Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Koliky?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pokracovanie: syncek za prvý mesiac pribral 700g, za druhy mesiac 600 a za treti mesiac 400g. Teraz vazi 6500 g. Kazdy mesiac narastol o 5cm, meria 68cm. Su jeho parametre primerane. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Áno, myslím, že to je v poriadku. Ako je to s vyprázdňovaním, nemá zápchu, respektíve problém s kakaním. Aj to treba v tomto prípade sledovať.

Podobné otázky

  • Koliky?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den. Uz v porodnici sme "chytili" E.coli hemolyticku- zelene vodnate hnacky s krčmi. Na odpor. pediatra sme pouzivali Biogaju a bolo vcelku dobre, stolice boli vodnate,spenene, hnedozlte. V 8. týždni začali silne krcovite bolesti bruska po napapani, stolice sa striedali od hnedej cez zltu po oranzovú. Odvtedy mal v puse dolhodobo soor/ preliečili sme a o par dni bola kvasinka spat/ a obcas aj v oblasti slabin. Bolesti bruska sa stale stupnovali ako intenzita, tak castost i predlzoval sa cas trvania. Výter z rekta vysiel pozit. na Candidu, maly ma makrocytovú anemiu ľ.st., ľahko zvýšené hepat. testy, zásoby zeleza v norme, CRP v norme. Odpor. nam vynechat Biogaju a detoxikovat crevo Enterosgelom. Odvtedy mame zelene hlienovite stolice, bolesti brucha miernejsie, ale pretrvavaju, bez teplot, obcas s prímesou krvi. Teraz ma syn 14týždnov, plne dojcený, mlieka mam dost. Na odpor. pediatra som zo svojej stravy "pre istotu" vynechala vsetky mliecne vyrobky.
    1. Sú taketo stolice normalne?
    2: Je odpodstatnene vynechanie mliecných vyrobkov len tak?
    3. Sú to len koliky a je nutne pockat, kym " z toho vyrastie"?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Stolica dieťaťa býva rôzna a pokiaľ dieťa nemá ťažkosti, nie je potrebné to riešiť. Ale vaše dieťatko ťažkosti má, takže stolice treba sledovať v kontexte toho aké má ťažkosti.
    Vynechanie mlieka a bezmliečnych výrobkov / veľmi púrísne/ je v tomto prípade opodstatneneé, pretože objavenie sa krvi v stolici môže byť signálom alergie na bielkovinu kravského mlieka prenesenú cez materské mlieko od matky. Opakovaen to pozorujem, diéta vždy pomôže. Neznamená to, že dieťa bude mať alergiu na bielkovinu kravského mlieka celý život.
    To či sú to len koliky neviem z vašich informácií povedať, dokonc je to spočiatku ťažké určiť aj po vyšetrení dieťatka. Treba dieťatko sledovať / aj vzhľadom na anémiu/ , sledovať jeho hmotnosť, vývoj a podľa prejavov riešiť prípadne potrebné ďalšie vyšetrenia a diétne zásahy či liečbu.

  • Hltanie vzduchu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, rada by som sa spytala, mam dvojmesacnu dceru, ktora asi pred tyzdnom zacala cucat vzduch pocas kojenia. To jej sposobuje velke bolesti, krce a neustale pocas dna place. Place uz pri kojeni. Zvija sa a cela sa kruti. Skusila som vela technik, moja pediatricka nam dala Espumisan, kedze usudila, ze problem je, ze ma dute brusko ( zistila klopkanim ), saje vzduch a to jej sposobuje koliky. Ten Espumisan nam vsak nezabera. Skusam ju kojit vo zvislej polohe, kedze mam asi silny vypudzovaci reflex, pred kojenim si odsajem mieko, aby ho nehltala, no aj tak pri krmeni pocujem ako ten vzduch nasava. Sklusila som viacere polohy pri dojceni, no vzduch hlce stale. Davam ju castejsie pocas kojenia odgrgnut, masirujem brusko, Nic nepomaha, cele dni preplace a ja ju mam cele dni na prsniku, lebo inak sa nevie utisit. To, ze zacala hltat vzduch pripisujem cumliku, ktorý som jej skusila dat, kedze sa nevedela utisit a pravdepodobne napodobnuje satie cumlika. Dudlik jej uz nedavam. Myslim si, ze ide o koliky, no potrebujem vylucit aj ine ochorenia, ktore jej sposobuju tuto bolest. Moze to byt aj nieco ine ako koliky? Mam poprosit svojho pediatra, aby nas poslal na vysetrenia? Ved nie je mozne, aby plakala uz pocas jedenia, po jedeni a vlastne posledny tyzden place stale. Kedze mame aj GER, davam jej aj Nutrilon Nutriton, co jej mozno tiez zatazuje zaludok. Ten jej vsak uz davam uz len jedenkrat za den, kedze vracia menej. Navyse mi dost casto vracia uz zrazene mlieko, ktore ma kyslu vonu Poradte prosim.Vopred pekne dakujem. Maja

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    neviem, prečo si myslíte, že dieťatko nejako enormne hltá vzduch. Je ťažkosti pramenia skôr z gastroesofageálneho refluxu. Ak pri tom nekašle, má dosť mokrých plienok, priberá, tak je potrebné len dlhšie ju držať po nakojení vo zvýšenej polohe, podložiť predné nohy postieľky tak, aby v tejto zvýšenej polohe aj spinkala, po nakojení ju nekolísať, nehýbať s ňou veľmi. Môžete podávať probiotika lactobacil swis, mám s nimi veľmi dobré skúsenosti a samozrejme, kedykolvek si pýta, priložte ju. Ešte môžete vy piť čaj z feniklu, anýzu a majoránky, podporuje tvorbu mlieka a udetí pôsobí proti nafukovaniu.

  • kolika ano ci nie??

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka..chcem sa opytat,,moj syncek ma skoro mesiac,,a po 2 tyzdnoch som zbadala pri kojeni ,,ze je nepokojny,,zacne sa vrtiet,,je cerveny,stlaca pasticky na rucickach,a robi to aj ked spinka alebo ked sa ma zobudit..kaka aj 2 krat za den,,vyzera to tak,ze ho asi boli brusko,alebo sa nedokaze vykakat,,tak tlaci..ale nejak moc neplace,,malo kedy a ked ano tak trosku..davam si pozor co zjem,,neviem ci mozem mliecne vyrobky,,jedavam biele jogurty s probiotickou kulturou a susene slivky lebo mam problem ist na wc...prve dva tyzdne nic nemal..ma koliky??mam mu pomoct s rurkou ,,aj ked kaka??a stolicu ma peknu zltkavu,aj ked dnes bola redsia,,je to dobre??

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to urcte dobra stolica, rektalnu rurku nepouzivajte, o to neskor sa nauci bez problemovo kakat. Na zaciatku jednoducho nevedia zacat kakanie, preto sa pucia. Koliky to pravdepodobne nie su.
    Na slivky pozor, jogurty aj mliecne vyrobky mozete, stolicu si upravite dostatkom tekutin a vylucenim potravin, ktore zapekaju. Sledujte ako sa chova po slivkach, ci ho neboli brusko, ak nie, nemusite sa obmedzovat.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: