Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Celodenná strava 8 mes.dieťata

    , Autor:

    Dobrý deň, rada by som sa dozvedela relevantné odpovede na stravovanie môjho dieťaťa - 8 mes.chlapca. Je plne dojčeny. Ráno cca od 6:30 - 7:45 papá asi 2x mliecko medzi spánkom. Okolo 8:30 - 9:00 má ovocie,1/2 jablko,1/2 jablko-mrkva alebo 1/2. banan (ovocie striedam). Potom ide spinkať (koji sa až do zaspatia) cca medzi 10:00. do 11:00. Potom má masovozeleninovy prikrm v objeme cca 120 - 150 g. Popoludní je unavený cca okolo 14:00 zaspi opať pri koreni na cca 2 hod. Potom má olovrant (nie vždy dávam) ovocie alebo čistý chleBík - kúsok. Do večera pokiaľ zaspi cca do 21:00 sa koji 2-3x max 15 - 20 minút. V noci sa na kojenie budí pravidelne okolo 1, 3:30 a 5potom o spomínaných 6:30. Prosím o Vaše odpovede: aké jedlá pridať, napr. Kaše - v čom ich rozrabat a v akom čase a množstve podávať, koľko tekutín podávať a kedy, či ovocie ktoré som uviedla môžem podávať každý deň - konkrétne banan? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Banán by som denne nepodávala, jednak kvôli kakaniu, jednak preto, že obsahuje určité aminy, dieťa mi mohlo horšie spať. Ovocie do roka podávame to, ktoré rastie u nás a nemá červenú dužinu, nesmie byť kyslé, nastrúhané na sklenenom alebo umelohmotnom strúhadle.
    Chlebík by som ešte nepodávala, obsahuje soľ.
    Do mäsosozelneinového príkrmu môže pridať bezmliečnu obilninovú kašu / baylove gries, trojzrnná/ alebo detskú krupicu / tú tam treba zavariť na konci varenia/.Mäsosozeleninový príkrm môže spapť koľko mu chutí, toľko koľko papá, aj menej aj viac. Na olovrant kojenie / od deviateho mesiaca môže biely jogurt s probiotickou flórou/. Dieťa už musí dostať aj umelé mlieko, aby sa tretlo s bielkovinou kravského mlieka, ktorá je jeho základom. odporúčam pred kúaním večerným mliečnu obilninovú kašu / ideálne bez príchute, napríklad mliečna kaša babylove/, alebo bezmliečnu kašu zamiešať do umelého mlieka, formuly / napríklad sunar premium/.- Tekutiny zatiaľ podávať len v horúčavách, od desiateho mesiaca ponúkať čistú. prevarenú vodu, ochladenú, cca 180 ml/24 hodín.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: