Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vymenit mliecko za caj pocas noci?

    , Autor: lr

    Pani Doktorka

    Som Slovenka zijuca v zahranici. Mame s manzelom 3 mesacne dievcatko (narodene 4 tyzdne skor) ktore je po dojceni na umelej strave na predpis pretoze dcerka mala reakcie na bielkoviny. Mame fantasticku doktorku, strava malej chuti, je to kludne a stastne dieta ktore (klopem) san am ako rodicom zda zdrave.
    V noci spinka v poriadku a budi sa kazde 2.5 – 4 hodiny ked je hladna, po papani spinka. S manzelom sa delime a stavanie v noci nam nevadi. Vidime ze malinka sama zacina spat coraz dlhsie cez noc bez naseho zakroku tak sme radi.

    Urcite si myslite naco Vam pisem. Ide k nam na navstevu moja mama a ta mi uplne vyrazila dych a sebavedomost pokial ide o staranie sa o malu– povedala babetka nemaju sa krmit na pokyn ked su hladne v noci, ma s im dat cajik a tym sa ich spanok predlzi, ze zaludok si potrebuje oddychnut a name ako pretoze stale papa. Ze vlastne mala nema asi dost vody a je smadna a nie hladna. Snazila som sa debatovat o tom ze caje nie su dobre, ze ak by tak voda by bola lepsia, a ze v umelej strave ktoru mala ma je dostatok vody a ze je verim to ze ked sa dieta zacne prikrmovat tak vtedy treba zakat pitny rezim – cize tak od 6 mesiacov.
    Aky mate na to nazor – mame vynechat jedno nocne krmenie a dat malej cajik co mama donesie alebo pokracovat tak ako sa to robi tu a co aspon u nas doma funguje ? Robime skodu tym ze jej zaludku nedame oddychnut a nebadame ci je smadna ?
    PS - prepacte Slovencinu ak je zla, zijem uz mimo asi 17 rokov.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vaša maminka, pri všetkej úcte k nej, funguje na princípoch spred asi 40 tokov. Všekto teraz je inak. Snažíme sa, aby boli detičky čo najdlhšie kojené a ak to nejde, aj umelá výživa sa čo najviac prispôsobuje materskému mlieku a aj spôsob výživy sa tomu prispôsobuje. Dieťa vo veku 3och mesiacov sa kojí často aj v noci, preto nie je dôvod dieťatku v tomto veku podávať v noci aj mliečko. Dieťa krmime, kedy si zapýta v tomto veku. Žiadne čaje dieťa nepotrebuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ani vodu v tomto veku, jeho pitný režim je plne saturovaný dodávkou mlieka, veď je to tiež tekutina. Maminke povedzte, bez urážky, že deti sa dne živia úplne inak ako ke*ď ste sa narodili vy. Vieme, že sa vtedy robilo veľa chýb. Skrátka je to inak a tak je to správne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: