Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vyšetrenie krčka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prosím vás ako často sa doporučuje vyšetrenie krčka palpacne v tehotenstve?? Naposledy mi zastupujúca lekárka veľmi silno a bolestivo vysetrovala krčka už 3 dní po vyšetrení cítim diskonfort...v predchádzajúcom tehu som sa predčasne otvárala rodila som v 40tt...prosím nemôže mi takým agresívnym vyšetrením narušiť krčka?? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vyšetrenie pohmatom je odporučené počas všetkých pravideľných poradní, niekedy sa dá nahradiť ultrazvukovým meraním dlžky krčka.
    V minulej gravidite ste sa predčasne neotvárala, lebo ste porodila v termíne pôrodu, takéto strašenie rodičiek je pomerne časté a často sa zbytočne odporúča kľudový režim, potom sa divíme, že máme toľko obéznych rodičiek a gestačných cukroviek. Preto sa odporúča sledovanie dlžky krčka ultrazvukom a ak je nad 25 mm, nie je zvýšené riziko predčasného pôrodu.
    Vyšetrením sa krčok narušiť nedá ani neviem, prečo by to niekto skúšal. Bolesti pri vyšetrení môžu byť spôsobené tým, že krčok je veľmi vzadu uložený a je problematické ho nahmatať a posúdiť.

Podobné otázky

  • Krčok maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pred týždňom som bola na vyšetrenie krčka maternice a pani doktorka mi povedala že ho mám skrátený.Zaviedla mi pesar a preto by som chcela sa opýtať ako dlho ho budem mať asi ten pesar a či budem môcť rodiť prirodzeným spôsobom alebo cisárskym rezom. Som v 25tt. Ďakujem pekne, pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    s pesarom nemám skúsenosti, žiadna štúdia nepotvrdila, že by bol účinný, preto neviem, ako dlho Vám ho bude pani doktorka zavádzať.
    Na cisársky rez nevidím dovod.

  • tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor chcela by som sa opytat:som tehotna priblizne mesiac,bola som u gynekologa lebo som mala mensie bolesti v podbrusku,povedala som mu ze je tu moznost aj ze som tehotna ale on mi aj napriek tomu robil vysetrenie krcka maternice-co bolo velmi bolestive a az potom mi robil tehotensky test ktory bol pozitivny-chcem vediet ci tym vysetrenim krcka maternice nejako neublizil plodu???dakujem