Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Krupica

    , Autor: zuzanah123

    Dobrý deň pani doktorka, môžem dať 5 a pol mesačnej dcére po zeleninových príkrmoch pšeničnú detskú krupicu?
    A z mäsa môžem začať telacím ?

    Dakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem prečo by ste po zeleninovomsovom príkrme / nereba otáľať s podávaním mäsa, môže to byť reľacie, králičie, kuracie alebo morčacie/ mala dosať peničnú detskú krupicu, príkrm stačí. Ak je hladná, spočiatku treba dokŕmiť mliekom. / kojenie, umelé mlieko/.

Podobné otázky

  • Prikrmovanie

    , Autor: Nita88

    Dobry den, mam 5 mesacnu dcerku. Bola kojena 3 plne mesiace,potom dokrmovana a potom uz len umele mliecko. Zacala som uz s prikrmovanim. Prva mrkva,potom zemiacik k tomu uz aj kuracie masko. Inu zeleninku som eate neskusala,kedze som zaviedla na desiatu uz aj podusene jablcko a chcem pockat par dni ci nema reakciu a mrkvu by som na obed vymenila npr.za brokolicu. Moze byt takto? Chcem pridat uz aj lepok,napr.krupicu do masovo zeleninoveho prikrmu a vecer kasu. Ale tu nastava moja otazka akou kasou zacat u babatka,ktore je na umelom mliecku. Popr.konkretnu znacku ktoru odporucate. Som spokojna s mlieckom hipp,tak som zvazovala kasicky od tejto znacky. Poprosim konkretne ako postupovat dalej so zavadzanim. A ci masovozeleninovy prikrm by mal obsahovat vzdy mrkvicku,alebo nemusi. Velmi pekne dakujem ❤

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mäsovozelneinový príkrm nemusí vždy obsahovať mrkvu, brokolicu by som dala neskôr, určite uvariť v inej vode a k príkrmu pridať uvarenú.
    Mäso denne 30_50 gramov ale nie len kuracie, to obsahuje málo železa, trebaaj teľacie, morčacie alebo králičie.
    Lepok treba zaviesť. Ovocie zavádzam až po šiestom mesiaci.
    Kašu mliečnu, ale podľa možnosti bez prísad / sú rôzne, podľa mňa úplne nevhodné/ alebo ak je na HIPP mlieku, môžete ho zahustiť na kašu bez mliečnou kašou baby love gries, krupica alebo trojzrnná.

  • Vysvetlenie kasi

    , Autor: Janatu

    Dobry den p.doktorka.
    Moja otazka je ohladom vysvetlenia kasi.
    Kolko je druhov, ja to chapem takto:
    A.Instantne-mliecne, nemliecne
    B.Kasa z obilnin - vlocky, ryza, krupica ktore si musim na kasu uvarit, rozvarit.
    Chcela by som skor varit kase ako pouzivat uz hotove.

    Otazky:
    1.je nutne davat instane kase?
    2.viem, ze by sa dietatko malo stretnut s kravskou bielkovinou ale da sa to aj inak ako v instantej kasicke?
    3.Chcela by som skor VARIT kase z obilnin ako pouzivat uz hotove, ake by ste mi teda poradila aby boli vyzivne.
    4.kolko krat do tyzdna by malo dietatko jest kase s lepkom ?
    Treba to striedat s bezlepkovymi variantami, napr. Ze jeden den krupica, druhy den ryza atd?
    5.lepok najdem v krupici, ovsenych vlockach a v com este co je vhodne na kasicky?

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Netreba to vôbec komplikovať.
    Instantné kaše bez mliečne, či mliečne sú úplne v poriadku, ja osobne tiež nemám rada tie s príchuťami,lebo môžu byť podkladom alergie.
    Vieme však aj uvariť bežnú krupicovú kašu do umelého mlieka / neskôr aj ovsenú, ražovú veľmi obmedzene, môže zapekať/.
    Takže zoberiete príslušné množstvo vody, ktoré potrebujete na prípravu stanoveného množstva umelého mlieka, formuly. Asi tretinu tohto množstva necháte v hrnčeku, zbytok dáte do hrnca, nasypete tam malé množstvo detskej krupice a necháte chvíľu zmäknúť. Medzitým si pripravíte, rozmiešate mliečny prášok v zbytku vody. Začnete za stáleho miešania variť vodu s krupicou a ke*ď začne hustnúť prilejete zbytok vody s rozmiešaným mliekom, privediete do varu a hneď odstavíte: kaša je hotová

  • Krupica

    , Autor: Huda

    Dobrý deň synček má rok . Je krupica s kravskym plnotucnym mliekom na večeru v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie! Do dvoch rokov odporúčam aj kašu aj puding s umelým mliekom, formulou. Samozrejme niektorí lekári už po roku odporúčajú aj bežne dostupné kravské mlieko zo siete potravín. Ale pýtate sa mňa, tak odpovedám ako si myslím, že je to správne a dobré pre dieťa.

  • Stravovanie batoľaťa

    , Autor: Adrika7

    Dobrý deň,
    Dcéra má takmer 20 mesiacov, dojčená je už iba z jedného prsníka cca 5x za deň (druhý odmieta od 9. mesiaca). Mlieka mám už veľmi málo. Chcem sa Vás opýtať, či jej stravovanie počas dňa dokáže pokryť všetky výživové potreby dieťaťa v tomto veku.
    Raňajky: MM, 150g bieleho jogurtu pomiešaného so 100g ovocnou výživou bez cukru (jogurt dávame na raňajky, keďže v inom čase ho odmieta, ovocie obmieňame), za tým dostane eše zopár ryžových alebo kukuričných chrumiek, prípadne piškóty
    Obed: Dnes mala zemiakovú kašu so zeleninovou omáčkou (pór, mrkva, petržlen, cuketa) s kuracím mäsom, dokopy asi 250g; po hlavnom jedle dávam ešte cca 100g ovocia na lepšie vstrebanie železa z mäsa vďaka vitamínu C; pred spánkom MM
    Olovrant: MM, dnes hustý kurací vývar s cestovinou, mäsom, mrkvou a petržlenom (cca 0,25l), neskôr ešte ovocie (dnes jablko), MM
    Večera: chlieb s maslom a mozarellou/chlieb s maslom a dusenou šunkou bez éčiek/chlieb vo vajíčku/chlieb s lučinou/zemiaky s cottage cheese/cestoviny so strúhanou mozarellou/výnimočne špaldová krupica
    Po večeri ešte banán, prípadne ak nevie zaspať, dáme ešte aj mliečny tvarohovo smotanový dezert. Pred spánkom MM.

    Umelé mlieko, puding, detské kaše domáce aj instantné odmieta, surová zelenina taktiež nechutí, aj keď sa ju snažím motivovať. Nahrádzam to teda vačším množstvom ovocia, ktoré jej naopak chutí, no obávam sa, že má v strave priveľa sacharidov.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemyslím, že má priveľa sacharidov.
    Ja neodporúčam špaldové, pohánkové prosové kaše, v špalde je napríklad veľa lepku. Dávajte jej bežnú kašu krupicovú, ovsenú, ryžovú kukuričnú.
    Určite do troch rokov neodporúčam žiadne údeniny, ani detskú šunku ani detské párky ani šunku bez éčok. Je tam vždy veľa soli, dieťa to nepotrebuje. Za týždeň má skonzumovať asi 200 až 250 gramov mäsa, takže údeniny isto nepotrebuje.Podobne ako huby do šesť ideálne do desať rokovo nie sú vhodné.
    Inak má jedálníček dobrý, ale na olovrant by som nepodávala akoby druhý obed, nie je to potrebné. Netrápte sa, že nechce surovú zeleninu, postupne sa to naučí. Ovocia má dostatok, čo je správne. Piškóty alebo domáci koláčik, bábovku odporúčam na olovrant, chrumky určite neodporúčam vôbec, sú to prázdne kalórie.

  • Prikrmy

    , Autor: 1Zuzana1

    Dobrý deň, pani Doktorka. Keď synček začal 6-ty mesiac začala som ho prikrmovať, už papame skoro dva týždne zeleninovo mäsové prikrmy. Synček je plne dojceny. Chcem sa opýtať ako je to s vodou? Koľko a kedy mu mám dávať vodu, a či vôbec? Po týchto dvoch týždňoch môžem začať dávať aj kaše na večeru? Ak mám pripravený zelenivo mäsový prikrm môžem mu ho dať aj na druhý deň, alebo vždy uvariť nový? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžete si ho uvariť na dva dni ale nemôže chladnúť bežne na šporáku. Hneď po uvarení ho ochlaďte vo vodnom kúpeli studenom a dajte do chladničky.
    Vodičku ponúkajte ale nenúťte, mala by vypiť denne max 200 ml, má byť prevarená a ochladená
    Ja by som najprv dala lepok teda jednu dve kávové lyžičky instantnej bez mliečnej kaše babylove krupica alebo trojzrnná do mäsovozelninového príkrmu najprv až potom dávam mliečnu kašu. Hľadajte takú, ktorá nemá príchute. Kaše treba robiť do umelého mieka alebo kúpiť mliečne kaše a rozrobiť s vodou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: