Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • stravovanie

    , Autor: renat

    Dobry den MUDr. Spanikova. Som mamina 10 a pol mesacneho chlapceka. Dojcim svoje dietatko rano, na obed pred spanim, vecer a v noci 2-3 krat. Vydatne pije len vecer, ostatne razy da sa povedat, ze cucka. Vo Vasich odpovediach kladiete doraz na MM a aj v tomto veku by ho malo mat dietatko dostatok. Ale co je vlastne dostatok, ked sa to neda zmeriat? Uz to nie je take vydatne pitie ako ked bol novorodenec. Mam pocit, ze je to len doplnok stravy. Nas jedalnicek pozostava: Ked sa zobudi MM, ranajky - biely jogurt ( v nom nastruhane ovocie + sunarka piskoty) obed - masovozeleninovy prikrm 200 az 250 ml ( rozne druhy zeleniny, olovrant - ovocny ( jablka, hrusky, slivky..) vecer - mliecna kasa rozna a dojcenie. Ziadne chrumky mu nepodavam, niekedy mu dam chlebik s masielkom alebo lucinou. Vareny zltok raz tyzdenne a davam aj cervenu sosovicu raz tyzdenne. Ovocne stavy ( v odstavovaci odstavim cviklu, mrkvu a jablko ) alebo cajik ( sunarka) podavam lyzickou cca denne takto vypije 3-4 dcl tekutin. Je to pre dietatko postacujuce tolko tekutin kedze dojcenie uz nie je take vydatne? Pani doktorka je potrebne stale sledovat a ratat mokre plienky? Kedze jeho jedalnicek uz pozostava aj z tuhej stravy? Jeden den som si dala namahu a odsledovala plienky..pocet plienok bol 5 a cca pocikanych v gramoch 670...je to dostatok? Nerada by som nieco zanedbala. Podotykam, ze viac tekutin jednoducho do synceka neviem dostat. S mojou pediatrickou som to riesila ( nakolko podla vasich tabuliek je potrebne prijat 120 az 150 ml na kg hmotnosti) syncek ma 10,5 kg. Takze podla tych tabuliek by mal prijat vyse jedneho litra k comu my vobec nespejeme. Nasa pediatricka nevidi ziadny problem, nakolko dietatko krasne od zaciatku prospieva a nejavi ziadne znamky dehydratacie. Rada by som vedela aj vas nazor. A ak niekde robim chybu myslim v stravovani, prosim o doplnenie vasich rad. Dakujem vam zo srdca.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tekutiny má dostatok, pre dieťa v tomto veku je postčujúcich 180 ml vody na deň. Odporúčam naozaj obyčajnú vodu / do roka prevárať, ochladiť/ a nie čaje a šťavy.
    V tomto veku ešte nepotrebuje maslo, ale to nie je problém, keď mu ho dávate. Určite by som však nepodávalao do roka lučina, tvaroh ani iné syry. Sú to koncentráty bielkovín, veľká záťaž anitigénna aj záťaž bielkovinami pre obličky.
    Neirešte koľko máte materského mlieka. Dieťa má krásny jedálníček, dobre papá, prospieva, tak kojte ako doposiaľ , všetko je v poriadku.

Podobné otázky

  • Stravovanie batoľaťa

    , Autor: Adrika7

    Dobrý deň,
    Dcéra má takmer 20 mesiacov, dojčená je už iba z jedného prsníka cca 5x za deň (druhý odmieta od 9. mesiaca). Mlieka mám už veľmi málo. Chcem sa Vás opýtať, či jej stravovanie počas dňa dokáže pokryť všetky výživové potreby dieťaťa v tomto veku.
    Raňajky: MM, 150g bieleho jogurtu pomiešaného so 100g ovocnou výživou bez cukru (jogurt dávame na raňajky, keďže v inom čase ho odmieta, ovocie obmieňame), za tým dostane eše zopár ryžových alebo kukuričných chrumiek, prípadne piškóty
    Obed: Dnes mala zemiakovú kašu so zeleninovou omáčkou (pór, mrkva, petržlen, cuketa) s kuracím mäsom, dokopy asi 250g; po hlavnom jedle dávam ešte cca 100g ovocia na lepšie vstrebanie železa z mäsa vďaka vitamínu C; pred spánkom MM
    Olovrant: MM, dnes hustý kurací vývar s cestovinou, mäsom, mrkvou a petržlenom (cca 0,25l), neskôr ešte ovocie (dnes jablko), MM
    Večera: chlieb s maslom a mozarellou/chlieb s maslom a dusenou šunkou bez éčiek/chlieb vo vajíčku/chlieb s lučinou/zemiaky s cottage cheese/cestoviny so strúhanou mozarellou/výnimočne špaldová krupica
    Po večeri ešte banán, prípadne ak nevie zaspať, dáme ešte aj mliečny tvarohovo smotanový dezert. Pred spánkom MM.

    Umelé mlieko, puding, detské kaše domáce aj instantné odmieta, surová zelenina taktiež nechutí, aj keď sa ju snažím motivovať. Nahrádzam to teda vačším množstvom ovocia, ktoré jej naopak chutí, no obávam sa, že má v strave priveľa sacharidov.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemyslím, že má priveľa sacharidov.
    Ja neodporúčam špaldové, pohánkové prosové kaše, v špalde je napríklad veľa lepku. Dávajte jej bežnú kašu krupicovú, ovsenú, ryžovú kukuričnú.
    Určite do troch rokov neodporúčam žiadne údeniny, ani detskú šunku ani detské párky ani šunku bez éčok. Je tam vždy veľa soli, dieťa to nepotrebuje. Za týždeň má skonzumovať asi 200 až 250 gramov mäsa, takže údeniny isto nepotrebuje.Podobne ako huby do šesť ideálne do desať rokovo nie sú vhodné.
    Inak má jedálníček dobrý, ale na olovrant by som nepodávala akoby druhý obed, nie je to potrebné. Netrápte sa, že nechce surovú zeleninu, postupne sa to naučí. Ovocia má dostatok, čo je správne. Piškóty alebo domáci koláčik, bábovku odporúčam na olovrant, chrumky určite neodporúčam vôbec, sú to prázdne kalórie.

  • Stravovanie po 1 roku

    , Autor: mika

    Dobrý deň, moja dcérka má 14 mesiacov. Ráno ju ešte dojčím, potom má klasicky raňajky. Desiatu jej dávam podľa toho kedy ráno vstane. Obed má klasicky okolo pol 12,hodinu potom má umelé mlieko. Na večeru má väčšinou kašu, popripade
    poprípade jogurt a pred spankom
    spánkom umelé mlieko. Chcem sa opýtať je vhodné dávať este
    ešte na obed umelé mlieko? Dojčiť ráno už plánujem ukončiť,mám nahradiť dojčenie UM alebo už dávať len klasické raňajky? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na obed určite mlieko ani dojčenie nepotrebuje. Vlastne by mala papať bežnú rodinnú stravu, samozrejme len mierne osolenú, zdravú výživu, cca 200 až 250 gramov mäsa týždenne, dostatok zeleniny, strukoviny, cestoviny. Do dvoch rokov žiadne tavené syry, do troch rokov žiadne konzervy, údaniny / ani detské párky a detskú šunku/ nič, čo obsahuje flutaman sodný, žiadne nepasterizované mlieko ani výrobky z neho, typu kozie, ovčie syry, bryndza korbáčiky a pdobne Do šiestich ideálne do desiatich rokov žiadne huby.
    Do troch orkov ako mliečnu porciu / jeden dvakrát denne/ umelé mlieko formulu a do dovoch rokov aj večernú kašu z umelého mlieka. Po druhom roku kašu, puding môžete uvariť z bežného čerstvého mlieka. Do varenia už teraz môžete dávať bežné mlieko a smotanu.

  • Stravovanie

    , Autor: ika-2

    Dobrý deň chcela by som sa poradiť mám 6 mesačnú dcérku ešte ju kojim ale musim prikrmit aj umelým mliekom cez obed už dostáva zemiacik a mrkvičku.Co by som mohla ešte jej začať dávať a stačí len na obed .dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mali by ste sa to všetko dozvedieť u svojej lekárky na poradni. Ale táto poradňa je tu pre vás a veľmi rada vám odpoviem.
    Po piatom mesiaci u umelo živených detí a po šiestom mesiaci u kojených detí je navyšší čas začať s bez mliečnymi príkrmami.
    Môžete začať aj mrkvičkou, potom zemiačikom, tak ako ste to už skúsili, ale nie je problém, u zdravých detí samozrejme, od začiatku podávať aj mäso. Kúpite si morčacie, králičie, kuracie alebo teľacie mäso, nakrájate si ho na cca 30 až 50 gramové kúsky, alebo pomeliete na mäsovom mlynku a keď z umletého mäsa sprvíte guľku o priemere cca 4 cm, je tam presne 30 až 50 gramov mäsa. Guľky alebo kúsky uložíte do mrazničky. Môžete si príkrm uvarieť na dva dni: zoberiete dve guľky mäsa, dve mrkvy, dva zemiaky, všetko uvaríte do mäkka, polovicu hneď ochladíte a odložíte do chladničky na druhý deň. Hotový príkrm potom rozmixujeme na jemnú kašičku / nie riedku ako polievka/ a do hotovej kašičky pridáme 4 až 5 kvapiek slnečnicového alebo olivového oleja / musia byť kvalitné, za studena lisované/. Do príkrmu / až do roka/ nedávame žiadnu soľ! Dávame dieťatku po lyžičkách, spočiatku 4 až 5 lyžičiek, keď si po piatich dňoch želá spapať viac, pokojne mu dáme podľa záujmu. Niektoré deti prvý mesiac zjedia naozaj len 4-5 lyžičiek, netreba ich nútiť ale denne podávať aj toto malé množstvo. Po dvoch až troch týždňoch deti zväčša túto porciu / podávame okolo obeda/ spapajú celú a dokojenie alebo dokŕmenie mliekom už nepotrebujú / spočiatku mlieko ponúkneme/. Asi po dvoch týždňoch podávania príkrmu ho obohatíme o lepok: buď v malom množstve vody namočíme krupicu, aby zmäkla a potom ju zavaríme do mäsovozeleninového príkrmu na konci varenia / varí sa spolu cca 5 minút/ alebo kúpime bezmliečnu kašu / napríklad babylove gries, trojzrnná v DM/ a zamiešame do príkrmu dve kávové lyžičky pred podávaním / kaša je instantná, netreba ju variť/. Keď si dieťa zvykne aj na tento príkrm, podávame druhý príkrm, dopoluňajší a tým je ovocie / dieťa by už malo mať mesiacov, keď podávame ovocie/. Ovocie podávame len to, ktoré rastie u nás a nemá červenú dužinu / jablko, hruška, marhuľa, broskyňa, neskôr slivka, hrozno bez šupky a kôstičiek/. Ovocie spočiatku ošúpme a udusíme, ale neskôr môžeme podávať čerstvé, nastrúhané na sklenenom alebo umelohmotnom strúhadle/ nesmie byť kyslé, deti nemajú radi kyslú chuť a mohli by potom odmietať všetko podávané lyžičkou/. Aj mäsovo-zeleninový aj tento ovocný príkrm môžeme podávať aj vo forme detských výživ zo siete obchodov, samozrejme dodržiavame vek, uvedený na obale. Ak posledný príkrm, ešte do ukončeného šiemeho mesiaca podávame aj kojeným deťom mliečnu kašu, z umelého mlieka samozrejme. Buď kúpime mliečnu kašu, ktorú rozrobíme s vodou, na trhu ich je veľa, ale treba hľadať takú, ktorá nemá príchute. Tiež môžeme bez mliečnu kašu babylove zamiešať do pripraveného umelého mlieka, formuly. Mliečnu kašu je vhodné podávať večer pred kúpaním. Pred spaním sa mnohé deti ešte dojčia alebo dostanú porciu mlieka / umelého, formuly/. Postupne do mäsovo zeleninového príkrmu pridávame iné druhy zeleniny, ktoré sa bežne varia / ak pridávate karfiol, brokolicu, kaleráb - treba to uvariť v inej vode a v inej nádobe a uvarené pridať do mäsovo zeleninového príkrmu.
    Od ôsmeho mesiaca odporúčam zaradiť žĺtok / vajce uvarené na tvrdo, vyberieme žĺtok a dvakrát týždenne polovicu podávame v obednom príkrme, nevynechávame mäso. Ak dieťa na žĺtok zle zareaguje / vracanie, hnačka, napínanie/, vajce nepodávame a zaradíme až po roku, spolus bielkom.
    Po deviatom mesiaci zaradíme jogurt / biely jogurt s probiotickou flórou, nikdy nie jedlo na báze tvarohu do roka/. Po desiatom mesiaci zaradíme červenú, lúpanú šošovicu, 1x týždenne. Niektoré mamičky dávajú od jedenásteho mesiaca avokado, môžete skúsiť, je to ovocie, treba ho nastrúhať s jabĺčkom.

  • Strava po roku

    , Autor: mirka-2

    Dobry den pani doktorka,
    chcela by som sa Vas spytat ako pokracovat so stravou po prvom roku. Syncek bude mat za 2 tyzdne rok. V poslednej dobe mu jest velmi chuti. Nas jedalnicek je takyto:
    rano po zobudeni-kojenie
    ranajky s nami-chlebik s maslom a uhorka (papa sam, nakrajam mu to na kocky)
    desiata - ovocie (pomixovane)
    obed-maso, zelenina a priloha (zemiaky/ryza/cestoviny). Tiez papa sam rukami
    Pred poobednym spankom-jogurt
    Po poobednom spanku- kojenie a potom si pyta este papat, vacsinou trochu keksiku (hipp)
    Vecer pred kupanim-kasa mliecna
    V noci si cucka aj 4-6x. Idu mu dalsie zuby, pri kojeni zaspi tak to mame skor na ukludnenie a zaspanie.
    Chcela by som sa spytat na viacero veci:
    1. kolko mliecnych porcii by mal denne mat, ci do toho pocitat aj vecernu kasu a jogurt
    2. od akeho veku moze kravske mlieko a do kedy davat umele mlieko (pomaly by sme chceli prejst na UM)? Ako je to s acidkom?
    3. ktore potraviny uz moze a s ktorymi pockat? Kedy a ake syri a sunky moze?
    4. ake maso moze? Zatial mame kuracie, kralicie, morcacie a skusali sme lososa (alergiu nemal). Telacie sa mi nepodarilo zohnat
    5. pijeme zatial len vodu. Mame davat obcas uz aj caj? Aky?
    6. ake bylinky, prip.koreniny mozem pouzit?
    Dakujem Vam velmi pekne za Vas cas, pekny den


    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po roku dieťa môže papať to, čo varíme pre rodinu, tzv. familly food, samozrejme s určitými obmedzeniami. Taktiež nie je vhodné , aby deti vo vývoji mali vegetariánsku a vegánsku stravu a samozrejme žiadne fast food stravovanie.
    Po roku môžeme mierne soliť. Koreniny a bylinky len tie, ktoré nie sú pálivé a nie sú veľmi aromatické, taktiež na ne dieťa nereaguje alergickými prejavmi / hlavne na koži/ a používať v malej miere.
    Platí, že všetky nové druhy potravy zavádzame tak, že počkáme do zavedenia novej stravy cca 4 dní a sledujme prípadnú reakciu.

    Po roku by mal mať dve až tri mliečne porcie, kam samozrejme patrí aj večerná mliečna kaša, jogurt a mlieko / kojenie/. To nočno kojenie by som nepočítala, to je pravdepodobne na upokojnie a od smädu.
    Od smädu ponúkajte bezchybnú vodu, už nemusí byť prevarená. )Caje neodporúčam. Vyhýbajte sa detským nápojom typu jupík a podobne. Taktiež ovocné šťavy nie sú od smädu, je to ovocný príkrm. Ak by dieťa odmietalo čistú vodu, môžete ju zriediť s kavlitnou ovocnou šťavou / čerstvá alebo hipp/ ale nemalo by vypiť šťavy vaic ako 50 až 120 ml /deň. Vody celkovo môže vypiť cca 200 ml. /deň.
    Kravské mlieko z bežnej siete potravín odporúčam najskôr po treťom roku života, aj mliečnu kašu odporúčam do dvoch rokov robiť z umelého mlieka alebo podávať bezmliečnu kašu rozrobenú s vodou. Keď však varíte niečo s mliekom alebo smotanou, do váry môžete použiť bežné mlieko a smotanu, ako pre rodinu je bežné. Aj po treťom roku podávame čerstvé mlieko, žiadne trvanlivé mlieka a nízkotučné mlieka. Acidko môže podobne ako jogurty. Tiež už môžete postupne dávať aj ovocné. Po roku môže aj pribináčik a termix ale obmedzene, bávajú veľmi sladké. po roku môže jedlá na báze tvarohu: tvaroh, mozarella, rockota, cottaege cheese, lučina, eidam neädený. Čerstvé malso na chlebík.
    Do dvoch rokov nepodávajte tavené syry. Dodovoch rokov / ideálne až do piatich/ nepodávajte celozrnné výroby, dieťa môže konzumovať obmedzené množstvo vlákniny a okrem toho po šupkami sú rôzne aflatoxiny, fytotoxiny a nie je to pre dieťa vhodná konzumácia. Do troch rokov nepodávame žiadne údeniny / ani detské párky a šunku/, osahujú mäsiarsku soľ, čo zaťažuje organizmus dieťaťa. Do troch rokov žiadne konzervy / tuniak, paštéta/ , nič čo obsahuje glutaman sodný/ vegeta, masoxosová kocka do polievky/. Do troch rokov žiadne jedlá a mlieka nepasterizované / kozie, ovčie, korbáčiky/ ani zo salaša. Do šiestich rokov žiadne huby ani zrejúce syry. Do troch rokov neodporúčam ani čerstvú cibuľu a cesnak, v jedle môže.
    Môže už po roku všetky bežné druhy ovocia, sledujte reakciu.
    Mäso môže všetky druhy, aj raby, žraloky, mečúne by nemal konzumovať deti do 16 rokov. Lososa cca 2x týždenne max. Ryby sladkovodné bežne. Mäsa má mať asi 200 až 250 gramov na týždeň. Môžete ho uvariť v polievke a popučiť , rozmixovať, nakrájať na malé kúsky, podávať v konzistencii, ktorú je dieťa ochotné prijímať. Základnom obeda by mala byť kvalitná polievka / varená pre rodinu/ a druhý chod je jedlo, ktoré tiež je pripravené pre rodinu, s uvedenými obmedzeniami malé, mäkké, kúsky.
    Po roku môže celé vajce, najprv v jedle, potom aj samostane, vždy dobre tepelne upravené.
    Deti po roku veľa nejdeia, lebo ani veľa nepriberú. V tomto veku sa im hlavne rozvíja poznanie , reč, kongnitívne funkcie, poznanie. Deti v tomto veku veku neradi prijímajú nové jedlá, hovoríme tomu neofóbia, netreba sa toho obávať, neskôr sa to zlomí.
    Deti v tomto veku nemajú byť preťažované, majú sa prevážať v kočiarku, nosiči, autom a na bezpečnom mietste môžu behať ako a koľko chcú. Nemajú chodiť pešo na dlhú tútu, oni to zvládnu ale sú potom enormne unvaené, potom hyperkinetické ale paradoxne nevedia zaspať a potom ani nechcú jesť. Často potom jedlo nahrázdajú vypitím mlieka, čo nie je dostatočná výživa pre dieťa v tomto veku. Dieťa má mať pravidelný režim, aby dobre spinkalo a jedlo.

  • Celodenná strava 8 mes.dieťata

    , Autor:

    Dobrý deň, rada by som sa dozvedela relevantné odpovede na stravovanie môjho dieťaťa - 8 mes.chlapca. Je plne dojčeny. Ráno cca od 6:30 - 7:45 papá asi 2x mliecko medzi spánkom. Okolo 8:30 - 9:00 má ovocie,1/2 jablko,1/2 jablko-mrkva alebo 1/2. banan (ovocie striedam). Potom ide spinkať (koji sa až do zaspatia) cca medzi 10:00. do 11:00. Potom má masovozeleninovy prikrm v objeme cca 120 - 150 g. Popoludní je unavený cca okolo 14:00 zaspi opať pri koreni na cca 2 hod. Potom má olovrant (nie vždy dávam) ovocie alebo čistý chleBík - kúsok. Do večera pokiaľ zaspi cca do 21:00 sa koji 2-3x max 15 - 20 minút. V noci sa na kojenie budí pravidelne okolo 1, 3:30 a 5potom o spomínaných 6:30. Prosím o Vaše odpovede: aké jedlá pridať, napr. Kaše - v čom ich rozrabat a v akom čase a množstve podávať, koľko tekutín podávať a kedy, či ovocie ktoré som uviedla môžem podávať každý deň - konkrétne banan? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Banán by som denne nepodávala, jednak kvôli kakaniu, jednak preto, že obsahuje určité aminy, dieťa mi mohlo horšie spať. Ovocie do roka podávame to, ktoré rastie u nás a nemá červenú dužinu, nesmie byť kyslé, nastrúhané na sklenenom alebo umelohmotnom strúhadle.
    Chlebík by som ešte nepodávala, obsahuje soľ.
    Do mäsosozelneinového príkrmu môže pridať bezmliečnu obilninovú kašu / baylove gries, trojzrnná/ alebo detskú krupicu / tú tam treba zavariť na konci varenia/.Mäsosozeleninový príkrm môže spapť koľko mu chutí, toľko koľko papá, aj menej aj viac. Na olovrant kojenie / od deviateho mesiaca môže biely jogurt s probiotickou flórou/. Dieťa už musí dostať aj umelé mlieko, aby sa tretlo s bielkovinou kravského mlieka, ktorá je jeho základom. odporúčam pred kúaním večerným mliečnu obilninovú kašu / ideálne bez príchute, napríklad mliečna kaša babylove/, alebo bezmliečnu kašu zamiešať do umelého mlieka, formuly / napríklad sunar premium/.- Tekutiny zatiaľ podávať len v horúčavách, od desiateho mesiaca ponúkať čistú. prevarenú vodu, ochladenú, cca 180 ml/24 hodín.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: