Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,527 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Preventívna mastektómia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, zachytila som v médiách informáciu o preventívnej mastektómii. Je to cesta, ako sa vyhnúť riziku rakoviny prsníka, keď to máme v rodine? Ako to vplýva na celkové zdravie ženy a do akej miery je takýto zákrok akceptovaný lekármi?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    preventívna mastektomia (odstránenie prsníkov) je závažný zásah do tela a robí sa iba výnimočne. Indikáciou sú prípady, kedy sú ženy nosičkami genetických mutácií, pri ktorých je riziko rakoviny prsníka veľmi vysoké, udáva sa až 60%. Príkladom bola herečka Angelina Jolie.
    Pre ostatné ženy je najlepšou prevenciou pravideľný skríning, pri ktorom sa podstatne zvyšuje šanca na záchyt ochorenia vo včasnom, plne liečiteľnom štádiu. Momentálne najlepšou skríningovou metódou je mamografia, v pravidelných intervaloch. Poistenkyne Dôvery majú garantované mamografické vyšetrenie do 10 dní.
    https://www.dovera.sk/poistenec/benefity/zdravie/mamografia-do-10-dni