Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Starosti s krmenim

    , Autor: mamasita

    Dobry den, nase 11 mesacne dievcatko je este stale kojene, no odmieta jest tuhu stravu. Preferuje materske mlieko. Zje toho naozaj velmi malo. Skusali sme zeleninu, ovocie, maso, vajcia, kase. Z lyzicky nezje skoro vobec, pokial ju krmime my. Davame jej to na prst alebo z ruky. Nechavame ju, aby sa s jedlom aj oboznamila, nepomaha nic. Sama je ochotna zjest ako tak nieco rukami, lyzickou sa trafit do ust vie, no este ten pohyb nie je nacviceny poriadne (brokolicu, chlieb s maslom, banan, jablko, kukuricne chrumky - vsetko si vie drzat sama a jest, ale je toho naozaj malo oproti rovestnikom). Mixovanu stravu jej uz nepodavame, okrem kupovanych vyziv (obsahuju ryzu, ovocie, mlieko pripadne oleje). V noci sa budi casto na kojenie. UM jej takisto nechuti. Pribera normalne a rastie takisto normalne. Ako ju mozeme presvedcit, aby zacala jest viac? Mozu jej chybat nejake vitaminy/proteiny alebo jednoducho jej moje mlieko naplna vsetky potreby? Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako ste s príkrmami začali. Malo to byť vo forme kašičky, mixované. Postupne je to len popučené s malými kúskami ale je veľmi individuálne, kedy dieťa už akceptuje aj kúsky.
    Istá vec je, že v tomto veku jej už len mleiko nestačí a nie je to dostatočný zdroj všetkých živín pre správny rast, vývin a dostatok železa a bielkovín.
    V tomto veku ešte naozaj chlieb s malsom nemusí, dávam to až po jednom roku, v chlebe je pomerne veľa soli.
    chrumky jej netreba dávať vôbec!!!!! Sú to prázdne kalórie, neobsahujú žiadne živiny a vedú k nesprávnym stravovacím návykom, pretože ich deti zväčša konzumujú hocikedy, mimo čas určený na jedenie a stolovanie.
    Takže ráno by sa mal anakojiť a prípadne neskôr dostať mliečnu kašu alebo jogurt, prípadne s detským keksíkom / hero, hami hipp a pod/. Dopoludnia ovocie, na obed mäsozelneinový príkrm vo forme akú je ochotná akceptovať - malé kúsky, mixované- odpoludnia ,lieko s keksíkom alebo jogurt - biely s probiotickjou flórou- pred kúpaním mliečnmu kašu alebo zemiakovú kašu s vodou alebo umelým miečkom, pred spaním kojenie. V tomto veku už by v noci nemali byť deti kojené, ak je smädná, poúknite vodu. Viem však, že je to veľmi ťažké nedať dieťatku sa napiť od maminky keď sa dožaduje.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: