Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Prikrmovanie

    , Autor: Nita88

    Dobry den, mam 5 mesacnu dcerku. Bola kojena 3 plne mesiace,potom dokrmovana a potom uz len umele mliecko. Zacala som uz s prikrmovanim. Prva mrkva,potom zemiacik k tomu uz aj kuracie masko. Inu zeleninku som eate neskusala,kedze som zaviedla na desiatu uz aj podusene jablcko a chcem pockat par dni ci nema reakciu a mrkvu by som na obed vymenila npr.za brokolicu. Moze byt takto? Chcem pridat uz aj lepok,napr.krupicu do masovo zeleninoveho prikrmu a vecer kasu. Ale tu nastava moja otazka akou kasou zacat u babatka,ktore je na umelom mliecku. Popr.konkretnu znacku ktoru odporucate. Som spokojna s mlieckom hipp,tak som zvazovala kasicky od tejto znacky. Poprosim konkretne ako postupovat dalej so zavadzanim. A ci masovozeleninovy prikrm by mal obsahovat vzdy mrkvicku,alebo nemusi. Velmi pekne dakujem ❤

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mäsovozelneinový príkrm nemusí vždy obsahovať mrkvu, brokolicu by som dala neskôr, určite uvariť v inej vode a k príkrmu pridať uvarenú.
    Mäso denne 30_50 gramov ale nie len kuracie, to obsahuje málo železa, trebaaj teľacie, morčacie alebo králičie.
    Lepok treba zaviesť. Ovocie zavádzam až po šiestom mesiaci.
    Kašu mliečnu, ale podľa možnosti bez prísad / sú rôzne, podľa mňa úplne nevhodné/ alebo ak je na HIPP mlieku, môžete ho zahustiť na kašu bez mliečnou kašou baby love gries, krupica alebo trojzrnná.

Podobné otázky

  • Prikrmovanie a davka UM

    , Autor: Mocarabia

    Dobry den...prosim Vas mam 6,5 mes synceka,od narodenia na Nutrilone...od 5 mes.sme zacali bezproblemov s prikrmami,maly nema problem takmer s nicim...na veceru davam nemliecnu kasu s UM v mnozstve ako dostava 200ml.chcela by som sa opytat,aka denna davka UM....kedze by nemal problem sa aj cely den ustravovat prikrmom...viem ,ze mlieko je este potrebne na vyvin nervovej sustavy...len neviem ako to s prikrmom nakombinovat...dakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku ráno dostane mlieko, dopoludnia ovocie, na obed mäsosozeleninový príkrm, odpoludnia ako olovrant mlieko / po deviatom mesiaci môže mať jogurt/ večer pred kúpaním mliečnu kašu a niekedy chcú ešte pred spaním mliečko.

  • prikrmovanie krok po kroku

    , Autor: domidomcek

    dobry den (mala ma za tyzden 6 mes je plne dojcena (9,4kg) a zaciname s prikrmami) prosim vas, citala som si skoro vsetko v tejto teme co sa tu napisalo, moja otazka by bolo resp prosba nejak to zhrnut, ale konkretnejsie, takze: zaciname zeleninou, po tyzdni pridame maso a tento zeleninovo masovy prikrm podavame denne ako obed, pridavame olej (za studena lisovany olivovy slnecnicovy a je vhodny aj repkovy?), po kolkych dnoch pridavame do tohto prikrmu lepok a prosim konkretne co by ste odporucili pridat ? a ak vidim ze sa budi castejsie v noci pravdepodobne je hladna kedy uz mozem zaviest na veceru kasu a akou mam zacat a ake mam striedat? ( prosim konkretne ) a aka ma byt velkost vecernej porcie?
    a po akom case od zacatia prikrmovania pridat prve ovocie a co je najvhodnejsie.
    plus otazky: preco nie je vhodny aj vajecny bielok do 1 roka?
    je vhodne maso v konzervach napr hipp alebo mam pripravovat radsej cerstve?

    dakujem velmi pekne za odpovede❤️

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže papať aj komerčne pripravované jedlá mäsosvozelninové aj ovocné, určené pre daný vek.
    Po šiestom mesiaci dávame aj ovocie - len to , ktoré rastie u nás a nemá červenú dužinu, môže byť aj čerstvé, surové, nastrúhané na sklenenom strúhadle.
    Olej pridávame do mäsovozelneinového príkrmu od začiatku.
    Lepok asi po troch týždňoch: bezmliečnu obilninovú kašu bay love alebo krupicu, ktorú na chvíľu namočíme do vody a potom v príkrme uvaríme.
    Množstvo jedla si dieťa určí samo.
    Mliečnu kašu určite do ukončeného siedmeho mesiaca / silne pochybujem že zlepší spánok/, môže dostať bybylove bezmliečnu do umelého mlieka alebo mliečnu kašu ale podľa možnosti bez príchutí

  • Prikrmovanie 9 mesačného synčeka

    , Autor: Patrícia42

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala na denné Množstvo zeleniny,ovocia a obilnín, ktoré by 9 mesačné bábätko malo dostávať.
    Momentálne to máme nastavené nasledovne- Ráno - obilná kaša s cca 2 PL ovocného pyré alebo jogurt s ovocným pyré
    Desiata- kukuričná/ryžová chrumka,
    Obed - mäsovo zeleninový príkrm (cca 30g mäska, 3-4 PL zeleniny + 1PL ryže/ovs.vločiek alebo hrsť bezvaječných cestovín) , 1x týždenne žĺtok
    Olovrant - biely jogurt s 2PL ovocia
    Večera- obilná kaša s 2PL zeleninového pyré , niekedy s ovocím
    Dojčenie 3x počas dňa alebo na požiadanie
    Sú množstvá zeleninky, ovocia a obilnín postačujúce?
    Ďakujem Vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Desiate chrumkami považujem za nezmysel, nemá to žiadnu výživovú hodnotu, je to balast.Na desiatu by mal mať čisté ovocie, nemusí ho mať ráno v kaši ani jogurte.
    Na obed má celkovo spapať asi 150-250 ml. Mäso každý deň, žĺtok polovicu raz, maximálne 2x týždenne, mäso nevynechávame Bezvaječné cestoviny ak sú bežne z obchodu, nie detské obsahujú soľ, do roka by som to nedávala. Večera je v poriadku.

  • Dojcenie

    , Autor: Sabin

    Dobry den prajem, dcerka ma 1 mesiac, je dojcena iba dojcena ziadne prikrmovanie, a ma uz 6 kilov, je to normalne nieje to privela kilov na tak male babetko? dakujem

  • Rážštep

    , Autor: Anna8812

    Dobrý deň... Dcérka má 9m..72cm...7.8kg...má rázštep sekundárného podnebia...je na UM.. Od začiatku.. . Prikrmy sme začali 4m.. Pekne pápá zeleninky.. . Mäso.. Bezvaječné cestoviny... Rižu.. Vajecny žĺtok... Červenú šošovicu.. Ovocie: banán.. Jablko... Hrušku... Nektarin... Broskyne.. Marhule... Kašicky striedam... Papá: kukurično pšenovu... Krupicovu nemliecnu od Hami....pšenovú...ryžovú.. DM-Bio nemliecna celozrnnu krupicovu obilinovu......mame už.. Desiatu.. Obed.. Olovrant... Zavedení... Ešte kúsky nepapa..Prosím vás moja otázka... 1. Či robím dobre prikrmovanie... 2.aké mliečne kašičky odporúčate?...3.už môžem zaraďovať raňajky.. Alebo večeru.. Alebo máme ešte na to čas?.. 4.už možem dať biely joghurt..nejaký syr? 5.tieto kaše co som napísala sú dobré.? .. Lebo čítala som že celozrnné radšej pre deti nedávať.. 6. Koľko Um.. Môžu 9m dieťa vypiť za den keď papá aj príkrmy. Ďakujem.. Za odpoveď..

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite by som nepodávala proso a celozrnné kaše, ani pohánkové kaše. Ryžové kašu len občas a len vtedy ak pravidelne kaká. Môžete krupicovú, ovsenú, niekedy kukuričnú.
    Biely jogurt od deviateho mesiaca. Biely jogurt s probiotickou florou, nie ovocný, môžete pridať čerstvé ovocie alebo ovocnú presnídávku. Ovocie nepodávame do roka s červenou dužinou, teda žiadne jahody, maliny, černice, čučoriedky, melón.
    Umelé mlieko by mala mať dvakrát denne, ideálne po poobednom spánku a buď ráno, keď sa zobudí alebo večer pred spaním.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: