Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Odmieta jesť

    , Autor: Bobui

    Dobrý deň chcem sa spýtať syn má 1rok ale odmieta mi všetko jesť už dlho asi 2mesiave alebo 3nechce jesť vôbec nič odmieta hlavu pije on matérske mlieko nič iné a džús ovocný nezje ani ovocie no proste. Nič zistila mu dr. Ze má anemiu stredne ťažkú má lieky vitamín B,C pirodxin a železo kyselinu listovú

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To, že je chudokrvný môže byť príčina, že zle papá ale môže to byť aj dôsledok toho, že zle papá, len sa kojí a nemá prísun živín, potrebných na tvorbu červených krviniek a dostatočný zdroj železa. Býva to zväčša vtedy, keď mamičky neskoro začnú podávať bez mliečne príkrmy/ mali by sa začať najneskôr pred ukončením šiesteho mesiaca!!!!/ a hlavne nepodávajú mäso!
    podávajte lieky, hlavne správne, nesmie ich zapiť ani šťavou ani čajom a hlavne nie mliekom, železo zapiť len vodou a ideálne aspom hodinu pred a po nepiť mlieko.
    Ponúkajte mu 5x denne jedlo, tak ako to je bežné raňajky, desiata obed olovrant večera. Vždy len malé množstvo ale na úkor toho, že nechce jesť mu neponúknite prsník! Len vodu v tom čase!
    Je to ťažké, ale trpezlivosťou sa to dá prekonať. Ak nebude papať, neostáva iné ako znova navštíviť lekára, pripadne pošlem dieťa na hospitalizáciu.
    Dôležité je sledovať, či dieťa normálne priberá a hlavne nesmie strácať na hmotnosti, chudnúť!

Podobné otázky

  • Strava

    , Autor: lucka1206

    Dobry den. Mam rocneho syna a uz dlhsi cas mame problem s papanim. Nie je velky jedal. Niekedy odmieta jest uplne inokedy zje z kazdeho par lyziciek a potom je velmi mali dni ked spapa vela. Uz od Januara nam stale idu zubky. Ma ich uz 8 a teraz sa tlacia dalsie. Je stale na MM a krmim ho vzdy ked chce. Myslite ze mam prestat konit alebo davat menej. Ako ho donutit viac papat. Ked nechce jest vzdy chce mlieko. Nechudne a je vysmiaty.dakujem za kazdu radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti vo veku od roka do troch rokov nepapajú veľa, oni ani veľa nenarastú ani nepriberú, im sa v tomto veku rozvíja hlavne mozok, duševná činnosť. Neradi prijímajú nové druhy potravín, hovoríme tomu neofóbia, je to prechodný stav, netreba ich do žiadneho jedla nútiť.
    Samozrejme papať musia, ale to váš synček aj robí.
    Určite mu nedávajte mlieko na úkor iného jedla. Mlieko nie je dostatočný prísun živín v tomto veku.
    V tomto veku nie je problém prestať kojiť, spravili ste pre jeho výživu v prvom roku to najlepšie, čo ste mohli, že ste ho kojili.
    Určite znížte frekvenciu kojenia, nemal by sa kojiť viac ako 3x denne, a určite mu neponúknite mlieko, keď nechce papať.

  • Starosti s krmenim

    , Autor: mamasita

    Dobry den, nase 11 mesacne dievcatko je este stale kojene, no odmieta jest tuhu stravu. Preferuje materske mlieko. Zje toho naozaj velmi malo. Skusali sme zeleninu, ovocie, maso, vajcia, kase. Z lyzicky nezje skoro vobec, pokial ju krmime my. Davame jej to na prst alebo z ruky. Nechavame ju, aby sa s jedlom aj oboznamila, nepomaha nic. Sama je ochotna zjest ako tak nieco rukami, lyzickou sa trafit do ust vie, no este ten pohyb nie je nacviceny poriadne (brokolicu, chlieb s maslom, banan, jablko, kukuricne chrumky - vsetko si vie drzat sama a jest, ale je toho naozaj malo oproti rovestnikom). Mixovanu stravu jej uz nepodavame, okrem kupovanych vyziv (obsahuju ryzu, ovocie, mlieko pripadne oleje). V noci sa budi casto na kojenie. UM jej takisto nechuti. Pribera normalne a rastie takisto normalne. Ako ju mozeme presvedcit, aby zacala jest viac? Mozu jej chybat nejake vitaminy/proteiny alebo jednoducho jej moje mlieko naplna vsetky potreby? Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako ste s príkrmami začali. Malo to byť vo forme kašičky, mixované. Postupne je to len popučené s malými kúskami ale je veľmi individuálne, kedy dieťa už akceptuje aj kúsky.
    Istá vec je, že v tomto veku jej už len mleiko nestačí a nie je to dostatočný zdroj všetkých živín pre správny rast, vývin a dostatok železa a bielkovín.
    V tomto veku ešte naozaj chlieb s malsom nemusí, dávam to až po jednom roku, v chlebe je pomerne veľa soli.
    chrumky jej netreba dávať vôbec!!!!! Sú to prázdne kalórie, neobsahujú žiadne živiny a vedú k nesprávnym stravovacím návykom, pretože ich deti zväčša konzumujú hocikedy, mimo čas určený na jedenie a stolovanie.
    Takže ráno by sa mal anakojiť a prípadne neskôr dostať mliečnu kašu alebo jogurt, prípadne s detským keksíkom / hero, hami hipp a pod/. Dopoludnia ovocie, na obed mäsozelneinový príkrm vo forme akú je ochotná akceptovať - malé kúsky, mixované- odpoludnia ,lieko s keksíkom alebo jogurt - biely s probiotickjou flórou- pred kúpaním mliečnmu kašu alebo zemiakovú kašu s vodou alebo umelým miečkom, pred spaním kojenie. V tomto veku už by v noci nemali byť deti kojené, ak je smädná, poúknite vodu. Viem však, že je to veľmi ťažké nedať dieťatku sa napiť od maminky keď sa dožaduje.

  • Sny nepriberá

    , Autor: beba

    Dobry den, pani doktorka,

    najprv sa Vam chcem srdecne podakovat za Vase odpovede, ktore poskytujete mamickam, niekedy si precitam Vas nazor, ak mam nejaku pochybnost a hned som spokojnejsia.
    Tetaraz nas vsak uz dlhsie trapi problem s jedenim a uz si neviem niekedy pomoct.
    Nas sest a pol mesacny syn od stvrteho mesiaca zacal pomalicky odmietat pit z flase. Davam mu od narodenia moje odsate mliecko, pretoze sa po viacnasobnom skusani neprisal na prsnik. Rodila som cisarskym rezom. Do stvrteho mesiaca to bol velky papac a spapal aj 160ml naraz, a to som sa uz zacala obavat, ci mu budem stihat odsavat mliecko. Stale som ale stihala a on krasne priberal- 800g mesacne. Ale v tom stvrtom mesiaci nastal ten velky zlom s postupnym odmietanim pitia z flase. Tak sme po stvrtom mesiaci na odporucanie nasej pediatricky zacali davat nemliecnu ryzovu krupicu zmiesanu s mojim mlieckom, a to na lyzicku. Davali sme to hlavne vecer. Syncek papal pekne, kasa mu chutila a ako - tak pil aj z flase. Cec noc alebo v polospanku nam pil z flase uplne bez problemov. Tak sme priberali pocas piateho mesiaca - 600g a papali sme uz na lyzicku aj ciste moje mliecko, kedze flasu pomaly odmietal. Ale teraz, po zavedeni, prikrmov nam pribral v poslednom mesiaci - siestom - len 200 g a za posledne tri tyzdne vobec nic. Odmieta jest aj na lyzicku, ci je to kasa, prikrm alebo moje mlieko. Nechali sme ho "vyhladovat" a vtedy nam papal pekne, doslova otvaral usta nasiroko, ale to je tak raz - dakrat denne. A na vahe sa to samozrejme neukazalo, kedze sa viac hybeme. Robili nam KO a hodnoty zeleza ma na hranici, tak nam p. doktorka predpisala Maltofer - 7kv. denne.
    Neviem, ci to mozem nazvat nechutenstvo, ale urcite uz nie sme taky jedaci, akymi sme byvali. A velmi sa obavam toho nepriberania! Odsavam mliecko pokial sa da, denne cca.550 ml. Po podani UM sme zvracali po styroch hodinach a to sme skusali viac typov UM. Takze ani UM mu nemozeme davat. Na gastro vysetenie sme objednany az v januari. Vazime 7200g, a na vahe stojime skoro mesiac.
    Mam pocit, ze vsetko co horko-tazko spapame aj vykakeme, pretoze po kazdom prikrme mame stolicu. A to niekedy aj trikrat denne. Stolica je vsak formovana a zltej farby.
    S cim teda moze to nechutenstvo a nepriberanie suvisiet? Nechcem ho do stravy nutit, aby sme nevyvolali averziu! Pretoze ked som mu niekedy dala nasilu, tak bol z toho nervozny a tomu sa chcem vyhnut.
    Tomasko je inak vysmiate, pokojne babatko, otaca sa na brusko a spat a motoricky je v poriadku.

    Dakuejm Vam za odpoved a prajem Vam krasne sviatky v kruhu Vasich najblizsich.

    Beata

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti sa správajú rôzne a naozaj sme niekedy prekvapení! Ak je krvný obraz v poriadku, ešte by som určite vyšetrila moč, či sa nejedná o močovú infekciu.
    Faktom je, že keď spočiatku priberal veľa, teraz sa viac hýbe, spoznáva svet, nemusí a ani nemôže tak veľa priberať. Na svoj vek má primeranú hmotnosť. Ak odsajete 550 ml mlieka, je to tiež dostatočné množstvo ako mliečnej porcie. Dokonca aj na kašu. odporúčam ráno mlieko, dopoludnia ovocie, na obed mäsovozeleninový príkrm a večer kašu a alebo mlieko. Príkrmi dávajte pravidelne každý deň, aj keby spapal len pár lyžičiek. Je to taký jeho potravinový štrajk. Ak dostatočne ciká, je pohyblivý, živý, tak len trpezlivý postup a sledovanie úplne stačí.

  • odmietanie prikrmov

    , Autor: mirka321

    Dobry den, mam 9-mesacnu dcerku, ktora odmieta jest cokolvek, okrem materskeho mlieka. Uz som skusila vsetko mozne, rozne casy podavania jedla, roznu konzistenciu, jedlo varene doma aj kupovane roznych znaciek, moja dcerka odmieta vsetko. Ak sa mi aj podari jej mimovolne dostat do pusy jedlo, ked sa zasmeje a pod., vsetko vypluje. Inak na lyzicku vobec neotvori usta a ak jej dam nieco do ruky, do ust si to sice vlozi, ale hned aj vypluje. Jedine, co zje, je instantna kukuricna krupica rozrobena v matesrkom mlieku, ale aj toho zje na veceru tak dve kavove lyzicky. Inak sa cely den iba dojci, ovocie na desiatu nezje, zeleninu a maso na obed nezje. Zda sa mi, ze 9-mesacne dieta by z hladiska vyzivy uz nemali "zit" iba na materskom mlieku, nehovoriac o tom, ze je to pre mna velka zataz, pretoze dcerka je pohybovo velmi sikovna, uz chodi s oporou a potrebuje mnozstvo energie, v dosledku coho vyzaduje kazdu chvilu mlieko. Je komplikovane niekam s nou ist a tam kazdu chvilu dojcit a doma ju tym padom velmi nemozem s nikym nechat. Je v poriadku, ze dieta tomto veku nic okrem mlieka neje? (Ani starsi syn nechcel spociatku jest, do prikrmu som mu musela primiesavat materske mlieko, ale v konecnom dosledku jedol). Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie, že by bolo niečo nenormálne na tom, že dieta vyžaduje len materské mlieko, je to prirodzené, napapá sa rýchlo, mliečko jej chutí. Faktom však je, že materské mlieko už nie je dostatočná výživa pre takto staré dieta! Potrebuje z roznych dovodov aj iné zložky stravy - imunologickcýh / zvyknút si na nové zložky stravy/ výživových / potrebuje maso, kvli žlezu, ovocie kvoli vláknine, obilniny ako zdroj energie/. Otázka je, že keďže je taká aktívna, či nie je velmi unavená a vypit mlieko je naozaj najmenej namáhavé. Okrem toho može byt chudokrvná, takže je nervozna, unavitelná a preto sa jej vlastne nechce jest, zase to mlieko vypit je najjednoduchšie. A je to potom taký bludnýá kruh. Vystúit z neho sa dá len vyšetrením príčny, takže sa poraďte s lekárkou.

  • Mlieko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    dcera ma 18 mesiacov a stale ju dojcim. No v poslednom case odmieta jest skoro cokolvek. Predtym pekne papala zeleninku, ovocie, teraz nechce nic, len prsnik. Najradsej by som ju uz odstavila, no skusala som jej dat umele mlieka a ziadne nechce. Vyskusala som uz asi vsetky znacky, ziadne jej nechuti. Najhorsie je, ze nechce ani jogurty, Len obcas trosku zje. Vcera som jej dala trosku obycajneho mlieka a vyzerala, ze to by vypila. Je vhodne davat jej normalne prevarene plnotucne mlieko? Je to normalne, ze nechce v tomto veku skoro nic jest?Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Niektorí autori udávajú, že v tomto veku je už možné dať konzumné prevarené mlieko. Ja skô odporúčam do troch rokov formulu, teda umelé mlieko. Ale na tom riešenie vášho problému nestojí. Podstané sú dve veci. Zhodnotiť, či dieťa nie je unavené / zvýšená telsná námahe, prechdázky a podoabne/, preot deti nechcú spať ani jesť a uvedomiť si, že len mlieko v tomto veku nie je dostatočná výživa pre dieťa. Je potrebné vylúčiť chudokrvnosť, ktorá môže byť príčinou nechutenstva. Potom už ostáva len prísne dodržiavanie pravidelnosti jedenia / 5x denne/, okrem vody od smädu nedávanie žiadnych sladkých nápovjo ani pchutí typu chrumky medzi jedlami. Nepodávanie žiadnych sladkostí. pravidelný režim jedenia, teda 5x denne, eventuálne šiesta mliečan druhá večera pred spaním.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: