Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • 4mesacne bábätko stále grcka

    , Autor: veve2019

    Dobrý deň pani doktorka, prosím o radu - 4mesacna dcéra, ktorá je od narodenia na umelom mlieku, stále grcka, či už bezprostredne po papani ale aj 2,5 hodiny po papani - doslova pred ďalším kŕmením. Niekedy slabo, stecie jej po líci, inokedy to z nej vyletí aj na 15-20cm ďaleko. Zvracia bezprostredne po krmeni mlieko, neskôr iba cistu vodu. Je to normálny jav? Pije 5x denne po 170-200ml umelého mlieka (Nutrilon). Celu noc prespí takze vtedy cca 10-11 hodín nepapá. Inak papa v intervaloch cca 3 hodiny, častokrát však pýta papať omnoho skôr, napríklad po 2 hodinách či 2,5 hodine. Nakoľko velmi plače od hladu musim jej dať v takom prípade mliecko niekedy aj skôr, než po troch hodinách, natiahnem to na 2,5 hodiny cca. Čo sa týka priberania, s tým doteraz nebol problém, ako 3,5mesacna vážila 6,7kg a merala 60cm, prospieva dobre. Pocikanych plienok máva cca 4 denne. Nemôže mat problém s obličkami keď zvracia vodu aj 2,5 hodiny po kŕmení? Tiež sa chcem spýtať, je možné žeby grckanie bolo emocionálne podmienene? Mám totiž pocit že grcka aj vždy vtedy keď sa raduje alebo keď je veľmi nervózna. ďakujem za Váš názor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vracanie vody 2,5 hodiny po jedení iste nepoukazuje na ochorenie obličiek. Skôr sa treba zamerať na počet mokrých plienok, ale ak dobre papá a dobre priberá, možno ju len menej často prebaľujete, ciká do jednej plienky viackrát.
    Vracanie je v tomto veku časté, veľa detí má gastroesofageálny reflux. Nieje potrebné liečenie, pokiaľ dieťa dobre priberá a nemáva ochorenie dýchacích ciest. Len treba dodržiavať režim: po kojení ho nehojdať, nenatriasať, treba ho uložiť do postieľky vo zvýšenej polohe, vyššie hlavička: podložíme predné nohy postieľky. V tomto veku nepodávame deťom žiadne čaje ani vodu!!!!!!!!!!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: