Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • odmietanie prikrmov

    , Autor: mirka321

    Dobry den, mam 9-mesacnu dcerku, ktora odmieta jest cokolvek, okrem materskeho mlieka. Uz som skusila vsetko mozne, rozne casy podavania jedla, roznu konzistenciu, jedlo varene doma aj kupovane roznych znaciek, moja dcerka odmieta vsetko. Ak sa mi aj podari jej mimovolne dostat do pusy jedlo, ked sa zasmeje a pod., vsetko vypluje. Inak na lyzicku vobec neotvori usta a ak jej dam nieco do ruky, do ust si to sice vlozi, ale hned aj vypluje. Jedine, co zje, je instantna kukuricna krupica rozrobena v matesrkom mlieku, ale aj toho zje na veceru tak dve kavove lyzicky. Inak sa cely den iba dojci, ovocie na desiatu nezje, zeleninu a maso na obed nezje. Zda sa mi, ze 9-mesacne dieta by z hladiska vyzivy uz nemali "zit" iba na materskom mlieku, nehovoriac o tom, ze je to pre mna velka zataz, pretoze dcerka je pohybovo velmi sikovna, uz chodi s oporou a potrebuje mnozstvo energie, v dosledku coho vyzaduje kazdu chvilu mlieko. Je komplikovane niekam s nou ist a tam kazdu chvilu dojcit a doma ju tym padom velmi nemozem s nikym nechat. Je v poriadku, ze dieta tomto veku nic okrem mlieka neje? (Ani starsi syn nechcel spociatku jest, do prikrmu som mu musela primiesavat materske mlieko, ale v konecnom dosledku jedol). Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie, že by bolo niečo nenormálne na tom, že dieta vyžaduje len materské mlieko, je to prirodzené, napapá sa rýchlo, mliečko jej chutí. Faktom však je, že materské mlieko už nie je dostatočná výživa pre takto staré dieta! Potrebuje z roznych dovodov aj iné zložky stravy - imunologickcýh / zvyknút si na nové zložky stravy/ výživových / potrebuje maso, kvli žlezu, ovocie kvoli vláknine, obilniny ako zdroj energie/. Otázka je, že keďže je taká aktívna, či nie je velmi unavená a vypit mlieko je naozaj najmenej namáhavé. Okrem toho može byt chudokrvná, takže je nervozna, unavitelná a preto sa jej vlastne nechce jest, zase to mlieko vypit je najjednoduchšie. A je to potom taký bludnýá kruh. Vystúit z neho sa dá len vyšetrením príčny, takže sa poraďte s lekárkou.

Podobné otázky

  • Odmietanie prikrmov

    , Autor: mirka-2

    Dobry den pani doktorka, syn ma za par dni 9 mesiaca a prikrmy takmer vobec nechce. Je kojeny, s prikrmami sme zacali sme ked mal 5,5 mesiaca. Prvy mesiac sme zacali s obedom-zeleninka, po 3 tyzdnoch sme pridali aj masko a potom zltok. 2 tyzdne vyzeralo, ze mu chutia. Zjedol 40-50g, na zaciatok fajn. Potom sme sa ale dostali len na par lyziciek. Po mesiaci sme zaviedli vecer mliecnu kasu. Tej vedel zjest aj 70g. Nejaky cas nam uz tak ale nejde. Teraz sme radi ak zje 20-30g. Treti prikrm bolo doobeda ovocie. To nam tiez chutilo, okolo 70g pekne zjedol. Postupne menej a menej. Teraz 1-2 lyzicku a usta neotvori, zacne plakat ako pri ostatnych prikrmoch. Par dni dozadu sme pridali biely smotanovy jogurt. Ten mu velmi chuti. Zjedol by aj cely. Pediatricka nam povedala uz v 7 mesiacoch aby sme pomaly pridali jogurt. To sa mi zdalo skoro, tak sme pockali. Jogurt je jediny prikrm, po ktorom ho nekojim. Pri narodeni mal 3600 g, teraz asi 8800g. Plienok ma pocikanych dost. Akurat sa nam prerezavaju spodne zubky, uz kusok trcia. Prirmy nam moc nejdu uz ale dlhsie. Je teda viac menej len na mlieku. Co by ste nam poradili? Moze byt ze je kvoli zubkom, zeby ho trapili tak dlho predtym ako vysli? Mame len cakat, raz mu zacne chutit? Ak mu jedlo nepomixujem na hladlo, napina ho, uz sa aj pogrckal. Skusala som mu davat kusok piskotu aby trenoval hryzenie. Dusil sa s nim a potom sa pogrckal. Kedy by mal vediet hryzt tuhu stravu?
    Dakujem Vam

