Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Pecivo

    , Autor: Zzuunnaa

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať od akého veku môžu deti pečivo? Resp. čím je možné pečivo nahradiť? Mame doma 9 mesačnú dcérku, podávam zatiaľ kase/zeleninovo-masové prikrmy/ovocie ale dcéra už veľmi výrazne natahuje ruky keď jeme my. Premýšľala som nad pečivom, avšak nie som si istá, nakolko bezne pečivo obsahuje dosť veľa soli, cukru a bohužiaľ rôzne ďalšie (často krát aj umele) prísady. Ja som celiatik, takze doma piecť chleba (lepkovy) neviem. Alebo môžem dať dcére doma upeceny bezlepkovy chlieb? Nebude problém obsah soli? Snažila som sa odpoved nájsť na internete, avšak mnoho mam dáva deťom chlebik so sunkou napr čo podľa môjho názoru do jedálnička tak maleho dieťaťa údeniny, šunky, salámy a pod vôbec nepatria.. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja do roka deťom chlieb ani pečivo nedávam, práve kvôli obsahu soli. Existujú rôzne detské keksíky / nie bežné piškóty ani chrumky/ napr hero nestlé, tie by ste mohli dieťatku ponúknuť. Pozor, nesmie byť samé, keď to papá, mohlo by vdýchnuť malý kúsok.

Podobné otázky

  • Strava pre ročne dieťa

    , Autor: Andrea_Rovnanova_0930062105

    Dobrý deň prajem pani doktorka, chcela by som sa opýtať, či aj po roku musí jesť dieťa denne mäso a raz do týždňa zltko vlastne po roku už vajíčko. Je nás jedálniček v poriadku? Raňajky: Nutrilon, desiata: čerstvé ovocie (banán, hruška, jablko, slivka, avokado, čučoriedky. Obed: polievka (zeleninový alebo masový vývar, Vlockova, vajickova, sosovicova, so psenom s bezvajecna, …), mäso so zeleninou, olovrant: domáca výživa bez cukru alebo biely jogurt, mlieko s piskotou, pečivo s domácim džemom. Večera: polievka alebo druhé jedlo z obeda. Pred spaním kasa. V noci nutrilon. (Nevieme sa ho zbaviť). Mame 11 mesiacov, 80 cm a 11 kg. Veľmi pekne ďakujem. Robite skvelú prácu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemusí mať dve večere. pred kúpaním kašu alebo jedlo od obeda, tesne pred spaním mliečko, ak chce. Mäso nemusí mať každý deň, týždenne má mať 200 až 250 gramov mäsa

  • Mixovanie jedla

    , Autor: lucik-3

    Dobry den, mam s dcerkou pretrvavajuci problem pri krmeni a budem vdacna za kazdu radu. Od prvych prikrmov som jej jedlo mixovala a mixovanie stravy vyzaduje dodnes. Ma 15 mesiacov, iba 4 zuby (vrchne a dolne dva) a za svet nechce zeleninu a ovocie v inej podobe. Pecivo alebo ine “suche” veci, ktore jej napeciem pekne zuje, taktiez do chrumky pekne hryzie a pozuje. Akonahle jej ponuknem zemiak alebo iny druh zeleniny ci ovocia, vypluva alebo ju napne a zvracia. Rovnako nezje iba pucenu texturu, skratka iba ked je to hladko zmixovane, vtedy zje vsetko. Vidim, ze jej to ostane na jazyku a akoby to ani nechcela prehltnut. Od malicka jej varim ci zeleninove ci ovocne prikrmy, stale ponukam kusky a nic. Ako malicka mala reflux a tiez som casto bojovala s jej vracanim z prikrmov, lebo ako malu ju obcas napinalo aj z toho mixovaneho. Dufala som, ze jej casom vyrastie viac zubov a zmeni sa to, ale uz mi pride velka na mixovanu stravu. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Niekedy deti naozaj dlhodobo vyžadujú mixovanú stravu. Dokonca niektorí kolegovia neodporúčajú stravu dieťaťu mixovať vôbec, aby potom nebol problém prejsť na tuhú stravu. Ale ako popisujete dieťatko spapá aj tuhú stravu, takže myslím, že žiaden problém nemá, len jej tá mixovaná strava lepšie chutí. Základnú stravu / ale neviem či dávate aj mäso, mala by mať cca 200-250 gramov mäsa týždenne/ by som jej mixovala, aby sa dobre najedla kvalitnej stravy a ostatné by som podávala vo forme malých kúskov / chrumky určite obmedziť/ a postupne iste prejde na tuhšiu stravu. Niekedy to trvá aj do dvoch rokov.

  • Správny stravovací režim a nočné dojčenie

    , Autor: Nelu88

    Dobrý deň,

    pani doktorka, chcela by som sa s Vami poradiť, aký stravovací režim správne nastaviť dcére a zároveň sa opýtať na Váš názor na nočné dojčenie.

    Dcéra má čerstvých 9m, je dojcena, s prikrmami sme začali od ukončeného 6.m.

    Môj plan bol postupne nahrádzať jednotlivé chody dňa (1.obed-zelenina/+mäso,2.desiata-ovocie,3.olovrant-kase, chlebík,jogurt ap.) s tym, že v cca 9/10 mesiacoch bude mať moje mliečko už len na raňajky, večeru a druhú večeru.
    1. je tento postup správny?
    2. v akom veku vymeniť aj večere a raňajky? Je v poriadku ak potom MM ponechám už len po zobudení ráno a ako druhú večeru?

    Avšak realita je taká, že dcéra prikrmy takmer úplne odmieta. Na začiatku otvárala ústa pekne, teraz len vidí lyžicu a odvracia sa. Jediné čo ako tak prijme je banán a hrušková výživa. Nikdy som ju nenutila, na prikrmy sme išli pomaly, chválili sme ju. Aj po 3 mesiacoch prikrmov teda jej jedálniček tvorí prevažne mlieko. 5x za deň, plus akoby druhá večera po prvom zobudení plus nočné dojčenie.
    1. môžu dcére chýbať nejaké živiny, napr železo, keď zatiaľ neprijíma inú stravu resp. len veľmi malé množstvo? Je dosť veľká, 10,5 kg no za posledné 3 mesiace, t.j. odkedy prikrmujeme, pribrala dokopy len 200g.
    2. môže byť problém v tom, že má veľa mlieka a preto nechce iné? Je pravda, že niekedy dostane mlieko aj pomimo, keď sa z denného spánku zobudí s plačom väčšinou chce cucnut mliečko hoci jedla tesne pred spaním. Mala by som mlieko obmedziť? Zatiaľ, skúšam príkrm, ak nechce počkám pol hodinu a ponúknem znova, ak nechce ani potom, dám mlieko (a to si dá vždy).

    Taktiež veľa mlieka vypije v noci. Budí sa každú hodinu, max 1,5 hodinu (odjakživa to tak bolo). Shhhhkanie nezaberá, cumel má no sama si ho vyberá a pýta prsník, na ruky utíšiť neexist, spustí rev.
    V noci pije teda 5-7x s tým, že nejde len o malé cucnutie alebo dudlovanie, reálne pije dosť dlho a hltavo. Príde mi to abnormálne, aby v noci prijala v podstate rovnaké ak nie aj väčšie množstvo mlieka ako cez deň. Zároveň to narušuje spánok nám obom, cez deň býva často mrzuta a nervózna.
    1. môže jej to nejakým spôsobom zaťažovať zaludok/obličky?
    2. myslíte si, že ide o doháňanie nedostatku mlieka/stravy cez deň alebo skôr o spánkovu asociáciu, že nevie bez prsníka zaspať? Paradoxne, večer ju uspavam v nosiči, na prsníku mi večer nezaspí, dojcim az pri prvom zobudení po položení z nosiča (čo je niekedy pol hodina, hodina, inokedy po 10 min).
    3. mala by som obmedziť / uplne stopnúť nočné dojčenie? Pripadne prejsť na UM?

    Ešte dodám, že dcéra je veľmi temperamentna, obávam sa preto odstavenia, že bude v noci naozaj intenzívne plakať, vie sa dostať do dosť sílnych histerickych záchvatov. Zároveň sa bojím aby po odstavení (aj keď len nočnom) nezačala chudnúť, keď teraz pribera tak málo. Na druhej strane, ak by som mala záruku, že nám to obom skvalitní spánok a zároveň bude menej mlieka nahrádzať väčším množstvom prikrmov cez deň s radosťou sa na to podujmem.

    Za Vaše rady vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Len na začiatok napíšem, že chlebík ani pečivo / okrem niekedy keksíkov určených pre deti v tomto veku/ nepodávam, je tam pomerne veľa soli a neviete koľko ľudí ho malo v ruke, kým k vám prišiel.............

    V tomto veku jej už mlieko ako zdroj výživy určite nestačí, potrebuje aj iné živiny, literatúra udáva, že v tomto veku by dieťa malo byť kojené trikrát denne, inak má prijímať inú stravu. Samozrejme teória býva iná ako prax. Dieťa nemôže ostať hladné.
    Na druhej strane nočné kojenie s takou frekvenciou ako udávate nie je vhodné. Ona síce ako udávate papá ale hlavne chce byť vo vašej blízkosti. V tomto veku odporúčam, pokiaľ je dieťa zdravé, nechať ho spinkať v inej izbe, necíti vašu blízkosť, vy sa nezobudíte na každé jej pohnutie, takže sa nemusí vždy mlieka od vás dožadovať. Niekedy to chce trocha viac trpezlivosti a napríklad vstávania k nej v noci otcom, plakať nejako dlho ju isto nenecháte.

    Čo sa týka príkrmov, neviem univerzálnu radu. Po niekoľkodňovom prerušení príkrmov, by som začala odznova ako v šiestom mesiaci: najprv určite mäsosozeleninový príkrm, mäso denne, žĺtok polku cca 2x týždenne, v tomto veku môže mať ako olovrant alebo raňajky jogurt, večer mliečnu kašu alebo zemiakovú kašu. Ovocie preferujem dopoludnia, pozor, aby ste jej nedali kyslé, potom naozaj pusu na lyžičku neotvorí. Všetko treba riešiť pomaly trpezlivo, nenútiť do jedla, neustupovať vo výchove v tom, že len aby jedlo, púšťať telku a už vôbec nie telefón či ipad!!

    Niekedy je to naozaj ťažké. Umelé mlieko by som nezaraďovala, potrebuje iné živiny, než mlieko, ktorého má dostatok zatiaľ od vás.

  • mliečne výrobky po roku

    , Autor: zuzi-k

    Dobrý deň,
    synček bude mať 1 rok a chcela by som prestať dojčiť. Syn ale odmieta UM a jogurty mi papať nechce. Čím mu mám pokryť dennú dávku mlieka? Papá masielko na chlebík, skúšala som mozarelu dať tú spapal. Aký syr mu ešte môžem ponúknuť? Napr. lučinu na chlebík, tvrdé syry. Môžem občas ponúknuť už aj tvarohové dezerty ako pribináčik alebo acidko. Alebo do vareného jedla použiť kravské mlieko, smotanu? Stravu má pestrú. Papá ovocie zeleninku žĺtok mäsko 5x týždenne a 2x mu dávam červenú šošovicu. Na večeru dávam mliečno obilninovú kašu. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Do troch rokov neodporúčam bežné kravské mlieko zo siete obchodov ako mliečnu porciu. Do jedla môžete použiť takéto mlieko alebo smotanu.
    Do roka vo všeobecnsoti okrem jogurtov žiadne mliečne výrobky, hlavne nie na báze tvarohu, neodporúčam.
    Po roku môže tvaroh, lučinu, cottage cheese, mozarellu, rochotu, tvaroh, občas aj termix a pribináčik ale pozor na väčšie množstvo cukru!. Tavené syry nepodávať do dvoch rokov, do troch rokov nič z nepasterizovaného mlieka, neodporúčam ani ovčie, kozie syry, bryndzu, korbáčiky. Obilninová kaša je v poriadku, mohol by ju aj na raňajky, neodporúčam celozrnné pečivo ani kaše.

  • Vaha dietata

    , Autor:

    Dobry den chcem sa opytat co moze byt za nizkou vahou maleho . V 9 mesiacoch mal 70cm 6400g teraz ma 10 mesiacov. Porodna vaha bola 2830g. Je kojeny mlieka mam vela. Davam mu aj tuhu stravu zeleninu, maso, ovocne vyzivy, pecivo, mliecne kase, krupicu. Je 4 krat denne a popri tom mlieko jest mu chuti, vodu velmi nechce ani caj, koliky nemal . Pocas dna je velmi aktivny skoro sa nezastavi, chodi za rucky , zubky nema, brali mu aj krv a vsetko je ok. Poradte mi prosim co mu mam davat papat skusala som aj umele mlieko ale nechce ho pit. Uz som z toho zufala dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemáte pečo byť zúfalá, dieťaťu nieč nie je. kojené deti bývajú drobnejšie a opýtajte sa rodičov, či st aj vy s manželom neboli skôr drobné deti.
    Ja v tomto veku nedávam deti bežné pečivo, obsahuje veľa soli.
    Čaj mu nedávajte, ponúkajte prevarenú, ochladenú vodu, má vypiť max 200 ml denne ale ak je kojený a má dosť mokrých plienok, nemusí to byť ani toľko, lebo má dostatok tekutín z kojenia.
    Jedálníček: ráno kojenie, plus môže biely jogurt, mliečnu kašu / do roka nie nič s tvarhom: pribináčik termix a pod, žiadne syry!!!!/
    Dopoludnia ovocie: môže s detským keksíkom, ale nie veľa
    Obed: äsovozelneinový príkrm, denne cca 30-50 gr msa, zelenina, dvakrát týždenne polovica žĺtka, kruica, olivový alebo slnečnicový leje 3-5 kvapiek denne do príkrmu htového. Príkrm len varený, nesolený, zeleninu striedť, ak dobre kaká občas ryža.
    Olovrant: materské mieko, jogurt
    Večera mliečna kaša obilninová albo zemiaková/ do tej netreba mlieko.
    Pred spaím kojenie.
    Medzi jedlami okrem vody nič nepodávate, žiadne piškotky, chrumky a podobne!!!!!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: