Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kŕmenie

    , Autor: Maaryen

    Dobrý deň.Mám 5 mesačného syna začala som ho prkrmovať prvé že som si uvarila a pomixovala mrkvu no odmietal mi ovoriť ústa tak som mu v lekarkni dala objednať už hotovú karotku so zemiakom aj dyňu s ryžou reakciu chvála Bohu nemal žiadnu,ale mám taký pocit,že od toho dňa nekľudne spi furt sa budí,vrti niekedy aj plače myslela som,že to bude aj zúbkami,ale skôr si myslím,že to bude príkrmom.Papa od narodenia UM Sunar má aj dosť riedku stolicu a veľmi ťažko sa mu odgrguje niekedy až plače kým si odgrgne myslela som,že aj mlieko zmením … bola by som vďačná za každú radu a váš názor

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tu je rada dosť ťažká.
    Podľa popisu dieťatku nič nie je. Komerčne pripravované pokrmy ak sa dávajú presne podľa veku pre ktorý sú určené, nebývajú problémom. Skôr by som hľadala také, ktoré neobsahujú ryžu, určite také netreba dávať viac ako 1x týždenne, mohlo by ho to zapekať

Podobné otázky

  • Kŕmenie z flase

    , Autor: Sinda11

    Mám malého dvojmesačného bol kojeny spočiatku,no už mám málo mlieka, tak ho dokrmujem. Jedol pekne no začal postupne jesť polovicu dávky a teraz len dvakrát prehltne a už vrieska a nechce veľmi plače,krúti sa. Zje ledva 60 ml aj to na viackrát. Myslím že to má súvis s bruchom má aj kolíky. Na gastro sa dostanem až budúci týždeň aj to som ich uprosila. Neviete mi poradiť prosím?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem prečo idete na gastro ale nie je to moja vec.
    neviem prečo máte málo mlieka, keď sa kojenie rozbehlo, treba v ňom pokračovať, kojiť ako si dieťa pýta, kojiť 8 až 20 krát denne je normálne. Mať pokojný režim, veľa oddychovať, piť čaje na podporu kojenia, odporúčam aj čerstvú mrkvovú šťavu s trochou mlieka asi štvrť litra po kojení vypiť niekoľkokrát denne.
    Treba sledovať počet mokrých plienok / má ich byť 5až 8 za 24 hodín, sledovať hmotnostné prírastky dieťatka. N akoliky podávať espumisan alebo coli prev.
    Inak všetko čo popisujete sú normálne prejavy dieťatka v tomto veku a treba ich postupne riešiť konzervatívnym prístupom. Masírovať bruško, opakovane dojčiť, podať uvedené lieky. Sledovať ako priberá koľko má plienok mokrých. Ak to nebude v poriadku treba vyhľadať lekára.

  • Jedalnicek a nocne krmenie

    , Autor: lucik-3

    Dobry den, mam 6 mesacnu dcerku, ktora je uz na umelom mlieku a vazi cca 7,5 kg. Chcela by som sa opytat, ci ma spravny jedalnicek a hlavne ci je v tomto veku nocne krmenie este v poriadku. Jej denny rezim vyzera vacsinou nasledovne:

    7:00 zobudenie
    8:00 mlieko 100-120 ml
    9:00-9:45/10:00 spanok
    10:45 ovocny prikrm
    12:00 mlieko 100-120 ml a nasledne spanok
    12:00-13:30 spanok
    14:00 masovo-zeleninovy prikrm
    16:00 mlieko 100-120 ml a nasledne spanok
    16:00-17:00 spanok
    pred kupanim kasa z cca 60 ml mlieka (bezmliecna bez prichute rozrobena do jej umeleho mlieka so stipkou ovocia pre chut)
    18:30 kupanie
    19:00 mlieko cca 200-240 ml
    19:30 spanok cca do tej siedmej rano
    budi sa o 1:00 a 4:00 v noci, kedy vypije oba razy cca 120 ml mlieka

    V tychto horucich dnoch jej davam aj trochu cistej vody, vypije max 100 ml denne.

    Ona skratka papa v mensich mnozstvach viac krat denne a mnozstvo vypiteho mlieka pred kazdym spanim zavisi od toho kolko prikrmu spapa, niekedy zje viac, niekedy menej, ked vidim, ze uz nechce a zacne sa jedovat, netlacim to do nej nasilu. Neviem vsak ci je v poriadku, ze vecer vypije aj naraz tolko mlieka a hlavne v noci. Zobudi sa nervozna s placom, evidentne hladna. Cez den vsak urcite nie je hladna, ked ponuknem mlieko aj pomimo nechce ho.

    Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jedálníček má pekný.
    Mliečka vypije tiež primerane, ak nechce vypiť viac na jeden raz, treba jej dať tak ako jej to vyhovuje. Možno by som jej pred kúpaním spravila kašu do väčšieho množstva mliečka.
    Takto pokračujte do roka, môžete meniť druhy zeleniny, do roka nedávam cviklu a fenikel. Cibuľu a cesnak tiež až okolo tretieho roka.
    Od ôsmeho mesiaca pridávam žĺtok, od deviateho jogurt, potom celé vajce , v jedenástom mesiaci červenú šošovicu.

  • 7 mesacne babo odmieta papkat

    , Autor: meggyinka

    Dobry den . Prosim o radu. O tyzden bude mat dcerka 7 mesiacov. Prikrmujem ju od 5.5mes. Najprv jedla krasne ukazkovo no uz druhy tyzfen je to hotova katastrofa. Volala som svojej dr. No ta mi povedala ze to su zubky aj ked podla dasienok este nic nevidno ani hrbolcek. Ide o to ze vobec nechce papat. Uz sme mali zavedene ze po prvom spanku o 11 dostala jablcko.banan alebo vyzivku a po druhom.spanku o 14.00 dostala obed mäsko so zeleninkou. No teraz nechce nic. Jedine sa chce kojit aj to sa napapa len ked ide bubat kazde 2-2.5hodiny. Inak nechce nic. Vcera som jej urobila ryzovu kasicku z umeleho mlieka podla navodu to jej chutilo leno aspon z toho zjedla 5 lyziciek.no osypalo ju okolo ust..ked som ju umyla hned to zmizlo. Neviem ci to bola alergicka realcia na umele mliecko lebo to inak nepije....a tak teraz neviem. Prestala som jej davat na desiatu ovocie a ked sa o pol11 zobudi nakojim.ju to si cucne tak trosku a skusila som dat zeleninku o 12tej ze o pol1 ju dokojim no ani vtedy nezje. A ked sa mi podari dostat do nej par lyziciek zje to a nevypluje tak nemam pocit ze jej nechuti....no vazne neviem co mam teraz robit. Ci prejst len na jeden prikrm...z kazdej strany pocuvam ze by mala jest viac aspon 2-3x denne no nic nezabera. Aj ked jeme pri nej a vtedy ponuknem jedlo neotvori ustocka ani keby co bolo. Neplace len proste zatne usta. A ako pisem ked uz sa mi podari dostat lyzicku nevypluje to.

    Dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Buďte pokojná. z nejakého dôvodu / nepredpokladám, že sú to zuby/ dieťa má pravdepodobne prechodné nechutenstvo. Odporúčam cca 3až 5 dní len kojiť a potom začať znova s príkrmami: najskôr na obed mäsovozelneinový a potom dopoludnia ovocný , navečer potom pokračujte pred kúpaním mliečnou kašou, nemusí byť ryžová, môže byť obilninová. Ak sa kŕmenie nezlepší, je potrebné vyšetrenie u lekára, preváženie a možno aj iné vyšetrenie podľa odporučenia lekára.

  • Stravovanie

    , Autor: ika-2

    Dobrý deň chcela by som sa poradiť mám 6 mesačnú dcérku ešte ju kojim ale musim prikrmit aj umelým mliekom cez obed už dostáva zemiacik a mrkvičku.Co by som mohla ešte jej začať dávať a stačí len na obed .dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mali by ste sa to všetko dozvedieť u svojej lekárky na poradni. Ale táto poradňa je tu pre vás a veľmi rada vám odpoviem.
    Po piatom mesiaci u umelo živených detí a po šiestom mesiaci u kojených detí je navyšší čas začať s bez mliečnymi príkrmami.
    Môžete začať aj mrkvičkou, potom zemiačikom, tak ako ste to už skúsili, ale nie je problém, u zdravých detí samozrejme, od začiatku podávať aj mäso. Kúpite si morčacie, králičie, kuracie alebo teľacie mäso, nakrájate si ho na cca 30 až 50 gramové kúsky, alebo pomeliete na mäsovom mlynku a keď z umletého mäsa sprvíte guľku o priemere cca 4 cm, je tam presne 30 až 50 gramov mäsa. Guľky alebo kúsky uložíte do mrazničky. Môžete si príkrm uvarieť na dva dni: zoberiete dve guľky mäsa, dve mrkvy, dva zemiaky, všetko uvaríte do mäkka, polovicu hneď ochladíte a odložíte do chladničky na druhý deň. Hotový príkrm potom rozmixujeme na jemnú kašičku / nie riedku ako polievka/ a do hotovej kašičky pridáme 4 až 5 kvapiek slnečnicového alebo olivového oleja / musia byť kvalitné, za studena lisované/. Do príkrmu / až do roka/ nedávame žiadnu soľ! Dávame dieťatku po lyžičkách, spočiatku 4 až 5 lyžičiek, keď si po piatich dňoch želá spapať viac, pokojne mu dáme podľa záujmu. Niektoré deti prvý mesiac zjedia naozaj len 4-5 lyžičiek, netreba ich nútiť ale denne podávať aj toto malé množstvo. Po dvoch až troch týždňoch deti zväčša túto porciu / podávame okolo obeda/ spapajú celú a dokojenie alebo dokŕmenie mliekom už nepotrebujú / spočiatku mlieko ponúkneme/. Asi po dvoch týždňoch podávania príkrmu ho obohatíme o lepok: buď v malom množstve vody namočíme krupicu, aby zmäkla a potom ju zavaríme do mäsovozeleninového príkrmu na konci varenia / varí sa spolu cca 5 minút/ alebo kúpime bezmliečnu kašu / napríklad babylove gries, trojzrnná v DM/ a zamiešame do príkrmu dve kávové lyžičky pred podávaním / kaša je instantná, netreba ju variť/. Keď si dieťa zvykne aj na tento príkrm, podávame druhý príkrm, dopoluňajší a tým je ovocie / dieťa by už malo mať mesiacov, keď podávame ovocie/. Ovocie podávame len to, ktoré rastie u nás a nemá červenú dužinu / jablko, hruška, marhuľa, broskyňa, neskôr slivka, hrozno bez šupky a kôstičiek/. Ovocie spočiatku ošúpme a udusíme, ale neskôr môžeme podávať čerstvé, nastrúhané na sklenenom alebo umelohmotnom strúhadle/ nesmie byť kyslé, deti nemajú radi kyslú chuť a mohli by potom odmietať všetko podávané lyžičkou/. Aj mäsovo-zeleninový aj tento ovocný príkrm môžeme podávať aj vo forme detských výživ zo siete obchodov, samozrejme dodržiavame vek, uvedený na obale. Ak posledný príkrm, ešte do ukončeného šiemeho mesiaca podávame aj kojeným deťom mliečnu kašu, z umelého mlieka samozrejme. Buď kúpime mliečnu kašu, ktorú rozrobíme s vodou, na trhu ich je veľa, ale treba hľadať takú, ktorá nemá príchute. Tiež môžeme bez mliečnu kašu babylove zamiešať do pripraveného umelého mlieka, formuly. Mliečnu kašu je vhodné podávať večer pred kúpaním. Pred spaním sa mnohé deti ešte dojčia alebo dostanú porciu mlieka / umelého, formuly/. Postupne do mäsovo zeleninového príkrmu pridávame iné druhy zeleniny, ktoré sa bežne varia / ak pridávate karfiol, brokolicu, kaleráb - treba to uvariť v inej vode a v inej nádobe a uvarené pridať do mäsovo zeleninového príkrmu.
    Od ôsmeho mesiaca odporúčam zaradiť žĺtok / vajce uvarené na tvrdo, vyberieme žĺtok a dvakrát týždenne polovicu podávame v obednom príkrme, nevynechávame mäso. Ak dieťa na žĺtok zle zareaguje / vracanie, hnačka, napínanie/, vajce nepodávame a zaradíme až po roku, spolus bielkom.
    Po deviatom mesiaci zaradíme jogurt / biely jogurt s probiotickou flórou, nikdy nie jedlo na báze tvarohu do roka/. Po desiatom mesiaci zaradíme červenú, lúpanú šošovicu, 1x týždenne. Niektoré mamičky dávajú od jedenásteho mesiaca avokado, môžete skúsiť, je to ovocie, treba ho nastrúhať s jabĺčkom.

  • Vymenit mliecko za caj pocas noci?

    , Autor: lr

    Pani Doktorka

    Som Slovenka zijuca v zahranici. Mame s manzelom 3 mesacne dievcatko (narodene 4 tyzdne skor) ktore je po dojceni na umelej strave na predpis pretoze dcerka mala reakcie na bielkoviny. Mame fantasticku doktorku, strava malej chuti, je to kludne a stastne dieta ktore (klopem) san am ako rodicom zda zdrave.
    V noci spinka v poriadku a budi sa kazde 2.5 – 4 hodiny ked je hladna, po papani spinka. S manzelom sa delime a stavanie v noci nam nevadi. Vidime ze malinka sama zacina spat coraz dlhsie cez noc bez naseho zakroku tak sme radi.

    Urcite si myslite naco Vam pisem. Ide k nam na navstevu moja mama a ta mi uplne vyrazila dych a sebavedomost pokial ide o staranie sa o malu– povedala babetka nemaju sa krmit na pokyn ked su hladne v noci, ma s im dat cajik a tym sa ich spanok predlzi, ze zaludok si potrebuje oddychnut a name ako pretoze stale papa. Ze vlastne mala nema asi dost vody a je smadna a nie hladna. Snazila som sa debatovat o tom ze caje nie su dobre, ze ak by tak voda by bola lepsia, a ze v umelej strave ktoru mala ma je dostatok vody a ze je verim to ze ked sa dieta zacne prikrmovat tak vtedy treba zakat pitny rezim – cize tak od 6 mesiacov.
    Aky mate na to nazor – mame vynechat jedno nocne krmenie a dat malej cajik co mama donesie alebo pokracovat tak ako sa to robi tu a co aspon u nas doma funguje ? Robime skodu tym ze jej zaludku nedame oddychnut a nebadame ci je smadna ?
    PS - prepacte Slovencinu ak je zla, zijem uz mimo asi 17 rokov.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vaša maminka, pri všetkej úcte k nej, funguje na princípoch spred asi 40 tokov. Všekto teraz je inak. Snažíme sa, aby boli detičky čo najdlhšie kojené a ak to nejde, aj umelá výživa sa čo najviac prispôsobuje materskému mlieku a aj spôsob výživy sa tomu prispôsobuje. Dieťa vo veku 3och mesiacov sa kojí často aj v noci, preto nie je dôvod dieťatku v tomto veku podávať v noci aj mliečko. Dieťa krmime, kedy si zapýta v tomto veku. Žiadne čaje dieťa nepotrebuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ani vodu v tomto veku, jeho pitný režim je plne saturovaný dodávkou mlieka, veď je to tiež tekutina. Maminke povedzte, bez urážky, že deti sa dne živia úplne inak ako ke*ď ste sa narodili vy. Vieme, že sa vtedy robilo veľa chýb. Skrátka je to inak a tak je to správne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: