Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Koliky

    , Autor: vincp

    Dobry den, syncek ma dnes 23 dni, od druheho tyzdna trpi kolikami takmer po kazdom krmeni, hlavne vecer a v noci. Vyskusali sme Espumisan L, po tyzdni a pol ziadna zmena. Pediatricka nam odporucila Sab Simplex a pribiotika, avsak v pribalovom letaciku som nasla info, kde Sab Simplex sa moze podavat detickam od 3. mes., aj ked v davkovani je uz od 3. tyzdnov po 15 kvapiek do kazdej lasky (syna na noc prikrmujem Nutilonom), co u nas predstavuje cca 8x za den a Bio Gaia je probiotikum, kt. je tiez odporucane po 3. mesiaci. V lekarni mi povedali, ze namiesto odporucanych 5 kvapiek mozem davat 3 kvapky aj trojtyzdnovemu babatku. Aky je Vas nazor na davkovanie? Nechcela by som malemu ublizit, aj ked mu je uz po dnovej ,,liecbe,, Sab Simplexom podstatne lepsie.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sab simplex je možné podávať 10 kvapiek niekolkokrát denne, nemusí to byť dlhdobo pri každom krmení, stači vtedy, keď viete, že sa objavuje kolika, čo býva v niektorej fáze dňa. Vhodné je aj masírovanie bruška v smere hodinových ručičiek napríklad aj mastičkou proti nafukovaniu. Bio Gaia je možné v tomto veku podávať. Po dovŕšení dvoch mesiacov sú vhodné probiotika swiss lactobacil Tie sú špeciálne vhodné na koliku.

Podobné otázky

  • kolika

    , Autor: marinchen

    Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o radu. Dcérka má 10 týždňov, od narodenia mala koliky, ktoré postupne nabrali veľmi silnú intenzitu - plakala aj 8 hod denne neútišiteľne. Pred 2 týždňami som sa rozhodla pre bezmliečnu diétu a od toho dňa sa to cca o 40% zlepšilo, taký neutíšiteľný plač odvtedy už nemala, aj keď v kolikových časoch býva nepokojná, zvláda to oveľa lepšie. Okrem toho má aj reflux - ale negrcká, len veľmi prehĺta a zabieha jej. Chcem sa opýtať, čo mám teraz robiť s tou diétou. Viem, že sa drží 2 týždne, ale neviem, čo ďalej. Maličkej som pomáhala aj rúrkou - keď nič iné nezabralo a tlačila tak, že už veľmi plakala. To sa tiež zlepšilo, takže časť dokáže vytlačiť sama a trochu jej aj musím pomôcť. Niekedy sa však zobudí s veľkým plačom a vtedy nepomôže nič, len rúrka. A to je moja druhá otázka - všimla som si, že s tým má problém, odkedy má trochu hustejšiu stolicu - nevie ju vytlačiť. Takže na začiatku po rúrke vyjde niekedy hustá hlienová zátka - hnedšia alebo zelená a potom je sfrarbenie praženičkové. Čo si mám o tom myslieť? Neviem, ako jej pomôcť, aby to išlo aj bez rúrky. Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je pravdepodobné, že dieťatko má príznaky alergie na bielkovinu kravského mlieka, prenesenú cez materské mlieko, keďže ste mlieko konzumovali. Odporúčam nemenej do pol roka ostať na bezmliečnej prísnej diéte, sledujte naozaj zloženie každej potraviny, neuchyľujte a ani ku konzumácii iných mliek/ ovčie, kozie, sojové/, zabezpečíte si dostatočnú dodávku vápnika kvalitnou stravou, hlavne dostatok mäsa a tiež by ste mali užívať preparát s obsahom vápnika. Aj príznaky refluxu môžu súvisieť s týmto problémom. Alergia na bielkovinu kravského mlieka , prejavujúca sa v tomto veku nie je celoživotná, len treba mlieko do výživy u vás ale aj u dieťatka zavádzať opatrne.
    Čo sa týka užívania rektálnej rúrky: čím dlhšie ju budete užívať / a častejšie/ myslím, že tým dlhšie bude dieťatku trvať, kým sa naučí bezproblémovo vyprázdňovať. V tomto veku kojené ani nekojené deti nemusia mať stolicu každý deň, dokonca sa stáva, že ju nemajú aj niekoľko dní, viac ako 10. Musí však platiť, že im odchádzajú vetry, nezvracajú, sú pokojné. To ochkanie, pučanie a fučanie nie je vždy príznakom, že sa dieťatko potrebuje vyprázdniť. Takže odporúčam rektálnu rúrku nepoužívať vôbec alebo len celkom výnimočne, hlavne v týchto prvých dňoch, keďže si na ňu dieťatko už asi zvyklo.

  • Koliky?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pokracovanie: syncek za prvý mesiac pribral 700g, za druhy mesiac 600 a za treti mesiac 400g. Teraz vazi 6500 g. Kazdy mesiac narastol o 5cm, meria 68cm. Su jeho parametre primerane. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Áno, myslím, že to je v poriadku. Ako je to s vyprázdňovaním, nemá zápchu, respektíve problém s kakaním. Aj to treba v tomto prípade sledovať.

  • Koliky?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den. Uz v porodnici sme "chytili" E.coli hemolyticku- zelene vodnate hnacky s krčmi. Na odpor. pediatra sme pouzivali Biogaju a bolo vcelku dobre, stolice boli vodnate,spenene, hnedozlte. V 8. týždni začali silne krcovite bolesti bruska po napapani, stolice sa striedali od hnedej cez zltu po oranzovú. Odvtedy mal v puse dolhodobo soor/ preliečili sme a o par dni bola kvasinka spat/ a obcas aj v oblasti slabin. Bolesti bruska sa stale stupnovali ako intenzita, tak castost i predlzoval sa cas trvania. Výter z rekta vysiel pozit. na Candidu, maly ma makrocytovú anemiu ľ.st., ľahko zvýšené hepat. testy, zásoby zeleza v norme, CRP v norme. Odpor. nam vynechat Biogaju a detoxikovat crevo Enterosgelom. Odvtedy mame zelene hlienovite stolice, bolesti brucha miernejsie, ale pretrvavaju, bez teplot, obcas s prímesou krvi. Teraz ma syn 14týždnov, plne dojcený, mlieka mam dost. Na odpor. pediatra som zo svojej stravy "pre istotu" vynechala vsetky mliecne vyrobky.
    1. Sú taketo stolice normalne?
    2: Je odpodstatnene vynechanie mliecných vyrobkov len tak?
    3. Sú to len koliky a je nutne pockat, kym " z toho vyrastie"?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Stolica dieťaťa býva rôzna a pokiaľ dieťa nemá ťažkosti, nie je potrebné to riešiť. Ale vaše dieťatko ťažkosti má, takže stolice treba sledovať v kontexte toho aké má ťažkosti.
    Vynechanie mlieka a bezmliečnych výrobkov / veľmi púrísne/ je v tomto prípade opodstatneneé, pretože objavenie sa krvi v stolici môže byť signálom alergie na bielkovinu kravského mlieka prenesenú cez materské mlieko od matky. Opakovaen to pozorujem, diéta vždy pomôže. Neznamená to, že dieťa bude mať alergiu na bielkovinu kravského mlieka celý život.
    To či sú to len koliky neviem z vašich informácií povedať, dokonc je to spočiatku ťažké určiť aj po vyšetrení dieťatka. Treba dieťatko sledovať / aj vzhľadom na anémiu/ , sledovať jeho hmotnosť, vývoj a podľa prejavov riešiť prípadne potrebné ďalšie vyšetrenia a diétne zásahy či liečbu.

  • nadmerna plynatost babatka

    , Autor: zuzkamacken

    pani doktorka, chcela by som sa opytat na plynatost, ktora trapi nasho 4mesacneho syna. je tu vela podobnych otazok a odpovedi, ale predsa.. maly je od narodenia na nutrilone, trapili ho mierne koliky, teda vzdy akoby tlacil, najma v noci. velkym placom sme sa vyhli. pil aj antikolikove mlieko, vyskusali sme probiotika bio gaia, infant dophilus.. espumisan sab simplex.. v poslednej dobe je to ale stale horsie, v noci sa meta zo strany na stranu, silno tlaci, pusta silne "prdy".. chvilku je klud a zacne znova. takto je to vacsiu cast noci. stolicu ma zelenu, hlienovitu. nasa lekarka vravi ze je to normalne, priberat pribera, ma uz 7450g. chcem sa teda opytat este na vas nazor? mame trvat na dakych specialnych vysetreniach? alebo je to naozaj normalne? dakujem vam pekne za vas cas.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V zásade ak je dieťatko zdravé vetry odchádzajú dobre pije, priberá tak sa naozaj nejedná o žiadne ochorenie. Môžete večer podať espumisan, pokračujte s probiotikami / odporúčam bifoval pre bábätká/. Možno by pomohlo zmeniť bábútkovské mlieko, teda formulu, napríklad za sunar alebo francais lait. Mlieka nerada mením, ale v tomto prípade by som to skúsila. O tom či je potrebné špeciálne vyšetrenie rozhoduje lekár, určite na tom nemá trvať mamička. Lekár totiž musí zhodnotiť zdravotnýá stav dieťaťa a má vedieť, rozhodnúť, či je alebo nie je potrebné špeciálne vyšetrenie.

  • plač

    , Autor: evisko289

    Dobrý den chcem sa opýtať, máme dvojmesačné dvojčatká chlapčeka a dievčatko dojčím ich krásne nám priberaju no dievčatko je velmi zarevané neviem si to vysvetliť , či je prebalená, vykakaná , napapaná stále plače no večer prestane a spinka v bez problémov máme koliky berú obaja sab simplex a teraz su zahlienený mali nádchu a teraz im otal bacilik v hrdielku tak beru atb unasyn pomaly sa im tie hlieniky miznut su menej no lenze mala je plačlivá od malinka chcem sa spýtať , vyrastie z toho alebo je na to nejaká pričina mali je kludný aj on si občas poplače ako bábo ale malinka mi robi starosti nikdy neviem co jej je ci to ma nejaku pricinu alebo len tak plače dakujem za odpoved ..... mozno sa pýtam hluposť ale neviem si rady :-) dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemôžem si odpustiť, ak deti mali len nádchu a akékoľvek bacilka v nose, tak ak nemali horúčky a vysoké CRP je podávanie antibiotík s najväčšou pravdepodobnosťou zbytočné! Aj preto môžu byť mrzutejšie, môže ich bolieť bruško.
    Prečo je dievčatko plačlivejšie ako chlapček je ťažké zistiť. Možno má naozaj častejšie a bolestivejšie koliky. je super, že ich kojíte, to je pre nich to najlepšie! Ste super mama, lebo nie všetky mamičky s dvojčatami kojenie zvládnu. Skúsila by som situáciu s plačkaním, ale teraz aj z dôvodu užívana antibiotík, zvládnuť podávaním probiotik, najmenej 3 týždne. Existujú aj v kvapkách ale pre deti vášho veku dostať aj bifoval, je to také balenie s cumlíkom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: