Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Indikácia na sekciu

    , Autor: Tina1234

    Dobrý deň pán doktor,
    Som v 30tt tehotenstva a od očnej lekárky som dostala odporúčanie na sekciu. Ako diagnóza bolo uvedené nález na funde (susp. ERM, stav po PPV bil, krio bil. a vysokú pravdepodobnosť zhoršenia videnia po fyziolog pôrode) no od viacero žien som počula že oči ako indikácia často nebývajú schválené. Je toto odporúčanie podľa Vás dostatočné? Nakoľko už mi operovali raz sietnicu a skoro som prišla o zrak a obávam sa, že by sa mohlo jiečo podobné zopakovať. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie, v súčasnosti neexistuje indikácia na cisársky rez z očného hľadiska. Štúdie nedokázali zhoršenie nálezu na sietnici pri prirodzenom pôrode, dobrý očný lekár Vás pripraví na prirodzený pôrod a nie ho zakáže. Cisársky rez prináša celoživotne zvýšené riziká rôznych ochorení pre matku aj pre novorodenca, preto by sa mal indikovať naozaj iba vtedy, ak prináša benefit.
    Viac aj v tomto článku:

    https://link.springer.com/article/10.1007/s00404-018-4742-4

    Samozrejme je mi jasné, že Vás toto neuspokojí, pretože Vašej lekárke veríte, hoci ona sama pôrod videla možno raz za život. Spýtajte sa jej preto na zdroj svojej informácie, nech Vám dá štúdie, ktorá odporúčajú cisársky rez, rád sa potom poučím aj ja. U nás Vám viem zabezpečiť kontrolné konziliárne vyšetrenie u prednostu našej očnej kliniky, aby Vás informoval aj o jeho postoji.