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Teraz sa netrápte hryzením tuhej stravy. je to individuálne a nie je to teraz problém, že to nevie, netreba to zatiaľ skúšať, nech sa netrápi a nedrhne. Teraz je potrebné, aby papal bezmliečne príkrmy, len len na mlieku a jogurte byť nemôže, Potebuje všetky potraviny, ktoré máme v príkrmoch. Na druhej strane ho netreba do jedla nútiť. Taktiež pristupujte k jedeniu pokojne, viem, že ste vystresovaná, že zas nebude jesť, dieťa to cíti a je vystresované tiež. Skúste zapriahnuť iného člena rodiny, aby ho kŕmil. V žiadnom príade nie tak, že bude sledovať telku a nevie , že niečo spapal. Prostredie má byť tiché, pokojné, v jeho stoličke. Podávajte ráno kojenie, dopoludnia ovocie / koľko spapá, toľko mu dajte a niekoľko dní nebudeme ponúkať, aj keď zje len pár lyžičiek žiadne mlieko, kojenie/ , na obed mäsosozelenonový príkrm / denne cca 30 až 50 g mäsa, striedať zeleninu, zemiak, ťĺtok, krupicu ako závarku, nesoliť/ a znova koľko spapá, toľko dajte a bezprostredne neponúkajte mlieko/ samozrejme neskôr ho dostane, aby nebol vysilený a smädný/, môže už dostať prevarenä ochladenú vodu, max 180 ml/24 hodín. odpoliudnia kojenie alebo jogurt, navečer pred kúpaním mliečnu kašu, pred spaním a v noci kojenie. Musíte to vydržať tkto cca 30 dní. Samozrjeme medzi jedom , ak by naozaj zjedol málo ho nakojíte. Sleldujte mokré plienky, priberanie, náladu dieťaťa.

  • nechce papať

    , Autor: nanny77

    Dobrý deň,
    pani doktorka chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám 7 mesačného synčeka (keď sa narodil mal 50cm a 3020g, teraz má cca 68cm a 6800g) ktorého som nekojila, asi od jeho 3 týždňov je na umelom mlieku. Cca od 5 mesiaca sme na príkrmoch. Začali sme klasicky mrkva, zemiak, ... naša pediatrička nám poradila, aby na večer som mu už dávala tú mliečno-ryžovú kašu s rôznymi príchuťami. Mala som snahu variť mu obedy, ale nechcel ich, a tak som mu začala kupovať príkrmy vo fľaštičkách (190ml), najprv zjedol polovicu, neskôr 3/4 a už som sa začala tešiť, že asi v jeho 6.mesiacoch už skoro celú fľaštičku zjedol, To isté aj na desiatu a olovrant som mu dávala ovocné výživy rôznych chutí a s rozdrvenou piškótou, taktiež zo začiatku pomaly jedol no postupne už som sa začala vytešovať že takmer celu fľ. zjedol. No moja radosť netrvala dlho, od kedy mu išli prvé dva zúbky, tak začal odmietať papať. tak na desiatu som mu zrušila úplne ovocnú výživu a je na mlieku, obed som sa snažila už potom prejsť znova na moje varené( zapraženú polievku so žĺtkom, zeleninovú polievku s krupicou, zemiakovú kašu s čerstvým jablkovým kompótom a nakoniec som skúsila dať aj klasickú detskú krupicu -aj na husto cez lyžičku, aj na riedko do fľašky) ale on nechce nič jesť. Všetko odmieta. Plače ako by sme ho rezali. Ani tie ovocné výživy s piškótou na olovrant nechce jesť. S odretými ušami doňho dostanem pol fľaštičky. Jedine čo chce jesť a na čo mi bez problémov otvára ústa je tá večerná mliečna kaša. Už som zúfalá,už neviem čo mu mám dávať jesť. Poraďte mi prosím.
    Za Vašu odpoveď Vám vopred ďakujem,
    pekný zvyšok dňa

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nebuďte vôbec zúfalá! Niektoré deti naozaj preferujú komernčne vyrábanú detskú výživu, iné zase doma pripravovanú, iné papjú oboje.
    Odmietanie príkrmov môže byť prechodné, napríklad pri prerezávaní zúbkov. Treba len trpezlivo ponúkať vhodnú stravu a keď dieťatko odmieta, zachovať chladnú hlavu a podať po určitom čase ďalšiu porciu / napíklad mäsosozelninový obedný príkrm, stačí ak zje dve ri lyžičky, potom odpoludňajšie mlieko a podobne/. Podstatné je sledovať , čí má dieťa dosť mokrých pleinok čo je dôkaz toho, že má dosť tekutín.
    Urobili ste však zásadnú chybu, chápem, že v snahe, aby aspoň niečo zjedol. Podávali ste mu na obed jedlá, ktoré by ešte nemal konzumovať. Jedálniček v tomto veku má byť v zásade dosť jednotvárny: ráno mlieko, dopoludnia ovocie / vo vašom prípade by som nedávala kekesíky do ovocia/ na obed mäsovozelninový príkrm, odpoludnia mlieko, pred spaním mliečna kaša / niektoré mamičky dávajú mliečnu kašu aj ráno, je to jedna z možností/ a večer pred spaním, ak si praje tak znova mlieko. Takto postupujte, trpezlivo, aj keby spapal jednu lyžičku. Nesnažte sa dávať iné, nevhodné potraviny. Ak by odmietanie stravy bolo trvalé, výrazné, dieťa nepriberá, je na mieste poradiť sa s lekárom.

  • Odmietanie príkrmov aj fľaše

    , Autor: jankaviri

    dobry den pani doktorka,dcerka mam 5mesiacov a 2tyzdne..asi pred tromi mesiacmi som zacala pomaly s prikrmami,kedze som nemala dost MM..dcerka papala velmi dobre,vsetko jej chutilo..pred tyzdnom sme absolvovali ockovanie..odvtedy odmieta akykolvek prikrm-zeleninu,ovocie,kasu..oblizne,ale zatvara usta a nechce papat..kojim ju ako casto mozem,aj v noci 3-4x..ale mliecka je malo..skusala som flasu s roznymi cumlikmi,poharik,striekacku..vsetko odmieta..vyskusala som aj rozne druhy mlieka-sunar,nutrilon,beba..uz neviem,co robit..MM jej uz nestaci,vidim to,ze menej spinka a stale si pyta pit,aj kazdu hodinu-dve..myslim,ze sa jej aj prerezavaju zubky..poradte mi prosim,co robit..akym sposobom jej dam UM..dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Závisí od toho, ako dieťatko priberá, ak dobre, predpokladám, že je to prechodný stav / či ste náhodou nedostli aj mensens a máte menej mlieka/, keď budete často prikladať, mlieka by sa malo začať tvriť viac.
    V klaždom prípade uiž bude najneskôr po šiestom mesiaci potrebovať aj bezmliečne príkrmy. Začnite znova od začiatku, na obed mäsosovozelninový príkrm, v malom množstve, dopoludnia ovocie, večer / alebo aj ráno/ mličnu obilninovú kašu. To všetko po lyžičkách. Mlieko umelé môžete podávať z fľaše ale niekedy ho nechcú s cumlíkom ale s takým sosáčikom, má ho firma avent. Chvíľu trvá kým sa z neho naučí piť ale trpezlivosťou určite všetko prekonáte.

  • Odmietanie príkrmov

    , Autor: norikma

    Dobrý deň, obraciam sa na vás s otázkou ohľadom odmietania príkrmov. Dcérka má 8 mesiacov, 9kg a 72cm. Od 6m sme začali zo zavadzaním príkrmov, najprv mrkvičky, potom som pridala zemiak ( a postupne aj inú zeleninu a mäsko) čo spočiatku celkom slušne spapala. Cca po 3 týždňoch však nastali problémy, kedže po niekoľkých lyžičkách prestala papať. Striedalo sa obdobie, keď zjedla len pár lyžičiek ( 4-5) s obdobím, kedy zjedla rozmixovanú porciu polievočky aj s mäskom. Keď jedla málo , tak som to najprv pripisovala aj zúbkom, ktoré sa jej práve prerezávali, ale pokračovalo to aj potom. Problém bol však aj v tom, že ak som jej pripravila ovocie ( jabĺčko,banán) nechcela ho a ani doposiaľ ho nezje. v súčasnosti sme na tom tak, že ani zeleninový príkrm nechce zjesť a to ani taký, ktorý pred tým v malom množstve ako tak zjedla. poprípade zje 4-5 lyžičiek a potom zatne ústa a už nezje absolútne nič. Skúšala som aj kupované príkrmy, zeleninové aj ovocné, ale zo zeleninových sa povracala, nakoľko konzistencia nebola hladká ale boli v nej kúsky zeleniny. Ovocný kupovaný vôbec nechcela ani do úst dať. Na večeru jej dávam mliečne kase rôzneho druhu ochutenia a tie spapá aj hustejšej aj redšej konzistencie, s tým problém nemáme. Skúšala som jej dať do ruky kúsok jabĺčka, nech si skúsi sama chuť ovocia, ale len ho olizuje a hrá sa s ním. Rovnako je to aj s detskými keksíkmi. Problém je v tom, že okrem toho, že odmieta ovocie, tak prestáva papať aj zeleninové príkrmy, ale nakoľko ju aj dojčím, tak MM neodmietne nikdy. Jej by úplne stačilo ak by som ju len dojčila. Skúšala som aj biely jogurt , ktorý však po prvý krát aj ochutnala a spapala asi 3-4 malé lyžičky, a zdalo sa, že jej chutí, no odvtedy už ho nechce. Vždy, keď príde čas príkrmov , napr. obed, tak najprv opatrne ochutná z lyžičky, čo jej podávam, potom si nechá vložiť do úst cca 3-4 lyžičky a potom koniec. Ďalšie lyžičky zje iba ak ju zabávam, spievam jej a podobne. Na desiatu nechce nič okrem mliečka, teda pred obedom jej neviem dať nič iné ako m. mliečko, nič iné nezje. Prosím o radu ako postupovať s príkrmami, a ako ju naučiť jesť príkrmy aj doobeda, a vôbec začať ich poriadne jesť , nie iba 3-4 l, a ako ju naučiť na ovocné. Ešte by som chcela dodať, že má problém aj s príkrmom, ktorý nie je úplne rozmixovaný, niekedy ju napínajú ju malé kúsky a potom príkrm nechce vôbec. Dcéra je zdravá aj prosperuje, hoci ju väčšinou dojčím je bacuľka, takže nemáme problém, že by chudla alebo pod. iba nechce príkrmy papať. Vopred ďakujem za Vašu radu. S pozdravom
    Nora.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je dôvod dávať je iné ako mixované príkrmi. Pozor na jabĺčka akúsky chleba či rožku ako ajkeks. Stále je hrozba, že odhryzne, respektíve inak oddelí väčší kúsok a bude sa s ním dusiť. Takže odporúčam kašovitú, hladkú konzistenciu strav. V tomto veku už len materské mlieko nestačí, na druhej strane prírkmi sú príkrmi pri materskom mlieku amnožstvo skonzumovaných príkrmov nie je presne dané. Takže treba jej ich stále ponúkať, aj keby zjedla naozaj len pár lyžičiek, ale má ich mať ponúknuté vždy!!!!!!!!!!!!!Jedného dňa sa jej odpor preomí a bude ich papť.

  • Odmietanie prikrmov v 9.mesiaci

    , Autor: lilar

    Dobry den pani doktorka,chcela by som Vas poprosit o radu.Mam 9 mes.syna.Porodna vaha 4410g, 53 cm.Syncek je stale kojeny.Od 6.mesiaca sme zaviedli prikrmy,ktore zo zaciatku pekne papal.Rano MM,desiata vyziva plus MM,obed zeleninovo-masove prikrmy plus MM, olovrant vyziva zmiesana s probiojogurtom plus MM, vecer obilna kasa s umelym mlieckom(Nutrilon) vo flaske.Cez ho zhruba este asi tri krat nakojim.Uz zhruba treti tyzden syncek absolutne odmieta zeleninovo masove prikrmy.Zje lyzicku aby ochutnal a tym to hasne.Zeleninu nikdy velmi neobluboval,ale podarilo sa mi ju do nho dostat.Teraz obedny prikrm nahradilo kojenie.Skusala som mu zeleninu zmiesat s mlieckom do flasky,alebo mu zeleninku dat v inu dennu dobu,alenepomohlo.Ovocnu vyzivu a kasu zje.AKo by som mala dalej postupovat?dakujem Vam za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že najjednudchšie by bolo vyradiť obedný masovozelninový príkrm na 7 až 10 dní a potom znova začať podávať, ale potom už trpezlivo každý deň na obed aj keby zjedol len jednu lyžičku. Možno by bolo dobré, zmeniť zloženie zaleniny, napríklad skúsiť jednozložkovú porciu len s cukinou, alebo samostante zamiak či špenát. Dieťa naozaj bezmliečne príkrmy a mäso potrebuje kvôli železu a bielkovinám,.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: