Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • grckanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, moj 4,5mesacny syncek stale grcka uz od narodenia, vzdy po jedle musi nieco vygrckat niekedy je to menej , niekedy je to viac, niekedy aj hodinu po jedle ked ho dam na brusko alebo ho dvihneme z lehu to si grgne a porad aj nieco vyjde von. inak je spokojny a neplakava. a este sa chcem spytat na váhu bol predcasne narodeny o mesiac, cize by mal 3.mesiace. vahu ma 6kg, ale malo zacal priberat takych 200g za dva tyzdne. co priberal 5OOg. je to normalne? papa nutrilon H1,od narodenia,

Podobné otázky

  • Grckanie

    , Autor: Kika98

    Dobrý deň,
    Chcem sa spýtať na vás názor grckania mojej dcéry. Mala 1 rok a po podaní jogurtu,či iného mliečneho pokrmu, ugrckava. Nie je to nejaký prúd grckania,len z nej pri hre niečo vybehne. Vraj alergia na mlieko to nie je. Skúšali sme aj bezlaktozovy jogurt a to iste. Napr. Po privarku zahustenom mliekom či smotanou taký problém nemá. Viete mi poradiť , čo môže mať za problém?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Možno ešte nemá dostatočne uzavretú hornú časť žalúdka. Alebo spapá jogurtu viac ako by mala. Skúste najprv 14 dní jogurt nepodávať a sledovať, či sa to objaví po inom jedle a potom začnite jogurtom postupne: 1 lyžičku prvý deň potom 2-4-8-16 pol jogurtu, 3/4 jogurtu potom celý.
    Neviem aký jogurt dávate, možno ho treba zmeniť, napríklad nie veľmi rada dávam activiu, možno by radšej smotanový, určite nie nízkotučný.

  • Reflux?

    , Autor: Stelaa

    Dobrý deň pani doktorka
    Moja dcéra dosť často grcka , v noci väčšinou nie ale cez deň často
    Ale cez deň aj keď si 2x odgrgne niekedy grcne sj po hodine
    Bud tvaroh alebo vodičku ako keby
    Je čisto len dojcena
    Dojčila by sa aj každú hodinu , lenze neviem či ju potom kvôli tomu neboli bruško a kvôli tomu aj zvracia žeby sa prejedala ? Obvodná kaze dávať vodičku a interval natiahnuť na 3 hodiny
    U nás nemožné lebo plače a pýta si
    Priberá , za mesiac pribrala kilo. Má 5tyzdnov
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V žiadnom prípade nepodávať vodu, len vánimočne tri-štyri čajové lyžičky pri veľkej horúčave, ktoré teraz už nie sú. Z vody bude grcať ešte viac.
    Takéto grckanie, ublinkávanie je v tomto veku bežné, deti naozaj majú reflux. Dôležité je, aby sa napapala ako si žiada, po jedení ju zodvihnite, niekedy si odgrgne niekedy nie je to v poriadku. Po jedle ju nahojdajte, nenatriasajte, pokojne ju oložte do postieľky vo zvýšenej polohe: podložte predné nohy postieľky tak, aby mala hlavičku vyššie asi v 30 stupňovom uhle.

  • 4mesacne bábätko stále grcka

    , Autor: veve2019

    Dobrý deň pani doktorka, prosím o radu - 4mesacna dcéra, ktorá je od narodenia na umelom mlieku, stále grcka, či už bezprostredne po papani ale aj 2,5 hodiny po papani - doslova pred ďalším kŕmením. Niekedy slabo, stecie jej po líci, inokedy to z nej vyletí aj na 15-20cm ďaleko. Zvracia bezprostredne po krmeni mlieko, neskôr iba cistu vodu. Je to normálny jav? Pije 5x denne po 170-200ml umelého mlieka (Nutrilon). Celu noc prespí takze vtedy cca 10-11 hodín nepapá. Inak papa v intervaloch cca 3 hodiny, častokrát však pýta papať omnoho skôr, napríklad po 2 hodinách či 2,5 hodine. Nakoľko velmi plače od hladu musim jej dať v takom prípade mliecko niekedy aj skôr, než po troch hodinách, natiahnem to na 2,5 hodiny cca. Čo sa týka priberania, s tým doteraz nebol problém, ako 3,5mesacna vážila 6,7kg a merala 60cm, prospieva dobre. Pocikanych plienok máva cca 4 denne. Nemôže mat problém s obličkami keď zvracia vodu aj 2,5 hodiny po kŕmení? Tiež sa chcem spýtať, je možné žeby grckanie bolo emocionálne podmienene? Mám totiž pocit že grcka aj vždy vtedy keď sa raduje alebo keď je veľmi nervózna. ďakujem za Váš názor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vracanie vody 2,5 hodiny po jedení iste nepoukazuje na ochorenie obličiek. Skôr sa treba zamerať na počet mokrých plienok, ale ak dobre papá a dobre priberá, možno ju len menej často prebaľujete, ciká do jednej plienky viackrát.
    Vracanie je v tomto veku časté, veľa detí má gastroesofageálny reflux. Nieje potrebné liečenie, pokiaľ dieťa dobre priberá a nemáva ochorenie dýchacích ciest. Len treba dodržiavať režim: po kojení ho nehojdať, nenatriasať, treba ho uložiť do postieľky vo zvýšenej polohe, vyššie hlavička: podložíme predné nohy postieľky. V tomto veku nepodávame deťom žiadne čaje ani vodu!!!!!!!!!!

  • grckanie

    , Autor: evalilianka

    Dobrý deň, prosím Vás o radu, mám dcérku ktorá mala 02.01.2016
    4 mesiace, bohužial nekojím od začatého 3 mesiaca, malá papá Nutrilon, chutí jej , po každom kŕmení odgrgne pekne, potom ju držím ešte na rukách cca 15-20 minút no aj tak mi vygrcne aj po dvoch hodinách po kŕmení, nie veľké množstvo cca tak za jednu dve polievkové lyžice, týždeň jej zahusťujem UM nutritonom a teraz mi zvykne vygrcnúť len ked si ju dám do polosedu na seba a pozeráme obrázky v knižke alebo ked ju držím na rukách,kým ležká alebo sa sama prevaľuje tak negrcká, spávať ju dávam na noc a v kočíku vo zvýšenej polohe pre istotu aj ked v noci a v kočíku negrcká, je to normálne alebo je nutné riešiť sono?do akého mesiaca alebo veku je také odgrckávanie normálne? A ešte by som sa chcela opýtať či mám zahusťovať nutrilon niečim iným? Možno sa len veľmi obávam nakoľko je to moje prvé dieťatko. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že sa nozaj zbytočne obávate. Takéto grckanie je u detí bežné, pretrváva to rôzne dlho, často aj do roka a dlhšie. Sono vyšetrenie nič nerieši, nie je to ani správna diagnostická metóda na určenie gastroesofageálneho refluxu. Pokiaľ dieťa nemáva infekcie dýchacích ciest, uší, nevdýchlo zvratka, tak sa nejedná o ochorenie len o stav, kedy ešte nie celkom funguje horný uzáver žalúdka. Robíte správne, že dieťatko ukladáte do polohy so zvýšenou hlavičkou. Hlavne po jedle ju nehojdajte, nenatriasajte. Ak dobre priberá, dostatone močí, určite vracanie neznamená znížený prívod živín. Ak nutriton situáciu zlepšuje, môže sa používať, ale používa sa u kojených detí do materského mlieka. U starších detí môžete použiť umelé mlieko, teda formulu antirefluxovú, AR ale ani to nezaručí, že dieťa vracať nebude.

  • Reflux

    , Autor: didinka11

    Dobrý deň,
    môj 3 týždňový syn vždy po papaní začne trošku chrapčať. Zo začiatku sme si mysleli,že je prechladnutý,ale doktorka ho popočúvala a dýchanie má čisté. Tak nám povedala,že je to reflux. Mám mu dávať Nutriton. Ale on mi často nezvracia, iba sem tam aj to maximálne 3 x za deň a to je iba také "ublinknutie" Niekedy je po papaní taký nepokojný. Dokonca si mi niekedy ani neodgrgne. Cez deň ho kojím a v noci ho prikrmujem Nutrilonom HA. Naozaj ide o reflux? Je to vážne? Mám mu dávať ten Nutriton? A ako zmiernim príznaky?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nutriton môže alebo nemusíte dávať, podľa toho ako naneho bude reagovať. Je potrebné často kojiť a a nedávať nutrilon, ak budete naozaj často kojiť, veľa oddychovať, je možné, že sa mlieka bude tvoriť dostatok. Pokial nie je grckanie a aj prípadný reflux spojený s opakovaným ochorením dieťtka, zápalom ušiek a pdobne, nie je potrebné reflux vôbe riešiť ani vyšetrovať. je však dôležité uložiť dieťatko do zvýšenej polohy, teda hlavičku vyššie ako nožičky, asi 30 stupňový uhol, najlepšie podložením predných nôh postieľky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: