Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Spanok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, ja uz som vam pisala pred 4mesiacmi. Teraz mame 8mesiacov a stale ten isty problem. Moja dcerka cez den spinka uz len dva krat. Dohromady tak 2 niekedyy 3hodiny. Nov noci je to katastrofa. Niekedy mam pocit,ze nestihnem ani zatvorit oci a uz je hore. jednoducho s pretoči na brusko,posadi a je hore alebo place...obcas sa stane,že spi aj 2-2,5hodiny v kuse no to je malokedy.Stale ju kojim,no v noci ju občas oklamem čajom.Neviem zž čo mam robit.Som hrozne zufala a unavena...ona je cez den velmi živa,musim byt stale v strehu. Som na nu vo vacsine sama , partner pracuje v zahranici, Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Chápem vás, je to naozaj tažké ale žiaden univerzálny recept nepoznám. Niekedy pomože, ked mamička dietatko nespia v tej istej miestnosti, dietatko sa celkom nepreberie a nedozaduje sa tak vehementne kojenia. Doležité je, aby ste spali a oddychovali, ked spinká dietatko. Niekedy pomože podanie homeopatického čipku viburcol / dostat v lekárni/ večer pred spaním.

Podobné otázky

  • Vzduch v brusku

    , Autor: Michaela_Vrbičanová_0712083546

    Dobrý deň,
    Naša malá začala mávať histerické plače, nejde ju nič utíšiť, zaberie až kontakt koža na kožu. Vyzerá že má problém s bruškom, prdíky a vylučovanie.
    Čítala som o silnom toku z prsníkov, mne tečie mlieko z druheho prsníka pri kojení. čítala som o dojčeni na chrbte ale to sa mi vobec nedarí. Stáva sa, že keď maličká dlšie spí, mi tečie mlieko z prsníkov.
    Mála má teraz aj taký plytší spánok, cez den sa dosť často budí po krátkom spánku a je taká viac nepokojná.
    Viete mi s tým poradiť?

    Vopred Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Asi vám veľmi neporadím, lebo nevidím zásadný problém. To, že mliečko tečie aj medi kojením a najviac pri kojení je normálne, lebo práve kojenie je hlavný stimul pre tvorbu mlieka. Neviem ani ako je babatko staré.
    V každom prípade ak máte veľký, tvrdý prsník na začiatku kojenie, tak si mliečko odstrieknite a potom dieťatko priložte.

  • Časté nočné budenie ročného babatka

    , Autor: victoriaq

    Dobrý deň.syn bude mat 3.6 rok je zdravý od narodenia plne dojčeny zavedené všetky prikrmy. Starsi syn teraz už 7 ročný bol dokrmovany aj UM plus mal cumel tentokrát som sa odhodlala zvládnuť to bez oboch “pomôcok”. Vedela som že to bude náročnejšie ale vzhladom na to že som silný alergik rozhodla som sa takto. V začiatkoch dojčenia som vyhľadala aj laktacnu poradkyňu nebyt jej asi by sme opäť skoncili aj s UM. Rešpektovala som všetky odporúčania dojčenia na požiadanie. Syn odmalička zle spal prešli sme si kolikami aj refluxom ale videla som svetlo na konci tunela. Denný spánok je už v norme avsak v noci to je mám pocit čím ďalej tým horsie. Budi sa pomaly aj každú hodinu a pol, vo výnimočných prípadoch “potiahne” 3 hodiny. Snažím sa mu hneď neponúkať prsník a najprv ho nejako pohladkať utíšiť ale väčšinou to nezaberie a tak rezignujem pretoze keď sa chcem aspoň trosku vyspať tak ho nadojčim v polospanku. Názory na to sa rôznia od extrému k extrému že je to Ok až po odporúčanie odstavenia. Nerada by som s dojčením skončila ale z dlhodobého hľadiska je to uz veľmi únavne. s pediatrickou sme zhodnotili že od hladu sa nebudí určite lebo prospieva a pred spánim mu vždy urobím kasu pripadne niečo sýtejšie tak dávať na noc UM asi ničomu nepomôže. Prosím vás o radu :) Dakujem vopred Viktoria

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite je najvyšší čas dieťa odstaviť ak chcete aj prestať vstávať v noci tak často ale aj zabezpečiť určitú separáciu dieťatka , čo je v tomto veku na mieste.
    Prvým krokom môže byť uložiť dieťatko na spánok do inej izby, než spíte vy. Nebude v noci cítiť vašu blízkosť ani vôňu mlieka a ak sa aj preberie, ak sa celkom nezobudí, nebude sa mu chcieť vstať hľadať mlieko a bude spinkať ďalej, nehovoriac o tom, že ani vy sa na každý jeho najmenší pohyb nezobudíte ako v prípade, že spíte spolu. Odstavenie nebýva ľahké ale v tomto veku už materské mlieko nemá sýtiaci ani imunologický zásadný prínos. Je to skôr ten pocit vzájomnej blízkosti a upokojenia v akejkoľvek situácii pre dieťa. Dokonca si nie som istá, či hneď po odstavení bude dobre spinkať, možno bude chcieť v noci piť niečo iné ale treba vydržať, okrem obyčajnej vody mu nič iné v noci nedať. Rozhodnutie je na vás ale inú cestu nevidím.

  • nočné dojčenie a spánok

    , Autor: katka2607

    Dobrý deň,
    niektoré kamarátky mi vravia, že by som svoju 9mesačnú dcérku nemala už v noci dojčiť. Je pravda, že sa budí veľmi často, aj každú hodinu, a aj cez deň zaspí iba pri kojení alebo v kočíku/nosiči. Nepoužívame dudlík a ani fľašu s cumlom, vodu pije z pohárika. Neviem si teda predstaviť, ako by som mohla obmedziť nočné kojenie aby sa to zaobišlo bez veľkého plaču...Je odporúčané časté nočné kojenie a aj zaspávanie na prsníku nejakým spôsobom obmedzovať alebo to odoznie samo a treba len vydržať? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takto: odborné rady tvrdia, že dieťa v tomto veku by malo byť kojené 3x denne, nočné kojenie by sa malo obmedziť až zrušiť. Teória je taká ale ako sam avidíte, prax býva iná. Môžete skúsiť kojenie obmedziť ale sama viem, že keď sa chete vyspať a pomôže, že dieťatko uspíte a upokojíte kojením, čo vám iné zostáva, že?
    V tomto veku môžete dieťatko nechať sponkať v inej izbe než spíte vy, niekedy to na jeho spánok aj váš pôsobí blahodárne, lebo sa navzájom neovplyvňujete. Keď už veľmi chce, aby ste prišli rozplače sa,ale keď len mrnčí a mrví sa, nereagujete z inej miestnosti na rozdiel od toho, keď ste pri nej.

  • postielka

    , Autor: kaatarinaa

    dakujem za odpoved k otázke s predmetom - postielka. Chcem sa však ešte spýtať, ked sa malý stavia v postielke chodím ho častejšie kontrolovať, a to z toho dovodu, že on sa proste postaví a pustí a spadne. Máme síce hniezdo, ale aj tak sa može buchnúť, proste ešte ma slabé nožičky a on sa nebojácno pustí. Môžem sa ešte spýtať, včera som ho uspavala 1,5 hodiny večer, cez den sa smeje a nechce spať. Môžem mu skusiť zredukovať spánok len na jeden poobedný? nespraví mu to ešte vačšiu šarapatu?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ke´d už má okolo jedného roka, tak je možné prejsť na jeden spánok denne, ale asi nevydrží až do obeda, tak ho dajte po desiatej , myslím jedle desiata, čo býva okolo pol jedenástej, jedenástej a potom nech papá obed, keď sa zobudí.

  • Spánok

    , Autor: vladka333

    Dobrý deň. Mám 7-mesačnú dcéru, ktorá od narodenia krásne spinkala, budila som ju v noci na radu pediatričky každé 3-4 hodiny na papanie, s čím som po čase prestala a odvtedy prespala celú noc. Posledné asi tak 2 mesiace sa začala budiť, sú noci, keď sa budí aj každú hodinu. Väčšinou dosť plače a upokojí sa iba pri prsníku, no nie vždy z neho aj pije, niekedy sa len pritúli a zaspí, niekedy sa aj napapá. Skúsila som ju zobrať k sebe do postele, ani to nepomohlo. Nepomohla ani kaša pred spaním. Už neviem, čo s tým mám robiť a čím to môže byť spôsobené, či má zlé sny alebo ju niečo bolí... Zúbky to nie sú, ako sme si spočiatku mysleli, lebo už dlhšie sa jej žiaden neprerezal a plač v noci neprestáva. Dá sa s tým vôbec niečo robiť alebo to musíme len prečkať? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to obdobie prvej separačnej úzkosti, dietatko stále kontroluje, či je matka nablízku, chce byt pri nej. je to dočasné, iste sa jedného dna znova vyspíte celú noc, ale toto treba pretrpiet. Nie je to choroba ani výchovná chyba, s detmi to jednoducho tak býva.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: