Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • trombóza pupočnej šnúry

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pred šiestimi týždňami som musela porodiť mŕtve babätko. Diagnóza - trombóza pupočnej šnúry. Bola som čerstvo po kontrole gynekológa a vśetko bolo v poriadku. V zápetí som dostala bolesti a po príchode do nemocnice mi oznámili že mám mŕtvy plod. Najhoršie na tom je to že to už boôlo 3 dni pred termínom. Nerozumiem tomu ako sa to môže stať. Ak sa vie, že sa také niećo môže stať tak prečo sa nespravia nejaké vyšetrenia aby sa tomu dalo predísť? Prečo sa nerobia vyšetrenia na zrážanlivosť krvy alebo ja neviem? Ako tomu predídem v druhom tehotenstve ak budem mať to šťastie otehotnieť? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    smrť plodu v maternici je veľká tragédia. Ale dieťa v maternici je rovnako (alebo aj viac) zraniteľné ako dieťa po porode, alebo neskor. Nie je nesmrteľné a može náhle umrieť, rovnako ako možem náhle umrieť ja. Našťastie tieto tragédie nie sú časté, ale sú súčasťou našej existencie.
    Príčina sa často nezistí, trombóza pupočníkovej cievy je opisná príčina, trošku sporná, pretože trombóza vzniká aj po smrti a v pupočníku sa veľmi ťažko odlišuje, kedy vlastne vznikla. Najčastejšou príčinou je tzv. pupočníková smrť. Plod si zaľahne, pritlačí, priškrtí pupočník sám (nohou, plecom, lakťom, hlavičkou) prestane mu prúdiť krv, alebo sa prúdenie výrazne spomalí a spomalené prúdenie vedie k tromboze a k úmrtiu.
    Nedá sa to nijako zistiť, poloha plodu aj pupočníka sa stále mení a hlavne ide o náhlu príhodu, ktorá sa končí tragicky v priebehu minút.

    Čo je podľa mňa porovnateľná tragédia, ak si plod prechodne priškrtí pupočník na niekoľko minút a odumrie mu rozne veľká časť mozgu, dieťa sa rodí s poškodením rozneho stupňa (od ľahkej mozgovej dysfunkcie - poruchy učenia, písania, čítania, cez závažnú obrnu končatín až po úplne komatozny vegetatívny stav). Pretože sa to v tehotnosti nedá zistiť, často potom rodičia obracajú svoje nešťastie voči lekárom, že sa to stalo počas porodu a je to zdroj žalob a súdnych sporov.

    Určite by Vám mohli vyšetriť testy na zrážanlivosť krvi, ale predpokladám, že budú normálne. Riziko opakovania v ďalšej tehotnosti je rovnaké ako u ostanej populácie, cca. 1-2 prípady na 1000 porodov, takže sa nestresujte, som presvedčený, že to dobre dopadne.