keď synček je stále chorý a nie a nie byť v poriadku...už som veľmi zúfala a o tej plesni mi vravela dosť tak až sa bojím.ďakujem vám za každú rada..Ďakujem,s pozdravom Zuzka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ospravedlňujem sa, ale na okraj začnem tým, že desať mesačné dieťa nemá čo konzumovať brumík! naozaj, odporúčam ho najskôr po treťom roku veku.
    Časté ochorenie vášho synčeka je naozaj závažná vec! Myslím, že pleseň v zažívacom trakte je dôsledkom opakovanej liečby antibiotikami. Odporúčam dlhdobo podávať probiotika.
    Čo sa týka základnej diagnózy, ktorá by mohla byť príčinou opakovaných angín v tomto veku, ktoré sú hnisavé, ak a spraví CRP je vysoké a dieťa má aj vysoké horúčky, treba myslieť na diagnózu periodických horúčok. Divím sa, že alergológ na to nemyslel, možno aj áno a vylúčil to. Čo sa týka nálezov v krku, ak dieťa je choré, horúčka, angína alebo iné ochorenie, je potrebné myslieť na to, že možno treba nasadiť antibiotiká Ak však dieťa nejaví známky bakteriálnehzo ochorenia, výtery ako také nie je potrebné liečiť / a v skutočnosti ani stále robiť./.

  • plač

    , Autor: evisko289

    Dobrý den chcem sa opýtať, máme dvojmesačné dvojčatká chlapčeka a dievčatko dojčím ich krásne nám priberaju no dievčatko je velmi zarevané neviem si to vysvetliť , či je prebalená, vykakaná , napapaná stále plače no večer prestane a spinka v bez problémov máme koliky berú obaja sab simplex a teraz su zahlienený mali nádchu a teraz im otal bacilik v hrdielku tak beru atb unasyn pomaly sa im tie hlieniky miznut su menej no lenze mala je plačlivá od malinka chcem sa spýtať , vyrastie z toho alebo je na to nejaká pričina mali je kludný aj on si občas poplače ako bábo ale malinka mi robi starosti nikdy neviem co jej je ci to ma nejaku pricinu alebo len tak plače dakujem za odpoved ..... mozno sa pýtam hluposť ale neviem si rady :-) dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemôžem si odpustiť, ak deti mali len nádchu a akékoľvek bacilka v nose, tak ak nemali horúčky a vysoké CRP je podávanie antibiotík s najväčšou pravdepodobnosťou zbytočné! Aj preto môžu byť mrzutejšie, môže ich bolieť bruško.
    Prečo je dievčatko plačlivejšie ako chlapček je ťažké zistiť. Možno má naozaj častejšie a bolestivejšie koliky. je super, že ich kojíte, to je pre nich to najlepšie! Ste super mama, lebo nie všetky mamičky s dvojčatami kojenie zvládnu. Skúsila by som situáciu s plačkaním, ale teraz aj z dôvodu užívana antibiotík, zvládnuť podávaním probiotik, najmenej 3 týždne. Existujú aj v kvapkách ale pre deti vášho veku dostať aj bifoval, je to také balenie s cumlíkom.

  • Koliky

    , Autor: vincp

    Dobry den, syncek ma dnes 23 dni, od druheho tyzdna trpi kolikami takmer po kazdom krmeni, hlavne vecer a v noci. Vyskusali sme Espumisan L, po tyzdni a pol ziadna zmena. Pediatricka nam odporucila Sab Simplex a pribiotika, avsak v pribalovom letaciku som nasla info, kde Sab Simplex sa moze podavat detickam od 3. mes., aj ked v davkovani je uz od 3. tyzdnov po 15 kvapiek do kazdej lasky (syna na noc prikrmujem Nutilonom), co u nas predstavuje cca 8x za den a Bio Gaia je probiotikum, kt. je tiez odporucane po 3. mesiaci. V lekarni mi povedali, ze namiesto odporucanych 5 kvapiek mozem davat 3 kvapky aj trojtyzdnovemu babatku. Aky je Vas nazor na davkovanie? Nechcela by som malemu ublizit, aj ked mu je uz po dnovej ,,liecbe,, Sab Simplexom podstatne lepsie.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sab simplex je možné podávať 10 kvapiek niekolkokrát denne, nemusí to byť dlhdobo pri každom krmení, stači vtedy, keď viete, že sa objavuje kolika, čo býva v niektorej fáze dňa. Vhodné je aj masírovanie bruška v smere hodinových ručičiek napríklad aj mastičkou proti nafukovaniu. Bio Gaia je možné v tomto veku podávať. Po dovŕšení dvoch mesiacov sú vhodné probiotika swiss lactobacil Tie sú špeciálne vhodné na koliku.

  • Stolica

    , Autor: merry26

    Dobrý deň! Moja 3mesačná dcéra asi 5 dní veľmi ťažko tlačí pri kakaní. Do teraz jej to šlo lahšie, ale vidím zmenu v tom, že oveľa ťažšie tlačí a stolica je žlto zelená ako kedy....ale čisto žltá nieje. Je plne dojčená. Papáme každeé 3hodiny. V stolici má aj hlienik a mýslim, že je ho viac ako ho bývalo. Mám aj pocit, že má v niektorej stolici malo zvyškov mliečka akokeby bola vodnatejšia, ale kaka tak 5krát denne. Nemyslim, žeby mala hnačku. Frekvencia sa nezmenila. Inak problémy nemá. Je usmievavá, pri tlačení neplače, nebolí ju bruško, proste inak sa nezmenila. Vážim ju a zistila som že za 5 týždnov pribrala 450g. Je to v pohode?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Priberanie je skor na dolnej hranici normy ale hlavné je, že pribrala. Hlien v stolici je preto, že tažšie tlačí a má aj viac stolíc denne, tak sa ten hlien do stolice dostane. Zelená stolica nie je hneď príznakom ochorenia. Odporučila by som problém konzultovat aj s lekárkou a myslím, že by som poradila aj podávat dietaatku probiotika / napríklad bifoval, swis lactobacilky/.

  • brusko

    , Autor: jajuska13

    Dobry den,dcerka mala 1.1.2013 tri mesiace.od narodenia ju bolieva bruskn,ma problemy s kakanim.je plne kojena,no zo zaciatku som davala pred spanim nutrilon ha.uz nemusim,nevzdala som to a mliecko mam.isty cas kakavala po kojeni krasne sama,ux na prsniku sa zacala pucit a tlacit a ked somwju odpojila tak sa vykakala.asi dva tyzdne mam velky problem.vacsinou pri kazdom kojeni pocas dna sa strasne puci,tlaci az ocervenie,purta bradavku a nasledne zas ju chyti.niekedy si pritom prdne a niekedy sa strasne rozplace.ani neviem ci sa poriadne naje.uz sa nevykaka,musim jej pomoct tym,ze jej tlacim nohy na brusko.vtedy sa vacsinou vykaka,no nie kazdy den.4dni nekakala.ale prdy hrozne smrdia a ona sa natrapi na tom prsniku.niekedy si ho ani chytit nechce,co sa predtym nestavalo bradavka predstavovala jedine upokojenie pre nu ked plakala.teraz ju ani nechce a place.ani nejedava uz tak casto ako predtym.pribera kilo mesacne,no teraz neviem pri takychto problemoch ci tolko pribrala.v noci to tlacenie a vystieranie do luku na bradavke nerobi.co to moze byt?stale kolika,a este horsia v 3mesiacoch ako na zaciatku?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že je to prechodný stav, skúste sa zamysliť, či ste nezačali jesť ničo nevhodné / kyslá kapusta, strukoviny, káva alebo iný kofeinový nápoj/ alebo či ste nedostali menses / vtedy deti horšie pijú a môžu byť ajnepokojné/. AK ste to vylúčili, jedná sa o to, že dieťatko z mlieka všetko využije, nemá veľa zbytkov a ani nemusí mať denne stolicu, extrémne som vidlea bez stolice 21 dní a všetko bolo v poriadku. Musí však platiť že dieťa neplače bolestivo, má vetry, nemá krv v stolici a nezvracia. Odporúčam podávať probiotika, najlepšie swis lactobacilky alebo bifoval pre kojencov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: