Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Časté nočné budenie ročného babatka

    , Autor: victoriaq

    Dobrý deň.syn bude mat 3.6 rok je zdravý od narodenia plne dojčeny zavedené všetky prikrmy. Starsi syn teraz už 7 ročný bol dokrmovany aj UM plus mal cumel tentokrát som sa odhodlala zvládnuť to bez oboch “pomôcok”. Vedela som že to bude náročnejšie ale vzhladom na to že som silný alergik rozhodla som sa takto. V začiatkoch dojčenia som vyhľadala aj laktacnu poradkyňu nebyt jej asi by sme opäť skoncili aj s UM. Rešpektovala som všetky odporúčania dojčenia na požiadanie. Syn odmalička zle spal prešli sme si kolikami aj refluxom ale videla som svetlo na konci tunela. Denný spánok je už v norme avsak v noci to je mám pocit čím ďalej tým horsie. Budi sa pomaly aj každú hodinu a pol, vo výnimočných prípadoch “potiahne” 3 hodiny. Snažím sa mu hneď neponúkať prsník a najprv ho nejako pohladkať utíšiť ale väčšinou to nezaberie a tak rezignujem pretoze keď sa chcem aspoň trosku vyspať tak ho nadojčim v polospanku. Názory na to sa rôznia od extrému k extrému že je to Ok až po odporúčanie odstavenia. Nerada by som s dojčením skončila ale z dlhodobého hľadiska je to uz veľmi únavne. s pediatrickou sme zhodnotili že od hladu sa nebudí určite lebo prospieva a pred spánim mu vždy urobím kasu pripadne niečo sýtejšie tak dávať na noc UM asi ničomu nepomôže. Prosím vás o radu :) Dakujem vopred Viktoria

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite je najvyšší čas dieťa odstaviť ak chcete aj prestať vstávať v noci tak často ale aj zabezpečiť určitú separáciu dieťatka , čo je v tomto veku na mieste.
    Prvým krokom môže byť uložiť dieťatko na spánok do inej izby, než spíte vy. Nebude v noci cítiť vašu blízkosť ani vôňu mlieka a ak sa aj preberie, ak sa celkom nezobudí, nebude sa mu chcieť vstať hľadať mlieko a bude spinkať ďalej, nehovoriac o tom, že ani vy sa na každý jeho najmenší pohyb nezobudíte ako v prípade, že spíte spolu. Odstavenie nebýva ľahké ale v tomto veku už materské mlieko nemá sýtiaci ani imunologický zásadný prínos. Je to skôr ten pocit vzájomnej blízkosti a upokojenia v akejkoľvek situácii pre dieťa. Dokonca si nie som istá, či hneď po odstavení bude dobre spinkať, možno bude chcieť v noci piť niečo iné ale treba vydržať, okrem obyčajnej vody mu nič iné v noci nedať. Rozhodnutie je na vás ale inú cestu nevidím.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: